Το «Plan B» Ερντογάν εν όψει των εκλογών!

Τα σενάρια αυτοδυναμίας και η πιθανή νέα προσφυγή στις κάλπες έπειτα από στρατιωτική επιχείρηση


Από τον Σάββα Καλεντερίδη
Τη φορά αυτή ο χαρακτηρισμός «κρίσιμες εκλογές» στην Τουρκία έχει ουσιαστικό και πραγματικό νόημα, αφού μετά τις εκλογές της Κυριακής 24 Ιουνίου το πολίτευμα στην Τουρκία μετεξελίσσεται από προεδρευομένη σε προεδρική δημοκρατία.

Αυτό σημαίνει ότι θα εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος θα κυβερνά τη χώρα με κυβέρνηση που θα συγκροτήσει από μη κοινοβουλευτικά πρόσωπα, χωρίς την παρουσία πρωθυπουργού.

Την Κυριακή οι εκλογές είναι διπλές, αφού, εκτός από τις κάλπες για την εκλογή προέδρου, θα υπάρχουν και κάλπες για την εκλογή βουλευτών, που, μετά τη συνταγματική αναθεώρηση, από 550 που ήταν μέχρι τώρα ανέρχονται σε 600.
Να υπενθυμίσουμε στους αναγνώστες μας ότι, ενώ οι εκλογές προβλεπόταν να γίνουν τον Νοέμβριο του 2019, ο Ερντογάν αποφάσισε να διεξαχθούν σχεδόν ενάμιση χρόνο νωρίτερα, επικαλούμενος «τις εξελίξεις στο Β. Ιράκ και στη Β. Συρία και τα σχέδια που εξυφαίνονται εκεί εις βάρος της ενότητας και της ακεραιότητας της Τουρκίας», αλλά και την κακή πορεία της οικονομίας.

Ο Ερντογάν στο διάγγελμά του είπε ότι η Τουρκία πρέπει να περάσει γρήγορα στο νέο σύστημα διακυβέρνησης, για να μπορέσει να διαχειριστεί τα παραπάνω μείζονα αλλά και τα άλλα, μικρότερης σημασίας, προβλήματα.
Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, Πέμπτη απομεσήμερο, οι δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται στα τουρκικά ΜΜΕ μας δίνουν την εξής εικόνα:

Οσον αφορά την εκλογή προέδρου, ο Ερντογάν συγκεντρώνει δημοσκοπικά ποσοστά από 47% έως 53%, ο Μουχαρέμ Ιντζέ από 26% έως 30%, ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς από 9% έως 13% και η Μεράλ Ακσενέρ από 9% έως 12%.
Οσον αφορά τις βουλευτικές εκλογές, το ΑΚΡ κυμαίνεται μεταξύ 39% και 43%, το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) μεταξύ 25% και 28%, το Καλό Κόμμα (IYI PARTI) μεταξύ 9% και 13%, το Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) μεταξύ 9% και 12,5% και το Κόμμα της Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) μεταξύ 5,5% και 8,5%.

Τα σενάρια που συζητούνται στην Τουρκία είναι ότι ο Ερντογάν, αν όχι την πρώτη, θα εκλεγεί πρόεδρος τη δεύτερη Κυριακή.
Ομως αυτό που απασχολεί τον Ερντογάν και το επιτελείο του είναι η πιθανότητα το Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών να ξεπεράσει το όριο του 10% και να εκπροσωπηθεί στην τουρκική Βουλή με 70-90 βουλευτές, στερώντας με τον τρόπο αυτόν την αυτοδυναμία στη συμμαχία ΑΚΡ - ΜΗΡ.Και αν γίνει αυτό, θα έχουμε μια κυβέρνηση με επικεφαλής τον Ερντογάν να ασκεί εκτελεστική εξουσία και ένα Κοινοβούλιο που θα ασκεί τη νομοθετική εξουσία που θα ελέγχεται από την αντιπολίτευση.

Γι’ αυτό, όπως αποκαλύφθηκε σε βίντεο που διέρρευσε, όπου ο Ερντογάν δίνει σε στελέχη του κόμματός του εντολές για να γίνουν ειδικές ενέργειες και να μην περάσει το HDP το όριο του 10%, είναι προφανές ότι έχει τεθεί σε εφαρμογή σχέδιο αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος, ειδικά στις περιοχές του τουρκοκρατούμενου Κουρδιστάν, όπου οι κάλπες θα μεταφερθούν από τα χωριά στις πόλεις και θα κληθούν να ψηφίσουν οι Κούρδοι υπό την εποπτεία του στρατού και της στρατοχωροφυλακής, στη σκιά του κράτους δηλαδή και ενώ είναι σε ισχύ ο Νόμος Περί Κατάστασης Εκτάκτου Ανάγκης σε ολόκληρη την Τουρκία.

Να σημειώσουμε δε ότι χιλιάδες υψηλόβαθμα στελέχη, δήμαρχοι και βουλευτές του HDP είναι στις φυλακές, στο πλαίσιο σχεδίου πολιτικής γενοκτονίας των Κούρδων που έχουν θέσει σε εφαρμογή ο Ερντογάν και το νέου τύπου βαθύ κράτος που ελέγχεται από τον ίδιο.

Αν, παρ’ όλα αυτά, το HDP ξεπεράσει το φράγμα του 10% και η συμμαχία ΑΚΡ - ΜΗΡ δεν εξασφαλίσει την αυτοδυναμία, ο Ερντογάν σχεδιάζει την προσφυγή πάλι στις κάλπες, για να πετύχει την αυτοδυναμία, όπως έκανε το 2015.
Οταν στις εκλογές της 7ης Ιουνίου το ΑΚΡ είχε πάρει ποσοστό 40,9% και εξέλεξε 258 έδρες, με το HDP να φτάνει το 13,1%, να εκλέγει 80 βουλευτές και να γίνεται ο ρυθμιστής των εξελίξεων, ο Ερντογάν δεν επέτρεψε τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, διέκοψε τις συνομιλίες με τους Κούρδους για εξεύρεση πολιτικής λύσης στο Κουρδικό, κήρυξε τον πόλεμο στους Κούρδους της χώρας του και πήγε σε πρόωρες εκλογές, που διεξήχθησαν την 1η Νοεμβρίου του ίδιου έτους.
Στις εκλογές αυτές, που έγιναν σε πολεμικό κλίμα, το οποίο συσπείρωσε τον κόσμο γύρω από το κόμμα εξουσίας, το ΑΚΡ έλαβε ποσοστό 49,9% και εξέλεξε 317 βουλευτές, εξασφαλίζοντας την αυτοδυναμία.

Ο Ερντογάν λοιπόν και τώρα εργάζεται στο ίδιο πλαίσιο. Αν δεν πετύχει την αυτοδυναμία, σχεδιάζει εισβολή στο Β. Ιράκ και το όρος Κανδήλι, όπου η έδρα των ανταρτών του ΡΚΚ. Θα φωτογραφηθούν οι Τούρκοι στρατηγοί και πολιτικοί στο όρος Κανδήλι, θα υπερηφανευτεί ο Ερντογάν ότι κατέλαβε τη φωλιά των «τρομοκρατών» και θα πάρει τις επόμενες εκλογές την αυτοδυναμία που επιδιώκει.
Αυτά είναι τα σενάρια και τα σχέδια των εκλογών της Κυριακής.
Οψόμεθα…


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια