Ο ευτελισμός της ηγεσίας της ΕΛΑΣ και η ψήφος που μετράει


Του Τάσου Ευαγγελίου

Η κόντρα μεταξύ Όλγας Γεροβασίλη και της Κατερίνας Παπακώστα δεν αποτελεί απλά μια ακόμη ενδοκυβερνητική σύγκρουση μεταξύ του συνονθυλεύματος που επιχειρεί να λειτουργήσει ως κυβέρνηση. Ευτελίζει την ίδια την ηγεσία της ΕΛΑΣ και όσους κληθούν να αναλάβουν θέσεις ευθύνης μετά από τις κρίσεις. Όποτε και αν γίνουν αυτές.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη… διαρροή της σύγκρουσης και της «απειλής» παραίτησης της Κατερίνας Παπακώστα αιτία για το νέο αυτό σήριαλ αποτέλεσε το Προεδρικό Διάταγμα της υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Όλγας Γεροβασίλη, για τη διενέργεια έκτακτων κρίσεων στην Ελληνική Αστυνομία με αφορμή την αλλαγή Αρχηγού (ο προηγούμενος αποπέμφθηκε λόγω πυρκαγιών).

Η αντίδραση της Κατερίνας Παπακώστα αφήνει βαριά υπονοούμενα και σκιές για τις διαδικασίες. Επιβεβαιώνει όλους όσοι υποστηρίζουν πως η κυβέρνηση στην οποία μετέχει προωθεί κρίσεις με καθαρά κομματικά κριτήρια και όχι αξιοκρατικά για τις ηγεσίες όλων των ενστόλων.

Δείχνει με το δάκτυλο την πολιτική της προϊστάμενο και αφήνει να εννοηθεί πως σπεύδει να κάνει κρίσεις στην ΕΛΑΣ πριν αλλάξει η Κυβέρνηση. Και μάλιστα για να το επιτύχει αυτό η Όλγα Γεροβασίλη προωθεί και Προεδρικό Διάταγμα που προβλέπει ότι σε περίπτωση επιλογής νέου αρχηγού στην Ελληνική Αστυνομία μπορεί να διενεργούνται έκτακτες κρίσεις σε ανώτατους αξιωματικούς και αστυνομικούς διευθυντές γενικών καθηκόντων, ακόμα και χωρίς να συντρέχουν οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις του Προεδρικού Διατάγματος 15/1997.

Και ζητεί να έχει λόγο και η ίδια. Στις κρίσεις. Απειλώντας με παραίτηση και άρα με αφαίρεση μιας πολύτιμης ψήφου από την κυβέρνηση που μετράει τους πρόθυμους έναν έναν προκειμένου να καλύψουν τα ρεπό του Πάνου Καμμένου.

Άλλωστε το γεγονός πως ο Αλέξης Τσίπρας έσπευσε να τη συναντήσει έστω και στο… πόδι ενώ στη συνέχεια έστειλε την Όλγα Γεροβασίλη να… ηρεμήσει την Κατερίνα Παπακώστα αυτό δείχνει. Το φόβο μη χαθεί μια ψήφος.

Διαφορετικά, σε μια κανονική κυβέρνηση, η Κατερίνα Παπακώστα δεν θα χρειαζόταν, κατά τις διαρροές, να δηλώσει έτοιμη να παραιτηθεί και μάλιστα να έχει ενημερώσει γι αυτό και τον Πάνο Καμμένο. Θα την είχε στείλει σπίτι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός διότι εκθέτει την κυβέρνηση. Και εκθέτει και όσους επιλέξει αυτή η κυβέρνηση για θέσεις ευθύνης στην ανώτατη ιεραρχία της ΕΛΑΣ.

Το γεγονός ότι η Όλγα Γεροβασίλη αναγκάστηκε να συναντήσει την διαμαρτυρόμενη συγκάτοικό της προκειμένου να την ηρεμήσει και δεν έθεσε αυτή από την πλευρά της θέμα παραμονής της είναι απλό. Η ψήφος μετράει.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια