Morgan Street Capital: «Έρχεται πτώση 50% στην Wall Street - Επίκειται παγκόσμια "διόρθωση" στις αγορές»

Γράφει ο Θεόφραστος Ανδρεόπουλος

Ο μεγαλοεπενδυτής και διευθύνων σύμβουλος της Morgan Street Capital, Mark Yusko μιλώντας στο κανάλι CNBC, προέβλεψε ότι οι επενδυτές πρέπει να προετοιμαστούν για ραγδαία υποχώρηση στους δείκτες της Wall Street τους επόμενους μήνες που θα αγγίξει το 50%, γεγονός που θα καταστήσει «δίκαιες» τις τιμές των μετοχών.

«Οι μετοχές θα αναπροσαρμοστούν από την υπερεκτίμηση», σχολίασε.

Μάλιστα, ο κ. Yusko αναμένει ύφεση στην αμερικανική οικονομία τους πρώτους έξι μήνες του 2019.

Επί αυτού, σημείωσε πως η οικονομία των ΗΠΑ δεν αποτιμάται ως «ισχυρή».

«Εάν τα επιτόκια συνεχίσουν να εξομαλύνουν, εάν η ρευστότητα συνεχίσει να υποχωρεί, αν τα (εταιρικά) κέρδη τραβήξουν την πορεία που αναμένω, νομίζω ότι θα έχουμε μια ουσιαστική διόρθωση
Η κατάσταση (στις αγορές) είναι παρόμοια σαν αυτή του 2000, 2001, 2002».

Στα τέλη του 2000, η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά κατέρρευσε, το 2001 επήλθε ύφεση και το 2002 η χρηματιστηριακή αγορά κατέρρευσε εκ νέου, υπενθυμίζεται.

Οι αμερικανικοί δείκτες κατρακύλησαν και πάλι, διευρύνοντας τις χθεσινές απώλειες, που ξεπέρασαν το 3%-4%.

O Dow Jones έχασε σχεδόν 500 μονάδες, ο S&P 500 υποχώρησε για έκτη συνεχόμενη ημέρα, το μεγαλύτερο αρνητικό σερί από το Νοέμβριο του 2016, ενώ περισσότερες από 1.000 κινεζικές μετοχές έκλεισαν σε limit down νωρίτερα το πρωί.

Ο Dow Jones βούτηξε κατά 2,13% στις 25.052,83 μονάδες. Σε δύο συνεδριάσεις ο βιομηχανικός δείκτης των blue chips έχει εμφανίσει πτώση που φτάνει τις 1.400 μονάδες (από 26.441 μονάδες στο χθεσινό άνοιγμα). Βουτιά 2,05% και για τον S&P 500 στις 2.728 μονάδες, ενώ 1,25% χαμηλότερα κινήθηκε ο Nasdaq, στις 7.329 μονάδες.

Το πανικόβλητο sell-off βύθισε και την Ευρώπη, της οποίας το χθεσινό κλείσιμο δεν είχε προλάβει τη «βουτιά» στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, με αποτέλεσμα ο Euro Stoxx σήμερα να βουτήξει 2% σε χαμηλά 21 μηνών.

Σε χαμηλό 19 μηνών όμως βρέθηκε και ο δείκτης αναδυόμενων αγορών MSCI Emerging Market, με τη μεγαλύτερη πτώση εδώ και δύο χρόνια.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 «βούλιαξε» κατά 1,98% κι έκλεισε στις 359,67 μονάδες, υποχωρώντας νωρίτερα στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 21 μηνών.

Ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη διολίσθησε κατά 1,48% κι έκλεισε στις 11.539,35 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κατέγραψε «βουτιά» 1,94% στις 7.006,93 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με πτώση 1,92% στις 5.106,37 μονάδες.

Ο FTSE 100 σημείωσε τη χειρότερη πτώση από τον Ιούνιο, ενώ 36 δισ. στερλίνες εξαλείφθηκαν από την κεφαλαιοποίησή του.

Στη Μαδρίτη, ο IBEX 35 υποχώρησε κατά 1,69% στις 9.007,90 μονάδες, ενώ ο FTSE MIB στο Μιλάνο κατέγραψε πτώση 1,84% κι έκλεισε στις 19.356,61 μονάδες.

Την ίδια ώρα, νέες πιέσεις δέχτηκε και η αγορά ιταλικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να ανέρχεται στο 3,58%.

Φαίνεται πως η άνοδος των αμερικανικών ομολόγων και ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας «σκάει» όλες τις χρηματιστηριακές «φούσκες»

Οι μετοχές υψηλής τεχνολογίας κατέγραψαν ισχυρές απώλειες, ενώ ως αιτία λογίζεται η άνοδος στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων σε συνδυαμό με την αυξημένη ένταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα η οποία έχει προκαλέσει «πάγωμα» στις εμπορικές συναλλαγές και άρα επιβράδυνση στην παγκόσμια ζήτηση.

Ο Ν.Τραμπ με την πολιτική των δασμών επιδιώκει να μειωθούν οι εμπορικές συναλλαγές με Κίνα και Γερμανία με τις οποίες οι ΗΠΑ έχουν μεγάλα εμπορικά ελλείμματα σε μια προσπάθεια να σταματήσει το «τύπωμα» δολαρίων καθώς λόγω της υπέρμετρης αύξησης του αμερικανικού δημόσιου χρέους από το 2008 και μετά, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για παγκόσμιες δολαριακές «φούσκες».

Το δολάριο αποτελεί το 65% του παγκόσμιου αποθεματικού και δεν πρόκειται απλά για χρήμα αλλά για... προϊόν.

Ένα προϊόν το οποίο δεν είναι απλώς νόμισμα αλλά είναι το status των Ηνωμένων Πολιτειών. Όλες οι μεγάλες δυνάμεις έχουν κάτι που τις χαρακτηρίζει, η Γερμανία τα αυτοκίνητα, η Ρωσία τους ενεργειακούς πόρους, η Κίνα το εμπόριο και οι ΗΠΑ το δολάριο.

Όσο για την Ιταλία είναι φυσικό οι αγορές να την κτυπούν εκεί που πονάει στα ομόλογα από τη στιγμή που το νόμισμά της είναι το ευρώ. Το αντίθετο δηλαδή από την Τουρκία που την κτυπούν στο νόμισμα καθώς έχει δικό της.

Αν ισχύει η ανάλυση της Morgan Street Capital είναι πολύ πιθανό ο πλανήτης να περάσει μια μεγάλη «διόρθωση» καθώς συνολικά οι χώρες έχουν δανειστεί από το «υπερπέραν» για τα επόμενα 200  χρόνια!

Ίσως για αυτό τελικά ξεκίνησε ο Ν.Τραμπ τους εμπορικούς πολέμους. Για να «σκάσουν» οι φούσκες και να ξεκινήσουν όλα πάλι από την αρχή...


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια