Το smartphone σας μπορεί να ευθύνεται για το διαταραγμένο ύπνο

Παρά το γεγονός ότι τα κινητά τηλέφωνα αποτελούν μια από τις πιο χρήσιμες εφευρέσεις όλων των εποχών, δεν είναι λίγα και τα προβλήματα που μπορούν να δημιουργήσουν στους χρήστες τους, από εξάρτηση, μέχρι δυσκολίες στην όραση.

Πρόσφατα, μια αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση της ασφαλιστικής εταιρείας Barmer από τη Γερμανία, έφερε στο φως και άλλο ένα πρόβλημα που μπορούν να προκαλέσουν οι συσκευές αυτές. Αυτό δεν είναι άλλο από τη διαταραχή του ύπνου.

Στο πλαίσιο της δημοσκόπησης ερωτήθηκαν περίπου 4.000 άτομα και σχεδόν το 30% αυτών δήλωσε ότι χρησιμοποιεί το smartphone του πριν τον βραδινό ύπνο. Τα άτομα αυτά παίρνουν το κινητό ή το tablet τους μέσα στην κρεβατοκάμαρα, με αποτέλεσμα να μένουν συνεχώς ή τουλάχιστον συχνά ξύπνιοι για περισσότερη ώρα από όση θα ήθελαν, παρά την κούραση που μπορεί να νιώθουν. Το αντίστοιχο ποσοστό για άτομα που δεν έχουν ηλεκτρονικές συσκευές στο υπνοδωμάτιό τους ήταν αισθητά χαμηλότερο και ανερχόταν στο 15%.

Η δημοσκόπηση έδειξε επίσης ότι οι ερωτηθέντες κάνουν χρήση του κινητού τους πριν να σηκωθούν από το κρεβάτι σε ποσοστό άνω του 60%.

Η σημασία ενός ποιοτικού ύπνου

H χρήση του κινητού φυσικά δεν είναι ο μόνος παράγοντας που μπορεί να διαταράσσει τον βραδινό ύπνο. Ο επαρκής και καλός ύπνος είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη σωματική και ψυχική υγεία των ανθρώπων, ωστόσο οι περισσότεροι κοιμούνται μόλις έξι ώρες ή και λιγότερο κάθε μέρα μιας κανονικής εργασιακής εβδομάδας. Σε παγκόσμιο επίπεδο, μόλις ένας στους πέντε ανθρώπους είναι πλήρως ικανοποιημένος από την ποιότητα του ύπνου του.

Πέρα από το κινητό τηλέφωνο, για τις διαταραχές στον ύπνο μπορεί και να οφείλονται προσωπικές ανησυχίες και στρες, προβλήματα υγείας, αλλά  και επαγγελματικά προβλήματα.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια