Ραγδαίες εξελίξεις: «Μοιράζουν» τη Συρία Τουρκία και ΗΠΑ

Πολυπληθής συνάντηση Τούρκων και Αμερικανών στρατηγών στην Ουάσιγκτον


Υψηλόβαθμη πολιτικοστρατιωτική αντιπροσωπία από την Τουρκία αναμένεται να μεταβεί στην Ουάσιγκτον στις 4 και 5 Απριλίου για να συζητήσουν τα επόμενα βήματα στη Συρία, όπως σημειώνει ο αναλυτής Αθ. Δρούγος.

Έτοιμο είναι και το σχέδιο διαχείρισης των περιοχών Μάνμπιτζ  και Αφρίν και την τύχη των Κούρδων από Αμερικανούς και Τούρκους, σύμφωνα με πληροφορίες του διευθυντή του PRONEWS.gr T.Γκουριώτη.

«Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε ότι υψηλόβαθμη πολιτικοστρατιωτική αντιπροσωπία θα μεταβεί στις ΗΠΑ για επαφές με τους Αμερικανούς σχετικά με τα επόμενα βήματα που αφορούν τις ενέργειες της τουρκίας κατά των Κούρδων στην Β. Συρία. Οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στις 4 και 5 Απριλίου στην Αμερικανική πρωτεύουσα ο Τούρκος ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι η Αγκυρα είναι πανέτοιμη για περαιτέρω συνέχιση των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά των Κούρδων» αναφέρει ο κ. Δρούγος και συνεχίζει:

«Ο Τσαβούσογλου μεταξύ των άλλων ανέφερε ότι σχετικά με την πόλη Μανπίτζ που είναι η μοναδική περιοχή Δυτικά του Ευφράτη όπου υπάρχει Κούρδικη και Αμερικανική στρατιωτική παρουσία, έχει επιτευχθεί συνεννόηση για αποχώρηση των Κούρδων και προσεχώς συγκυριαρχία μεταξύ Αμερικανών και Τούρκων. Πρόσθεσε ότι είναι συννενόηση αλλά όχι τελική συμφωνία.

Στις επαφές στις ΗΠΑ πληροφορούμαι ότι θα πάρουν μέρος οι πλείστοι Αμερικανοί υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί που εδρεύουν στις 20 βάσεις των ΗΠΑ στην Β. Συρία. Η πλειοψηφία τους δεν είναι ιδιαίτερα θετική στο να αποσυρθεί η Κουρδική πολιτοφυλακή, ενώ διαφορετική άποψη – που υποστηρίζει την Άγκυρα – έχει το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Οι αμερικανικές δυνάμεις που βρίσκονται στην Β. Συρία είναι περίπου 2.100 άνδρες, κατανεμημένοι σε 20 βάσεις. Οι δύο από αυτές είναι αεροπορικές. Υπάρχουν επίσης στελέχη των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ που παρακολουθούν στην Συριά τις κινήσεις των Ιρανών αλλά και των Ρώσων», αναφέρει ο κ. Δρούγος.

Τη συμφωνία Τραμπ – Εντογάν για τη Συρία αποκάλυψε ο διευθυντής του PRONEWS.gr T.Γκουριώτης και την επιβεβαίωσε και ο αναλυτής Θανάσης Δρούγος ο οποίος ήταν επίσης καλεσμένος στο πάνελ.

Όπως είπε ο κ. Γκουριώτης στην εκπομπή της Χριστίνας Λαμπίρη «Εμείς», η συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ-Τουρκίας για την τύχη της Manbij και την τύχη των Κούρδων της Συρίας είναι η εξής:

1. Εκκένωση της Μάνμπιτζ από όλα τα κουρδικά ένοπλα τμήματα και παράδοση του οπλισμού τους.

2. Όσοι αρνηθούν να παραδώσουν τον οπλισμό τους θα θεωρηθούν ένοπλο τμήμα θα υποχρεωθούν να μεταφερθούν ανατολικά του Ευφράτη.

3. Συνδιαχείρηση της Μάνμπιτζ μεταξύ Αμερικανών, Τούρκων και τουρκόφιλων Κούρδων

4. Την διοίκηση στην Μάνμπιτζ θα την αναλάβουν οι Αμερικανοί ενώ εκείνη της Αφρίν οι Τούρκοι


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια