Για τυφώνα – «τέρας» προειδοποιούν οι αρχές καθώς η Φλόρενς πλησιάζει τις ΗΠΑ - Εκκενώνεται ολόκληρη πόλη! 1.5 εκατ. κάτοικοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους

Οι αρχές έδωσαν εντολή σε 1,5 εκατομμύριο κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους κατά μήκος της ακτής του Ατλαντικού στις ΗΠΑ καθώς ο τυφώνας Φλόρενς, μια καταιγίδα κατηγορίας 4 και η πιο ισχυρή που έχει απειλήσει τη Βόρεια και τη Νότια Καρολίνα τις τελευταίες σχεδόν τρεις δεκαετίες, κινείται με μεγάλη ταχύτητα.

Με ταχύτητα που φθάνει τα 220 χλμ. την ώρα, ο Φλόρενς αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω πριν φθάσει στην ξηρά την Πέμπτη, το πιθανότερο στη νοτιοανατολική Βόρεια Καρολίνα κοντά στα σύνορα με τη Νότια Καρολίνα, ανέφερε το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων στο Μαϊάμι.

Ο Φλόρενς αναμένεται να μετατραπεί σε έναν «εξαιρετικά επικίνδυνο μεγάλο τυφώνα» στη διάρκεια της νύχτας της Πέμπτης, ανέφερε σε δελτίο του το κέντρο τυφώνων.

Ο κυβερνήτης της Βιρτζίνια Ράλφ Νόρθαμ εξέδωσε εντολή εκκένωσης για περίπου 245.000 κατοίκους στις παράκτιες περιοχές που κινδυνεύουν με πλημμύρες αρχής γενομένης από τις 8.00 π.μ. τοπική ώρα και ο κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας Χένρι ΜακΜάστερ εξέδωσε εντολή εκκένωσης για περισσότερους από ένα εκατομμύριο κατοίκους κατά μήκος της ακτογραμμής της πολιτείας αρχής γενομένης από σήμερα το μεσημέρι (τοπική ώρα).


Τουλάχιστον άλλοι 250.000 άνθρωποι αναμένεται να απομακρυνθούν από το Άουτερ Μπανκς στη Βόρεια Καρολίνα σήμερα μετά τους 50.000 που έλαβαν εντολή εκκένωσης χθες από το νησιά Χατέρας και Όκρακοκ.

Οι κυβερνήτες της Βόρειας Καρολίνας, της Νότιας Καρολίνας, της Βιρτζίνια και του Μέριλαντ έχουν κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

«Αυτός ο τυφώνας είναι τέρας» δήλωσε ο κυβερνήτης της Βόρειας Καρολίνας Ρόι Κούπερ σε συνέντευξη Τύπου. «Είναι ένας πολύ επικίνδυνος, απειλητικός για τη ζωή, ιστορικός τυφώνας».

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει άνοδο της στάθμης των υδάτων έως και τέσσερα μέτρα κατά μήκος των ακτών, με μεγάλα κύματα και ρεύματα.

Αναμένονται επίσης σφοδρές βροχοπτώσεις, θυελλώδεις άνεμοι, καταστροφικές πλημμύρες και εκτεταμένες διακοπές ρεύματος.

Έχει ήδη δοθεί εντολή υποχρεωτικής εκκένωσης σε τμήματα της Νότιας Καρολίνας, της Βόρειας Καρολίνας και της Βιρτζίνια, που αφορά περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους. Οι κάτοικοι σπεύδουν να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες προμήθειες, ενώ σφραγίζουν τα σπίτια τους, καρφώνουν τα παράθυρά τους, τοποθετούν σακιά άμμου στις εισόδους και κάνουν ό,τι μπορούν για να προστατευτούν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει διαθέσει ομοσπονδιακούς πόρους για την αντιμετώπιση του τυφώνα ενώ, μιλώντας χθες από το Οβάλ Γραφείο, τόνισε πως η κυβέρνηση δεν θα υπολογίσει κανένα κόστος για να ανταποκριθεί.

Αναφέρθηκε επίσης και στην αντίδραση των αρχών στον τυφώνα Μαρία που έπληξε το Πουέρτο Ρίκο, κάνοντας λόγο για «μία από τις καλύτερες δουλειές που έγιναν ποτέ» και «απίστευτη επιτυχία».

Η δήμαρχος του Σαν Χουάν πάντως, πρωτεύουσας του Πουέρτο Ρίκο, είχε εντελώς αντίθετη άποψη, χαρακτηρίζοντας την αντίδρασή του στην καταστροφή που προκάλεσε ο τυφώνας ως «σημάδι στην προεδρία του». Ειδικά αφότου οι αρχές αναθεώρησαν τον απολογισμό των νεκρών, μιλώντας πλέον για 2.975 ανθρώπους. Στον αριθμό αυτό περιλαμβάνονται όσοι σκοτώθηκαν στο πέρασμα του τυφώνα Μαρία αλλά και όσοι έχασαν τη ζωή τους στο 6άμηνο μετά τον τυφώνα λόγω κακών υπηρεσιών υγείας και έλλειψης ηλεκτρισμού και καθαρού νερού.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια