Την Παρασκευή, σύμφωνα με τους υπολογισμούς θα αρχίσει η γεώτρηση στο στόχο «Δελφύνη» στο τεμάχιο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ.
Το πλοίο γεωτρύπανο Stena Icemax της ExxonMobil, έχει πάρει τη θέση του και έχει κάνει τις απαραίτητες εργασίες σταθεροποίησης χωρίς να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε πρόβλημα.
H Toυρκία μέχρι τώρα δεν έχει προχωρήσει σε κάποια σοβαρή απειλή, πέρα από την NAVTEX που έβγαλε χθες. Το γεωτρύπανο έχει μαζί του τα υποστηρικτικά πλοία που έφθασαν από το λιμάνι Λεμεσού, ενώ την περιοχή έχουν θωρακίσει στρατιωτικά, μεταξύ άλλων και πολεμικά πλοία των ΗΠΑ.
Η Τουρκία παρά τις απειλές και τις προειδοποιήσεις για παρεμπόδιση των γεωτρήσεων στη κυπριακή ΑΟΖ, δεν προσέγγισε καν το τεμάχιο 10, καθώς γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν μπορεί να επαναλάβει τα όσα έπραξε στο τεμάχιο 3 παρεμποδίζοντας με πολεμικά πλοία την γεώτρηση της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ. Ο λόγος είναι προφανής και έχει να κάνει με το γεγονός ότι η ExxonMobil ως εταιρεία των ΗΠΑ, έχει τη στήριξη της Ουάσιγκτον, η οποία έχει στείλει μηνύματα και με δημόσιες δηλώσεις αλλά και κατ’ ιδίαν σε Τούρκους αξιωματούχους, του Ταγίπ Ερντογάν περιλαμβανομένου, ότι δεν θα αφήσει αναπάντητες προκλήσεις που θα δημιουργήσουν προβλήματα και κόστος εκατομμυρίων δολαρίων.
Η κάθοδος του Αμερικανού υφυπουργού, τον οποίο συνάντησε στην Ουάσινγκτον προ ημερών ο Κύπριος ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης, συμπίπτει με την ενεργειακή δραστηριότητα της Exxon Mobil και αυτό δεν θεωρείται καθόλου τυχαίο. Ο κ. Φάνον θα επισκεφθεί κι άλλες χώρες της περιοχής, όχι όμως την Τουρκία.
Στη γεωπολιτική σκακιέρα, οι κινήσεις των Αμερικανών είναι καθορισμένες, με την Τουρκία, από ότι φαίνεται να μην τολμά να αμφισβητήσει την αμερικανική ισχύ.
ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ
Με την NAVTEX 1117/18 που εξέδωσε χθες το απόγευμα δεσμεύει παράνομα, αφού δεν έχει τη σχετική δικαιοδοσία, μέσω του σταθμού της Αττάλειας, μια μεγάλη περιοχή 70 χιλιόμετρα περίπου δυτικά της Πάφου για την ερχόμενη Παρασκευή από τις 4 μέχρι τις 6 το πρωί για άσκηση με την χρήση όπλων.
Κανείς δεν γνωρίζει ωστόσο μέχρι στιγμής αν όντως η Άγκυρα θα στείλει πλοία για τη διεξαγωγή της, καθώς το συνηθίζει να δεσμεύει περιοχές προκειμένου να παγιώσει αξιώσεις για την επιζητούμενη από αυτήν διμερή διαπραγμάτευση.
Η Κυπριακή Δημοκρατία εξέδωσε δική της Navtex, με την οποία ενημερώνει τους ναυλωμένους ότι οι τουρκικές ναυτικές ασκήσεις διεξάγονται σε περιοχή ευθύνης της Κύπρου χωρίς συνεννόηση με τη Δημοκρατία, έτσι που δημιουργούνται κίνδυνοι ασφάλειας για τη ναυσιπλοΐα. Η Τουρκία απάντησε ότι η κυπριακή Navtex εκδόθηκε από αναρμόδια Αρχή και δεν ισχύει.
Το καθεστώς Ερντογάν θέλει να έχει βέτο στο ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς θεωρεί πως αποτελεί εργαλείο για να πετύχει τις στρατηγικές του επιδιώξεις. Θέλει να ελέγξει είτε απευθείας είτε μέσω των Τουρκοκυπρίων τόσο το αέριο όσο και την όδευσή του. Αν και σε σχέση με το τελευταίο καμία από τις εταιρείες και από τις χώρες όπου προέρχονται δεν συζητά το σενάριο να μεταφερθεί το αέριο με αγωγούς μέσω Τουρκίας.
Είναι, πάντως, προφανές πως εάν εντοπιστούν μεγάλες ποσότητες αερίου και η Τουρκία δεν είναι μέρος των σχεδιασμών, τότε θα χάσει το γεωπολιτικό παιχνίδι, την κεντρική επιδίωξή της να καταστεί περιφερειακή δύναμη με πρωταγωνιστικό ρόλο. Γι’ αυτό και αναμένεται να αντιδράσει, ώστε να παραμείνει στην εικόνα ή να μην υπάρξει εικόνα. Αυτό, το τελευταίο, είναι πλέον δύσκολο.
Στη Λευκωσία, πάντως, παρά τις διαβεβαιώσεις τρίτων, παρακολουθούν από κοντά τις τουρκικές κινήσεις, κυρίως γιατί θεωρείται ο Ερντογάν αστάθμητος παράγοντας.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια