Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, δήλωσε ότι σχεδιάζει να ειδοποιήσει τη Ρωσία μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου ότι δεν θα παρατείνει τη Συμφωνία Φιλίας, την Εταιρική Σχέση και τη Συνεργασία.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
Αυτό είπε ο πρώτος αντιπρόεδρος της Βερχόβνα Ράντα, Ιρίνα Γκερασένκο.
«Όταν λάβω ορισμένες προτάσεις από το Υπουργείο Άμυνας, σχεδιάζω να συγκαλέσω το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας και Άμυνας, και μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου σκοπεύω να ενημερώσω τη Ρωσία ότι η συμφωνία δεν θα παραταθεί», δήλωσε ο Ποροσένκο κατά τη διάρκεια συνάντησης με κοινοβουλευτικές ομάδες, όπως δημοσιεύει το ρωσικό πρακτορείο Tass.
Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, σύμφωνα με το Βαλκανικό Περισκόπιο, η συμφωνία δεν θα τερματισθεί τελείως, αλλά δεν θα επεκταθεί, διότι, σύμφωνα με τον ίδιο, η λύση της συμφωνίας είναι μια δύσκολη και μακρά διαδικασία.
Η συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας υπεγράφη το Μάιο του 1997, αλλά τέθηκε σε ισχύ δύο χρόνια αργότερα, τον Απρίλιο του 1999, διευκρινίζει το δημοσίευμα.
Την ίδια στιγμή, η Ουκρανία θέλει να αγοράσει ένα μικρό αριθμό συστημάτων πυραύλων εδάφους-αέρα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενδεχομένως Patriot, με πρόσχημα την πρόσφατη αύξηση των εντάσεων με τους αυτονομιστές στην ανατολική περιοχή της χώρας.
Η κίνηση έρχεται καθώς η κυβέρνηση των ΗΠΑ επεκτείνει τις συμφωνίες όπλων με το Κίεβο, συμπεριλαμβανομένης της πώλησης αντιαρματικών πυραύλων Javelin, και έχει αγοράσει ακόμη και ένα ραντάρ της Ουκρανίας για ανάλυση και εκπαιδευτικούς σκοπούς.
Στις 28 Αυγούστου του τρέχοντος έτους, ο Πρεσβευτής της Ουκρανίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, Valeriy Chaly, εξέφρασε την επιθυμία της χώρας να αγοράσει απροσδιόριστα αμερικανικά πυροβόλα όπλα σε συνέντευξη με τον ραδιοφωνικό σταθμό της χώρας.
Ο κ. Chaly είπε ότι ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, είχε θέσει το ζήτημα άμεσα με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τράμπ, κατά τη διάρκεια σύντομης συνάντησης που είχαν οι δύο στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο του 2018.
Είπε επίσης ότι οι αρχές στο Κίεβο είχαν συζητήσει την πιθανή αγορά και με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον.
«Η Ουκρανία ζήτησε επίσημα από την Ουάσινγκτον την ενδεχόμενη αγορά συστημάτων αεράμυνας, αξίας 750 εκατομμυρίων δολαρίων, για μία μονάδα”, δήλωσε ο Chaly στο Radio NV, σύμφωνα με το Defense Blog.
«Εάν κριθεί απαραίτητο, η Ουκρανία θα μπορούσε να αγοράσει τουλάχιστον τρία στρατιωτικά συγκροτήματα για τον ουκρανικό στρατό.”
Αν και ο Chaly δεν έλεγε ποιο είναι το αμερικάνικο σύστημα αεράμυνας που η Ουκρανία ενδιαφέρθηκε να αποκτήσει, τα στοιχεία που περιέγραψε είναι πλήρως συμβατά με το σύστημα πυραύλων εδάφος-αέρα, Patriot, της Raytheon.
Νωρίτερα το 2018, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενέκρινε την πώληση τεσσάρων συστημάτων Patriot Advanced Capability-3 + (PAC-3 +) στη Σουηδία σε μια συμφωνία αξίας περίπου 3,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Αυτό σημαίνει ότι κάθε σύστημα κοστίζει 800 εκατομμύρια δολάρια, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το πλήρες πακέτο περιελάμβανε υπηρεσίες κατάρτισης και άλλες υπηρεσίες υποστήριξης και βοηθητικό εξοπλισμό που δεν θα ανήκε στο κόστος του βασικού συστήματος.
Είναι γεγονός ότι η προσθήκη ενός σύγχρονου πυραυλικού συστήματος μεγάλης εμβέλειας, όπως το Patriot, στο οπλοστάσιο της Ουκρανίας θα ενισχύσει σημαντικά την αεροπορική άμυνα της χώρας και θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση των φερόμενων απειλών από τη Ρωσία.
Ειδικότερα, οι ικανότητες βαλλιστικών πυραυλικών αμυντικών δυνάμεων του συστήματος Patriot, θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντική πρόκληση για τους ρωσικούς βαλλιστικούς πυραύλους Iskander που βρίσκονται στη χερσόνησο της Κριμαίας.
Νωρίτερα το 2018 η Ρωσία ανέπτυξε αεροσκάφη ικανά να μεταφέρουν το Kh-47M2 Kinzhal, ένα παράγωγο Iskander, στη νότια στρατιωτική περιοχή του, μια άλλη κίνηση που φαινόταν να είναι, εν μέρει, ένα σήμα που στοχεύει στην κυβέρνηση στο Κίεβο.
Επί του παρόντος, ο στρατός της Ουκρανίας βασίζεται σε παλαιότερες τεχνολογίες, σοβιετικής εποχής και στο σύστημα πυραύλων εδάφους-αέρος S-300, μεγάλης εμβέλειας. Νωρίτερα το 2018, επανενεργοποίησε επίσης ένα μικρό αριθμό συστημάτων S-300V, τα οποία είναι περισσότερο προσανατολισμένα προς την άμυνα κατά των τακτικών βαλλιστικών πυραύλων.
Ίσως τα συμφέροντα της Ουάσιγκτον και του Κιέβου να είναι αρκετά ευθυγραμμισμένα ώστε να δούμε σύντομα τους αμερικανικούς Patriot να εμφανίζονται στην Ουκρανία και παράλληλα, στις Ηνωμένες Πολιτείες, να καταφθάνουν όλο και περισσότερα όπλα Ουκρανικής κατασκευής.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια