Κλίμα σύγκρουσης στην Αν. Μεσόγειο: «Μόνιμη η παρουσία αμερικανικών πολεμικών πλοίων» – «Δεν θα περάσουν οι λεονταρισμοί της Τουρκίας»

Τεράστια και μόνιμη είναι η ναυτική δύναμη των ΗΠΑ στην περιοχή της Μεσογείου ενόψει ενεργειακών εξελίξεων και αυξανόμενων τουρκικών προκλήσεων.

Οι στρατηγικές σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ελλάδα αναπτύσσονται ραγδαία και όχι μόνο λόγω της κρίσης στις τουρκοαμερικανικές σχέσεις. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα πρότεινε στην Αμερική και τη δημιουργία ελληνικής βάσης στην Κάρπαθο, που θα χρησιμοποιούν και οι Αμερικανοί ενώ σύντομα αναμένεται να διευρυνθεί η τριμερής της Ελλάδας με το Ισραήλ και την Κύπρο, και με τη συμμετοχή των ΗΠΑ.

«Έχουν υπάρξει πάρα πολύ μεγάλες βελτιώσεις στα χρονοδιαγράμματα τα οποία έχουμε βάλει στο παρελθόν. Συζητήθηκαν πολλά θέματα, τα οποία δεν είναι ανακοινώσιμα. Στο γενικό πλαίσιο πάντως σας λέω ότι αυτά τα οποία είχαμε σχεδιάσει προχωρούν πολύ πιο γρήγορα από ό,τι είχαμε προγραμματίσει και παράλληλα σχεδιάζουμε πλέον και καινούργιες συνεργασίες», είπε ο κ. Καμμένος.

Σε ερώτηση για το αν το θέμα των τουρκικών απειλών για την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων εντός της κυπριακής ΑΟΖ τέθηκε επί τάπητος στη συνάντηση, ο Έλληνας υπουργός παρέπεμψε στην επέκταση της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, σχολιάζοντας πως στέλνει από μόνη της ένα σαφές μήνυμα.

Συμπληρωματικά, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Ελλάδας, Παναγιώτης Ρήγας, μιλώντας στο ΚΥΠΕ, επεσήμανε την σημαντικότητα της αμερικανικής παρουσίας στην περιοχή απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, επισημαίνοντας πως οι λεωνταρισμοί της Άγκυρας δεν θα περάσουν.

«Είναι αυτονόητη η απόλυτη συμπαράσταση της ελληνικής κυβέρνησης στο κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου να αξιοποιήσει την ΑΟΖ της με τον τρόπο που η ίδια θα επιλέξει, έναντι οποιασδήποτε απειλής τρίτης χώρας», αναφέρει, σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας της Ελλάδας, Παναγιώτης Ρήγας.

Ερωτηθείς για τον ρόλο των περιφερειακών συνεργασιών Ελλάδας και Κύπρου στη διασφάλιση της απρόσκοπτης διεξαγωγής του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Ρήγας επισημαίνει ότι οι τριμερείς συνεργασίες με το Ισραήλ και την Αίγυπτο αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα σεβασμού του διεθνούς δικαίου και οικοδόμησης σταθερών σχέσεων φιλίας μεταξύ των χωρών.

Υπογραμμίζει, επίσης, ότι μέσω αυτής της κοινής στρατηγικής επιλογής διασφαλίζονται τα εθνικά συμφέροντα και δημιουργούνται προοπτικές για περαιτέρω ενίσχυση του γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας και της Κύπρου στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

«Το διακύβευμα του ενεργειακού σχεδιασμού της Κυπριακής Δημοκρατίας ξεπερνά τα όρια των οικονομικών συμφερόντων της Κύπρου, και αφορά την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τυχόν παρεμπόδιση στην έρευνα και την εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων στο θαλάσσιο χώρο της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης θα αποτελέσει πλήγμα στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και θεωρώ πως οι εμπλεκόμενες δυνάμεις δεν θα επιτρέψουν να γίνει αυτό», υποστηρίζει ο κ. Ρήγας.

Σχετικά με πρόσφατες αναφορές του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, στις οποίες άφησε να εννοηθεί ότι κατά τη διάρκεια των γεωτρήσεων της ExxonMobil στην κυπριακή ΑΟΖ θα υπάρχει παρουσία του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού στην περιοχή, και ερωτηθείς αν έχει επισήμως ζητηθεί τέτοιου είδους συνδρομή, ο αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας της Ελλάδας, σημειώνει ότι χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Γαλλία, έχουν διακηρύξει την ενεργό τους στήριξη στην απρόσκοπτη αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Η παρουσία των αμερικανικών πολεμικών πλοίων στην Ανατολική Μεσόγειο είναι σχεδόν μόνιμη, λόγω του αυξημένου γεωστρατηγικού ενδιαφέροντος των ΗΠΑ για την ευρύτερη περιοχή. Το κατά πόσο αυτή η παρουσία μπορεί να συνδεθεί με το ζήτημα των γεωτρήσεων δεν αποτελεί ζήτημα δικής μου ερμηνείας, δεν υπάρχει, ωστόσο, κάποιο επίσημο αίτημα συνδρομής», διευκρινίζει ο κ. Ρήγας.

Εκφράζει, παράλληλα, την ελπίδα ότι η τουρκική ηγεσία δεν θα λειτουργήσει τυχοδιωκτικά, καθώς, όπως σημειώνει, αυτό υπαγορεύει το ίδιο το συμφέρον της συγκεκριμένης χώρας και ο προσανατολισμός που θέλει να έχει προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Οι αντιφάσεις της τουρκικής πλευράς, που από τη μια ισχυρίζεται πως η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ως νησί περιορισμένα δικαιώματα στην εκμετάλλευση του θαλάσσιου χώρου της και από την άλλη εμφανίζεται ως υπερασπιστής των δικαιωμάτων στον ίδιο θαλάσσιο χώρο των Τουρκοκυπρίων, δεν μπορούν να καλυφθούν από την τακτική των λεονταρισμών», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ρήγας.

Ερωτηθείς για την παρουσία της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στους πρόσφατους εορτασμούς για την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Έλληνας αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας σημειώνει ότι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν κάθε χρόνο στην επετειακή παρέλαση και σε καμία περίπτωση η παρουσία τους «δεν αποτελεί παράγοντα πρόκλησης –πολλώ δε μάλλον δεν συνιστά επιθετική ενέργεια– αλλά ούτε και επιβαρύνει το κλίμα και τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού».

Το κλίμα στην περιοχή προμηνύει συγκρούσεις και επεισόδια μεταξύ των εμπλεκόμενων δυνάμεων, καθώς οι βλέψεις του Ερντογάν αφορούν τα ενεργειακά κοιτάσματα στην περιοχή, γεγονός που οι ΗΠΑ θα αποτρέψουν εφόσον βλάπτονται και τα δικά τους συμφέροντα.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια