ΔΩΡΕΑΝ νέο βιβλίο του Καθηγητή Γιώργου Πιπερόπουλου

“Psychologically Safe Workplaces: Utopia Revisited”


Ο Άγγλο – Γερμανό - Δανέζικος Εκδοτικός Οίκος Bookboon.com έθεσε σε παγκόσμια κυκλοφορία στην Αγγλική γλώσσα το νέο, ηλεκτρονικής μορφής βιβλίο, του καθηγητή Γιώργου Πιπερόπουλου που παρουσιάζεται με ένα ψυχολογικά χαρακτηριστικό εξώφυλλο με τον τίτλο:
“Psychologically Safe Workplaces: Utopia Revisited” (σε ελεύθερη απόδοση στα Ελληνικά - «Ψυχολογικά Ασφαλείς Χώροι Εργασίας: Επανεπίσκεψη στην Ουτοπία»).


Πρόκειται για μια εικονοκλαστική μονογραφία, ένα ταξίδι στην ανθρώπινη οικονομική, κοινωνικό-ψυχολογική, πολιτισμική και πολιτική πρόοδο που επικεντρώνεται στην θεωρία της δημιουργίας ‘ψυχολογικά ασφαλών’ εργασιακών χώρων που πρωτοεμφανίστηκε πριν τα τέλη του 20ου αιώνα και επανεμφανίστηκε πρόσφατα.

Το βιβλίο ξεκινά με ρετρό περιγραφές της κατασκευής της Πυραμίδας του Χέοπα στην Αίγυπτο και της Ακρόπολης στην Αθήνα (την εποχή του ‘χρυσού αιώνα’ του Περικλή) υπογραμμίζοντας τα ποικίλα ‘επινοήματα’ και τις ψυχοκοινωνικές θεωρίες ‘υποκίνησης’ των εργαζομένων που εμφανίστηκαν κατά καιρούς ως ‘ουτοπίες’ στον κόσμο της εργασίας.

Στη συνέχεια εξετάζει πού βρισκόμασταν και που βρισκόμαστε στα εργασιακά περιβάλλοντα, πώς αντιμετωπίστηκαν στο παρελθόν οι εργαζόμενοι από ιδιοκτήτες και διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων και οργανισμών τόσο στις καπιταλιστικές οικονομίες Ευρώπης και Αμερικής όσο και στις χώρες-μέλη της πρώην Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών.

Ο καθηγητής Πιπερόπουλος υπογραμμίζει τον τρόπο με τον οποίο οι διάφορες πρόοδοι μέσω της πρώτης και δεύτερης βιομηχανικής επανάστασης, και πρόσφατα της τρίτης και τέταρτης τεχνολογικής επανάστασης άλλαξαν τη φύση της εργασίας και της κοινωνίας και διερευνά εάν "ουτοπικά" περιβάλλοντα εργασίας υπήρξαν ποτέ ή μπορεί να υπάρξουν ως χειροπιαστή και πρακτική πραγματικότητα.

Ο Καθηγητής Γιώργος Πιπερόπουλος με το νέο του βιβλίο προσφέρει μια μονογραφία που θα κεντρίσει το ενδιαφέρον των αναγνωστών τόσο με τις ιστορικές αναδρομές όσο και με την πρόθεσή του να αναδείξει την συχνή ‘απαξίωση’ του ανθρώπινου παράγοντα που θυσιάζεται εύκολα στην ανεξέλεγκτη προσπάθεια των ιδιοκτητών και διοικητικών στελεχών τοπικών, εθνικών και πολυεθνικών επιχειρήσεων και οργανισμών για αύξηση κερδών.

Θα προβληματίσει ιδιαίτερα τους αναγνώστες ο επίλογος του βιβλίου όπου ο συγγραφέας αναφέρει τις απρόβλεπτες συνέπειες της ραγδαίας εισροής στους παραγωγικούς χώρους εργασίας εξελιγμένων μορφών ρομπότ εμπλουτισμένων με εκπληκτικά προγράμματα πληροφορικής και ‘τεχνητής νοημοσύνης’.

Όπως προβλέπεται από κορυφαία διεθνή Ιδρύματα τα ρομπότ μέχρι το 2030 θα αντικαταστήσουν σε παγκόσμια κλίμακα από 400 μέχρι και 800 εκατομμύρια εργαζόμενους!

Οι φίλες και φίλοι αναγνώστες μας μπορούν να ‘κατεβάσουν’ ΔΩΡΕΑΝ το βιβλίο επισκεπτόμενοι τον παρακάτω σύνδεσμο:




* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια