Το colpo grosso του Υπ. Οικονομικών για το τέλος των μετρητών


Aνατροπές στις καθημερινές συναλλαγές με μετρητά σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών. Η μεγαλύτερη θα είναι η μείωση του ποσού πάνω από το οποίο είναι υποχρεωτική η χρήση κάρτας.

Το σχέδιο του ΥΠ.ΟΙΚ δεν είναι μόνο για να ελέγξει φορολογικά τις δαπάνες και να έχει εικόνα των εξόδων και άρα και των εσόδων των φορολογουμένων αλλά κύρια στοχεύει στο να μην δημιουργηθεί ανεξέλεγκτη εκροή χρήματος από τις τράπεζες, τώρα που καταργήθηκαν τα capital controls.

Όπως είναι γνωστό οι τράπεζες βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού ειδικά μετά τα παιχνίδια που έκαναν τα ξένα funds πρόσφατα δημιουργώντας καθίζηση στην αξία των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Σήμερα για αγορές πάνω από 500 ευρώ πρέπει να γίνονται με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες. Αυτό το όριο αναμένεται να μειωθεί σημαντικά με τα σενάρια να είναι πολλά. Το επικρατέστερο είναι η μείωση να φτάσει στα 300 ευρώ ή στα 200 ευρώ.

Δεν φαίνεται να προκρίνεται η μείωση κατά 10 φορές, δηλαδή όλες οι συναλλαγές πάνω από 50 ευρώ να γίνονται ηλεκτρονικά. Ηδη το οικονομικό επιτελείο δέχεται πιέσεις από φορείς της αγοράς να μην προχωρήσει σε τόσο μεγάλη μείωση, γιατί θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στις συναλλαγές.

Ένα ακόμη μέτρο για μείωση των μετρητών στην αγορά είναι η αύξηση των υποχρεωτικών δαπανών µε κάρτα, προκειμένου να χορηγηθεί το αφορολόγητο όριο σε µμισθωτούς και συνταξιούχους. Τα σηµερινά όρια θεωρούνται πολύ χαµηλά και «πιάνονται» από µισθωτούς και συνταξιούχους µέσα στο πρώτο δίµηνο ή τρίµηνο κάθε έτους. Εξετάζεται το ελάχιστο όριο δαπανών µε κάρτα να αυξηθεί:

-Στο 15% για εισόδηµα έως 10.000 ευρώ (από 10% που είναι σήµερα).

-Στο 20% για εισόδηµα από 10.001 έως 30.000 ευρώ (από 15% που είναι σήµερα).

-Στο 25% για εισόδηµα από 30.001 και άνω, µε το ανώτατο ποσό που θα πρέπει να συγκεντρώσει ο φορολογούµενος να ανέρχεται στα 30.000 ευρώ (από 20% που είναι σήµερα).

Πηγή: in.gr

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια