Δεν είναι πλέον όπλο-μακέτα: Ηλεκτρομαγνητικό πυροβόλο ανέπτυξαν οι Τούρκοι – Ικανό για βολές σε αποστάσεις έως 300 χλμ.

Μεγαλεπήβολα σχέδια των Τούρκων για την δημιουργία πυροβόλου που λειτουργεί με ηλεκτρομαγνητική ενέργεια εν μέσω κατρακύλας της τουρκικής λίρας, προεκλογικής περιόδου και ελληνοτουρκικής κρίσης στο Αιγαίο.

Η ASELSAN  σε ανακοίνωση της στον τουρκικό τύπο φέρεται να  ανακοινώνει ότι αναπτύσσει βλήμα που θα εκτοξεύεται από  πυροβόλο με την ονομασία TUFAN  με ηλεκτρομαγνητική ενέργεια με κύριο σκοπό αυτό στο μέλλον να τοποθετηθεί στις νέες υπό σχεδιασμό Φρεγάτες TF-2000, αποκτώντας έτσι τοπ τουρκικό ΠΝ τεράστιο πλεονέκτημα.

Η ανάπτυξη του TUFAN ξεκίνησε το 2016 με στόχο την ανάπτυξη ενός συστήματος πυροβολικού, ικανού για βολές σε αποστάσεις έως 300 χιλιόμετρα με βλήματα, τα οποία κινούνται με ταχύτητες 2.000-2.500 μέτρα το δευτερόλεπτο.

Τα πυροβόλα αυτού του τύπου (EMT), δύνανται να εκτοξεύουν μεταλλικά βλήματα με την χρήση ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας σε πολύ μεγάλες αποστάσεις, και αναμένεται να αντικαταστήσουν τα πυροβόλα όπλα που εξοπλίζουν τα σημερινά πλοία  .

Η  ASELSAN, ανακοίνωσε ότι  εκτελεί τις πρωτότυπες δοκιμές του ηλεκτρομαγνητικού πυροβόλου  EMT, σκορπίζοντας ανησυχία για τα μεγαλόπνοα σχέδια της, εν μέσω πανικού από την οικονομική «κατρακύλα» που δέχεται  η τουρκική λίρα μαζί με την γιγάντωση του τουρκικού χρέους . 

Ο πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής της ASELSAN Ο Δρ Haluk Görgün επιβεβαίωσε επίσης ότι το ηλεκτρομαγνητικό πυροβόλο  TUFAN είναι έτοιμο για εντατικές δοκιμές  .

Το πυροβόλο TUFAN, θα εκδοθεί σε  3 τύπους  (M, S και D), είναι ένα από τα έργα που θα αποτελέσουν αντικείμενο δημόσιας προσφοράς.

Αναφέρεται ότι τα συστήματα αεράμυνας, τα αντιπυραυλικά όπλα και άλλα συστήματα  θα αντικατασταθούν από ηλεκτρομαγνητικά όπλα και τεχνολογικές βελτιώσεις.

Επίσης επισημαίνεται ότι κεφάλαιο ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων  αναμένεται να χρησιμοποιηθεί από την  ASELSAN  σε εταιρικές εξαγορές, συγχωνεύσεις και νέες τεχνολογίες.

Από πολλές απόψεις, η Αμερική είναι η πρώτη που έχει τοποθετήσει αυτού του είδους το πυροβόλο  και διεξάγει δοκιμές στο νέο υπερσύγχρονο αμερικανικό αντιτορπιλικό DDG 1000 Zumwalt Class.

Το πιο σοβαρό πρόβλημα πλέον είναι η ενέργεια. Εντούτοις, οι Τούρκοι ειδικοί αναμένουν μέσα στα επόμενα  5-10 χρόνια, το πυροβόλο αυτό σύστημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάθε πτυχή της τουρκικής άμυνας. Η τεχνολογία αναπτύσσεται γοργά επίσης προς αυτή την κατεύθυνση.

Τα ηλεκτρομαγνητικά όπλα ορίζονται αυτήν την στιγμή ως συστήματα όπλων του μέλλοντος για την αμυντική βιομηχανία. Η ιστορία των ηλεκτρομαγνητικών όπλων είναι πολύ παλιά. Οι Γάλλοι στην πρώτη θέση και οι Γερμανοί στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο απέτυχαν.

Οι επιστήμονες προσπάθησαν ξανά την δεκαετία του 1990, όπου η Αμερική έδωσε τα πρώτα απλά παραδείγματα, και εξακολουθεί να εργάζεται για τα συστήματα αυτά για τις ανάγκες του στρατού.

Φυσικά, το θέμα των ηλεκτρομαγνητικών όπλων δεν είναι μόνο στην ατζέντα της Αμερικής. Η Ρωσία, η Κίνα και η Νότια Κορέα είναι επίσης γνωστές ως χώρες που κατασκευάζουν και δοκιμάζουν  ηλεκτρομαγνητικά όπλα συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας.

Το σύστημα, λειτουργεί με ηλεκτρική ενέργεια υψηλής ισχύος,  σύμφωνα με την αρχή της μέσης ταχύτητας μέσω του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου που σχηματίζεται μεταξύ δύο μεταλλικών πλακών. Η ωριαία ταχύτητα του βλήματος του πυροβόλου της ASELSAN TUFAN θα είναι πάνω από 6 χιλιάδες χιλιόμετρα.

Η ASELSAN ξεκίνησε τις μελέτες το 2014 ενώ το πρωτότυπο εμφανίστηκε  το 2016. Οι δοκιμαστικές δραστηριότητες συνεχίστηκαν το 2017 και έφθασαν στο επίπεδο του 2018 στο εργαστήριο Tuz Gölü όπου έγιναν και οι δοκιμές πεδίου.

Με ένα σύστημα που υπερβαίνει το 6 φορές την ταχύτητα του ήχου, τα πυροβόλα αυτά θα δύναται μπορούν να χτυπήσουν στόχους όπως αεροσκάφη ή βαλλιστικούς  πυραύλους.




* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια