Τουρκική προέλαση στην Αφρίν: Ξεκινά η μάχη της Jandaris - Τον «υπέρ πάντων αγώνα» δίνουν οι αποκομμένοι Κούρδοι

Γράφει ο Πέτρος Αναστασίου

Με σφοδρό μπαράζ πυροβολικού στην πόλη Ζανταρίς (Jandaris​) ξεκίνησε το δεύτερο μέρος της μείζονος προσπάθειας του τουρκικού Στρατού και των Σύρων συμμάχων τους για ολοκληρωτική κατάληψη του κουρδικού καντονιού της Αφρίν.

Οι βολές του τουρκικού πυροβολικού (αυτοκινούμενα πυροβόλα Firtina των 155 χλστ., τα αμερικανικής κατασκευής αυτοκινούμενα βαρέα πυροβόλα των 203 χλστ. και ρουκετοβόλα των 122 χλστ.) κατευθύνονται από UAV παρατήρησης και "αναγκαστικά" είναι εύστοχες. Κτυπούν κυρίως συγκεντρώσεις μονάδων και αποθήκες πυρομαχικών

Βομβαρδίστηκε η επαρχία Ράτζου στη βορειοδυτική Αφρίν, η Ζάνταρις (Jandaris), στη νοτιοδυτική Αφρίν, η οποία μάλιστα δέχθηκε σχεδόν αμέσως μετά την επίθεση των μηχανοκίνητων δυνάμεων των Τούρκων και των συμμάχων τους του FSA.

Στην Ζάνταρις (Jandaris) θα γίνει η μεγάλη μάχη.

Είναι το τελευταίο σημαντικό προπύργιο του YPG πριν την ίδια την Αφρίν.

Αν οι Κούρδοι δεν καταφέρουν να την κρατήσουν, είναι θέμα χρόνου να πέσει η Αφρίν.

Το πρόβλημα με την τουρκική προέλαση των τελευταίων ημερών είναι ότι έχουν αποκοπεί οι οδοί ενίσχυσης των Κούρδων, όπως το κομβόι που επιχείρησε να περάσει τη νύχτα μεταξύ 21-22 Φεβρουαρίου και δέχθηκε τα πυρά του τουρκικού πυροβολικού με αποτέλεσμα να υποστεί πολλές απώλειες.

Ενα δεύτερο κομβόι κτυπήθηκε το Σάββατο.

Ο τουρκικός Στρατός, με την βοήθεια της τεχνολογίας έχει καταφέρει να μετατρέψει την αδυναμία του σε νυχτερινές επιχειρήσεις, στο μεγάλο του όπλο: Τα UAV στέλνουν κατ'ευθείαν εικόνες και τις συντεταγμένες μέσα στη νύχτα με την χρήση IR καμερών και από εκεί και πέρα το τουρκικό πυροβολικό κάνει μια πολύ εύκολη δουλειά.

Τώρα οι Τούρκοι μεταφέρουν ειδικά οχήματα ρομπότ και δυνάμεις ειδικευμένες στον αστικό αγώνα για την κατάληψη της Ζάνταρις.

Τη νύχτα Σαββάτου προς Κυριακή, οι τουρκικές δυνάμεις και οι Σύροι μαχητές πήραν υπό τον έλεγχο τους δυο ακόμη χωριά στην περιοχή , τα Ακου Κάμπ και Χαζιλάρ έξω από την πόλη.

Μια αεροπορική επιδρομή της τουρκικής Αεροπορίας με F-16 χτύπησε το υδραγωγείο της πόλης και το κατέστρεψε ολοσχερώς, ενώ επλήγησαν και σπίτια.

Το Συριακό Παρατηρητήριο έχει  καταγράψει διακόσιους πενήντα έξι (256) θανάτους Τούρκων και συμμάχων τους, αλλά μόνο οι σαράντα (40) είναι Τούρκοι. Από την άλλη υπήρχαν μέχρι πριν λίγες ώρες διακόσιους τριάντα εννιά (239) νεκροί ανάμεσα στις τάξεις του “YPG” και των δυνάμεων προστασίας της Αφρίν και περίπου 800 τραυματίες.

Οι τραυματίες προέρχονται από τα πυρά του τουρκικού Στρατού, που μόνο σε μία περίπτωση κατάφεραν να απαντήσουν οι Σύροι την Πέμπτη το πρωί.




* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια