Κάτι μας «ετοιμάζει» ο Ήλιος και αγχώνει τους επιστήμονες | Βίντεο

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Προβληματίζει πολύ η συμπεριφορά του Ήλιου και ήδη οι επιστήμονες έχουν στρέψει την προσοχή τους εκεί, γιατί τα πράγματα δεν φαίνονται καλά. Ο ήλιος θα μπορούσε σύντομα να μας χτυπήσει με ένα ντους ακτίνων βαθιάς διατομής τόσο έντονο που θα μπορούσε να προκαλέσει την κατάρρευση μέρους της ατμόσφαιράς μας.

Οι επιστήμονες του διαστήματος εκτιμούν ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα ενός «βαθιού ηλιακού ελάχιστου», το οποίο είναι περίοδος χαμηλής δραστηριότητας.

Αντίθετα με αυτό που υποδηλώνει το όνομα, θα μπορούσε να προκαλέσει τη σύζευξη ενός εξωτερικού στρώματος της ατμόσφαιρας που ονομάζεται θερμόσφαιρα – και δεν είναι απολύτως σαφές ποιες θα είναι οι συνέπειες για τον πλανήτη μας.

Η καθηγήτρια Yvonne Elsworth του Πανεπιστημίου Birmingham της Αγγλίας πιστεύει ότι μπορεί να είναι σε εξέλιξη μια «θεμελιώδης αλλαγή στη φύση του δυναμικού του μαγνητικού ηλίου».

Όλο αυτό φαίνεται να υποστηρίζεται και από τα καθημερινά snaps του Παρατηρητηρίου της Solar Dynamics της NASA, τα οποία έχουν δείξει έναν πεντακάθαρο ήλιο, χωρίς κηλίδες, για 44 συνεχόμενες ημέρες.

Αυτό οδήγησε τους επιστήμονες να πιστεύουν ότι πλησιάζει μια ταραχώδης περίοδος που έχουμε να δούμει από το 2008.

Τα ηλιακά ελάχιστα είναι γνωστό ότι προκαλούν πολλές δραστηριότητες κοσμικών ακτίνων που μπορούν να διεισδύσουν στην ατμόσφαιρα μας.

Αυτές οι κοσμικές δέσμες προκαλούν «ατμούς αέρα» σωματιδίων όταν χτυπούν την ατμόσφαιρα μας.

Παρουσιάζουν κίνδυνο για την υγεία των αστροναυτών ενώ μια απλή αδέσποτη κοσμική ακτίνα μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργία ενός δορυφόρου.

Εκτός από το σβήσιμο των συστημάτων επικοινωνίας, η ηλιακή ακτινοβολία θα μπορούσε να βλάψει και τα ηλεκτρικά δίκτυα.

Δεν είναι απολύτως σαφές γιατί η χαμηλή ηλιακή δραστηριότητα προκαλεί την κατάρρευση της θερμοσφαίρας μας – ή τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας.

Αλλά όταν συνέβη ξανά το 2008-2009, οι επιστήμονες πρότειναν ότι η αλλαγή του κλίματος θα μπορούσε να προσθέσει την ψύξη και τη σύσπαση στο ανώτερο στρώμα της ατμόσφαιράς μας.

Η θερμοσφαίρα αρχίζει σε ύψος περίπου 53 μίλια πάνω από τα κεφάλια της ανθρωπότητας.

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός περιστρέφεται γύρω από τη Γη στη μέση της θερμοσφαίρας.

Η Elsworth υπολογίζει ότι θα είναι λίγο πριν το 2019 που θα φτάσουμε στο ελάχιστο, ενώ βλέπουμε ήδη παράξενα πράγματα να συμβαίνουν.

Στην πρόσφατα δημοσιευθείσα μελέτη της για τον ήλιο, έγραψε: «Δεν συμπεριφέρεται όπως συνήθιζε, ενώ ο ρυθμός περιστροφής [του ήλιου] έχει επιβραδυνθεί λίγο στα γεωγραφικά πλάτη, γύρω στους 60 βαθμούς.

«Δεν είμαστε σίγουροι ποιες θα είναι οι συνέπειες αυτού του γεγονότος, αλλά είναι σαφές ότι είμαστε σε ασυνήθιστες περιόδους.

Ωστόσο, αρχίζουμε να εντοπίζουμε ορισμένα χαρακτηριστικά που ανήκουν στον επόμενο κύκλο και μπορούμε να προτείνουμε ότι το επόμενο ελάχιστο θα είναι περίπου σε δύο χρόνια», δήλωσε η Elsworth.

Όλα αυτά περιγράφονται από το New York Post και εύκολα μπορούμε να καταλάβουμε ότι παρά τα στοιχεία που συγκεντρώνουν οι επιστήμονες γύρω από τον Ήλιο δεν είναι ακόμα σε θέση να περιγράψουν τι συμβαίνει, παρά μόνο σε ένα υποθετικό πεδίο.

Τι να πουν και οι ανεξάρτητοι ερευνητές όταν βλέπουν περίεργα πράγματα να βγαίνουν ή να «εκτοξεύονται» από τον ήλιο. Αυτά ποιος μπορεί να τα εξηγήσει; Τι είναι αυτό; Μία ακαθορίστου σχήματος κοσμική ακτίνα, ένα σκάφος, ή κάτι άλλο;

Δείτε το video που ακολουθεί:




* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια