Ο Τσίπρας δίνει επίσημα το εισιτήριο για το ΝΑΤΟ στα Σκόπια και ανάβει το φιτίλι των εκλογών

Μια ιστορική μέρα είναι η σημερινή για τα Σκόπια, καθώς παίρνουν το πολυπόθητο χρυσό εισιτήριο για την ένταξή τους στην Βορειοατλαντική Συμμαχία με τις ευλογίες της Αθήνας. Η Σύνοδος του ΝΑΤΟ ξεκινά σήμερα και θα ολοκληρωθεί αύριο στις Βρυξέλλες, ωστόσο φαίνεται πως προκαλεί ένα ντόμινο διεργασιών οι οποίες θα καταλήξουν πιθανόν σε εκλογές τόσο στα Σκόπια όσο και στην Αθήνα.

Με την συναίνεση του Αλέξη Τσίπρα για την πρόσκληση της ΠΓΔΜ στη Συμμαχία, γίνεται το πρώτο βήμα για την εφαρμογή της Συνθήκης των Πρεσπών. Με την ελληνική πλευρά να έχει δεσμευθεί γραπτώς ότι δεν θα εμποδίσει την ένταξη της «Βόρειας Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και την σκοπιανή πλευρά να έχει ψηφίσει τη συμφωνία, πλέον ανοίγει ο δρόμος για τη συνταγματική αναθεώρηση στη γειτονική χώρα. Η εν λόγω διαδικασία δεν ξέρουμε ακόμα πόσο θα κρατήσει και πόσο ομαλά θα γίνει, ωστόσο η κρατούσα εικόνα θέλει τον Ζόραν Ζάεφ να προκηρύσσει δημοψήφισμα, πρόωρη προσφυγή στις κάλπες αν δεν βρεθούν τα 2/3 των βουλευτών καθώς ακόμα και διαδικασίες αποπομπής του προέδρου Ιβάνοφ αν επιχειρήσει να μπλοκάρει τη διαδικασία.

Το χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων αυτών το κρατά μεν ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, ωστόσο η… ελαστικότητά του φαίνεται πως εξαρτάται και από την Αθήνα, η οποία θέλει διακαώς να οδηγήσει τις όποιες εξελίξεις προς την άνοιξη και αν είναι δυνατόν κοντά στον χρόνο των ευρωεκλογών, τον Μάιο του 2019.

Μετά την τροπολογία που κατέθεσαν 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για μετάθεση του χρόνου των αυτοδιοικητικών εκλογών μία μόλις εβδομάδα πριν τις ευρωεκλογές, στα κομματικά επιτελεία κυκλοφορεί ευρέως το σενάριο ακόμα και της τετραπλής κάλπης στις 26 Μαίου. Μια ημέρα όπου θα διεξαχθούν οι εθνικές εκλογές, οι ευρωεκλογές και αν γίνει δεκτή η χθεσινή τροπολογία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και οι περιφερειακές και ο δεύτερος γύρος των δημοτικών/περιφερειακών εκλογών.

Η πολιτική στόχευση ενός τέτοιου σεναρίου είναι παραπάνω από προφανής. Όσο περισσότερα τα ερωτήματα- άρα και οι κάλπες- τόσο πιο μεγάλη η εκλογική διάσπαση του κόσμου και άρα μικρότερες απώλειες για τον ΣΥΡΙΖΑ από ότι σε περίπτωση που οι εθνικές εκλογές διεξάγοντο μόνες τους.

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας κερδίζει χρόνο προκειμένου να «καθαρίσει» τυχόν εσωτερικά μέτωπα και εδραιώνει την κυριαρχία του στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ενώ η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος του δίνει τη δυνατότητα αφενός να πριονίσει τις δυνάμεις του Κινήματος Αλλαγής αλλά και να «κλέψει» προγραμματικά στοιχεία από την ΝΔ, κάτι που φαίνεται οτι θα γίνει στη ΔΕΘ οπότε και θα ανακοινωθούν φοροελαφρύνσεις. Επιπλέον σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης μαζί με την απλή αναλογική μπορεί να δημιουργηθεί ένα «φυτώριο» νέων στελεχών που με τις κατάλληλες συμμαχίες μπορεί να βρεθεί στο τιμόνι δήμων ή και περιφερειών.

Φυσικά μια τέτοια πορεία μόνο γραμμική δεν είναι καθώς «ατυχήματα» μπορεί να φέρουν νωρίτερα τις κάλπες, όπως πχ. ένα «θερμό» επεισόδιο με την Τουρκία, νέες διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, η αδυναμία να κλείσει η συμφωνία για το Μακεδονικό από την πλευρά των Σκοπίων ή ακόμη και φυγή βουλευτών που μπορεί να πλήξουν ουσιαστικά την κυβερνητική πλειοψηφία.

Ωστόσο, μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος έχει ένα μεγάλο ρίσκο. Μπορεί να δίνει χρόνο σ’ αυτόν που πρέπει να ανακτήσει το πλεονέκτημα, από την άλλη, όμως, ελλοχεύει ο κίνδυνος μια διαρκούς και αυξανομένης λαϊκής οργής για την ονομασία. Πολλοί ερωτούν αν η κυβέρνηση μπορεί να αντέχει καθημερινά συλλαλητήρια και εκδηλώσεις οργής για τους επόμενους 10 μήνες. Αν μπορούν να μην πηγαίνουν στην επαρχία και στις εκλογικές τους περιφέρειες.

Το βέβαιο είναι πως παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις του Πάνου Καμμένου, τα Σκόπια παίρνουν σήμερα πρόσκληση στο ΝΑΤΟ, κάτι που προανήγγειλε ήδη από χθες ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτεμπεργκ, ο οποίος επιβεβαίωση την πρόθεση των 29 χωρών να απευθύνουν πρόσκληση στην ΠΓΔΜ «υπό το νέο της όνομα, Βόρεια Μακεδονία» και όταν «οι πρόνοιες της συμφωνίας έχουν ολοκληρωθεί».


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια