Η κυβέρνηση επιχειρεί να σωθεί ενόψει εκλογών με αναστολή στις περικοπές των συντάξεων και το νέο ΕΝΦΙΑ

Η αναστολή της περικοπής των συντάξεων είναι το μόνο ίσως που θα μπορούσε να σώσει την κυβέρνηση από μια διάλυση σε μια εκλογική αναμέτρηση και αυτό διότι στον ΣΥΡΙΖΑ ξέρουν πως το εκλογικό σώμα αποτελείται πλέον σε μεγάλο βαθμό από ηλικιωμένους.

H ελληνική πλευρά θα ζητήσει την ακύρωση της περικοπής των συντάξεων στηριζόμενη στην επίτευξη μεγαλύτερου πλεονάσματος από τις αρχικές εκτιμήσεις το 2019 και στο “σπάσιμο” όσων αντίμετρων διασωθούν σε ορίζοντα τετραετίας.

Από την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, που οδηγεί σε μείωση ως 18% των κύριων κι επικουρικών συντάξεων, το Μεσοπρόθεσμο προβλέπει εξοικονόμηση 2,9 δισ ευρώ σε ακαθάριστους όρους και περίπου 2,1 δισ ευρώ “καθαρά”. Τι έχει η ελληνική πλευρά για να απορροφήσει αυτό το κόστος; Ένα δημοσιονομικό χώρο που θα προσεγγίζει το 1 δισ ευρώ, δηλαδή περίπου 300 εκ. Ευρώ πάνω από τις αρχικές εκτιμήσεις κι ένα “πακέτο” αντίμετρων, που έχει κοστολογηθεί περίπου 1,9 δισ ευρώ, δηλαδή συνολικά 2,9 δισ ευρώ.

Η κυβέρνηση πέρα από τη διάσωση των συντάξεων θέλει να προχωρήσει σε φοροελαφρύνσεις αλλά και στην εφαρμογή έστω μέρους των αντίμετρων.

Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών υπολογίζεται στα περίπου 150 εκ ευρώ, ενώ ο ΕΝΦΙΑ θα “κόψει” ως και 300 εκ σε πρώτη φάση, όπου η μεσοσταθμική μείωση του φόρου θα είναι γύρω στο 12%. Άλλα 300 εκατ. Ευρώ κοστίζει το έστω κουτσουρεμένο επίδομα ενοικίου, ενώ το έξτρα κονδύλι (περίπου 260 εκ.) για τα νέα οικογενειακά επιδόματα υποτίθεται ότι έχει εξασφαλιστεί από το φετινό προϋπολογισμό. Αν συνυπολογιστούν και κάποιες μικρότερες ελαφρύνσεις (π.χ. επιδότηση εισφορών για νέους μισθωτούς), τότε από τον “κουμπαρά” που έχει στη διάθεση του το οικονομικό επιτελείο απομένουν γύρω στα 2 δισ ευρώ.

Όσο για τον ΕΝΦΙΑ προκύπτουν κι άλλα ερωτήματα

Μετά τις σχετικές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ, η κυβέρνηση παρουσίασε στους θεσμούς τις αλλαγές που επιθυμεί να επιφέρει για το 2019 και 2020 –και ενώ όλες οι πλευρές αναμένουν να δουν σε τι επίπεδα θα κυμανθεί η α΄δόση του φετινού φόρου ως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Αντί να διαλύσουν όμως τις ανησυχίες ότι ο νέος ΕΝΦΙΑ θα πλήξει τις μεσαίες ιδιοκτησίες, οι πίνακες δημιουργούν και ερωτηματικά, αφού λείπουν σημαντικά κομμάτια του παζλ για τον υπολογισμό του νέου φόρου.

Ενώ πχ η μεγάλη ελάφρυνση φαίνεται να προκύπτει για ιδιοκτήτες με ακίνητα αξίας έως 80.000 ευρώ, τα βάρη πέφτουν σε περιουσίες 200.000 ευρώ και άνω. Δεν διευκρινίζεται επίσης αν στην αξία αυτή θα συνυπολογιστούν και τα αγροτεμάχια –όπως επιχείρησε να το κάνει αρχικά η κυβέρνηση το 2015 χωρίς να το προβλέπει το Μνημόνιο αλλά τελικώς έκανε πίσω μετά την κατακραυγή. Επιπλέον δεν διευκρινίζεται αν ο νέος φόρος θα υπολογιστεί και με άλλες αντικειμενικές αξίες από αυτές που ισχύουν σήμερα, προκειμένου να φανεί αν ελαφρύνονται πράγματι οι σημερινοί μικροϊδιοκτήτες. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να τις αλλάζει κάθε χρόνο, και το 2019 και το 2020. Μετά την φετινή αύξηση, πάμπολλες περιοχές είναι στο όριο να αλλάξουν κλιμάκιο με μια επόμενη αύξηση –οριακή έστω- περνώντας σε υψηλότερο κλιμάκιο φορολόγησης.

- μείωση της επιβάρυνσης θα πρέπει να δουν οι μισοί ιδιοκτήτες ακινήτων. Υπολογίζεται ελάφρυνση για 3,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων κατά 323 εκατ. ευρώ το 2019 και 388,88 εκατ. ευρώ για το 2020. Δηλαδή, συνολικά η μείωση του ΕΝΦΙΑ 90-110 ευρώ ανά ιδιοκτήτη κατά μέσο όρο.

- με τη μείωση που υπόσχεται η κυβέρνηση, το 2020 ο φόρος που θα βεβαιωθεί θα πρέπει να μειωθεί από τα 3,09 δισ. ευρώ φέτος, στα 2 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα και οι εισπράξεις θα μειωθούν στα 1,8 δις ευρώ από 2,65 δις. ευρώ σήμερα.

- το σχέδιο προβλέπει μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% μεσοσταθμικά τη διετία 2019 - 2020 με την θέσπιση ενός μικρού αφορολογήτου ποσού ενδεχομένως έως τα 20.000 ευρώ – 30.000 ευρώ ή στην εφαρμογή πολύ χαμηλών συντελεστών για τα αρχικά κλιμάκια του νέου φόρου Ακινήτων.

- τα μεγαλύτερα βάρη θα εξακολουθούν να σηκώνουν οι έχοντες περιουσία άνω των 200.000 ευρώ οι οποίοι δεν θα έχουν καμία ελάφρυνση. Μάλιστα οι περισσότεροι από αυτούς πληρώνουν και συμπληρωματικό φόρο για την ακίνητη περιουσία

- ιδιοκτήτες σε περιοχές όπου η Τιμή Ζώνης κινείται κοντά στις 2.000 ευρώ/τ.μ. ή το ακίνητο τους ξεπερνά τα 100 τ.μ. σε Ζώνη με Τιμή πάνω από 1.500 ευρώ/τ.μ., δεν θα δουν ελάφρυνση.

Οι αλλαγές θα αποτιμηθούν από τους θεσμούς και οι επιπτώσεις τους θα καταγραφούν στην Έκθεση που θα υποβάλουν για την χώρα μας στο Eurogroup τον Νοέμβριο.

Με πιθανή, λοιπόν, τη διαπίστωση “τρύπας” στους υπολογισμούς της ελληνικής πλευράς από τα κλιμάκια των ξένων τεχνοκρατών, παίζουν ακόμα δύο σενάρια. Κατ’ αρχάς αυτό της μικρότερης μείωσης από το 18% κι εναλλακτικά της σταδιακής κατάργησης της προσωπικής διαφοράς, ήτοι της μείωσης των συντάξεων, σε συνάρτηση με την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών τους επόμενους μήνες.

Την ίδια ώρα, και ενώ ξεκινούσαν μόλις οι συζητήσεις στην Αθήνα με τους εκπροσώπους των Θεσμών ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έβαλε πάγο στη μη περικοπή των συντάξεων λέγοντας ότι «οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρούνται».


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια