Φακός επαφής για τη σωστή χορήγηση φαρμάκων στο μάτι

Οι σταγόνες και αλοιφές αποτελούν τον «παραδοσιακό» τρόπο για χορήγηση φαρμάκων στο μάτι. Ωστόσο, όπως ξέρουμε όλοι, είναι ιδιαίτερα δύσκολο να διαπιστωθεί πόσο μεγάλη ποσότητα του φαρμάκου κατέληξε όντως στο μάτι και όχι έξω.

Στο πλαίσιο νέας μελέτης, που παρουσιάστηκε στο ACS Applied Materials & Interfaces, επιστήμονες στην Κίνα ανέφεραν πως ανέπτυξαν έναν φακό επαφής ο οποίος αλλάζει χρώμα καθώς απελευθερώνονται τα φάρμακα, δίνοντας στους γιατρούς και τους ασθενείς μια ένδειξη σχετικά με το αν έφτασαν εκεί που πρέπει να φτάσουν.

Ως γνωστόν, τα μάτια είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά στο να κρατάνε πράγματα έξω από αυτά, με τα βλέφαρα να κλείνουν και τα δάκρυα να αρχίζουν να τρέχουν για να αποφευχθούν μολύνσεις και τραυματισμοί. Οι λειτουργίες αυτές είναι προφανώς χρήσιμες, αλλά μπορούν να δυσκολέψουν τη λήψη φαρμάκων: Μελέτες έχουν δείξει πως λιγότερο από το 5% των φαρμάκων σε σταγόνες και αλοιφές απορροφώνται και μεγάλο τμήμα τους καταλήγει στη ροή του αίματος, αντί για το μάτι, προκαλώντας παρενέργειες.

Οι φακοί επαφής μπορούν να είναι πολύ πιο αποτελεσματικός τρόπος χορήγησης φαρμάκου απευθείας στο μάτι, αλλά η παρακολούθηση της απελευθέρωσής του σε πραγματικό χρόνο μπορεί να αποτελέσει πρόκληση. Ως εκ τούτου, οι Νταουέι Ντενγκ και Ζούγινγκ Σιέ ανέπτυξαν έναν φακό επαφής χορήγησης φαρμάκου που αλλάζει χρώμα καθώς το φάρμακο χορηγείται στο μάτι.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές δημιούργησαν έναν μεταβαλλόμενου χρώματος φακό επαφής, χρησιμοποιώντας την τεχνική της μοριακής εντύπωσης, η οποία δημιουργεί μοριακές κοιλότητες σε πολυμερείς δομές που αντιστοιχούν σε μέγεθος και σχήμα συγκεκριμένων συστατικών, όπως το φάρμακο. Σε εργαστηριακά πειράματα οι φακοί «φορτώθηκαν» με timotol, ένα φάρμακο κατά του γλαυκώματος και στη συνέχεια εκτέθηκαν σε τεχνητά δάκρυα. Καθώς το φάρμακο απελευθερωνόταν από τους φακούς επαφής, η αρχιτεκτονική των μορίων κοντά στο φάρμακο άλλαζε, με αποτέλεσμα να αλλάζει και το χρώμα στους φακούς. Στην όλη διαδικασία δεν χρησιμοποιείται καθόλου μπογιά, ελαχιστοποιώντας τις πιθανές παρενέργειες. Η αλλαγή αυτή ήταν ορατή και με γυμνό μάτι και, σύμφωνα με τους δημιουργούς του φακού, θα μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στον έλεγχο της δοσολογίας στη χορήγηση φαρμακευτικών ουσιών στο μάτι.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια