Sponsor

ATHENS WEATHER

Τσίπρας και Μέρκελ γράφουν τον επίλογο της παράδοσης του όρου «Μακεδονία» στους Σκοπιανούς – Εγκληματικές οι ευθύνες της κυβέρνησης

Ο Αλέξης Τσίπρας και η Άνγκελα Μέρκελ γράφουν σήμερα στις Βρυξέλλες τον επίλογο της παράδοσης του ονόματος «Μακεδονία». Στη συνάντηση που θα έχουν στο περιθώριο της Συνόδου των «27» της Ε.Ε. στη βελγική πρωτεύουσα θα κλείσουν το ζήτημα των Σκοπίων,
αφού ο μεν πρώτος έχει δηλώσει πώς ο όρος «Μακεδονία» θα βρίσκεται στο όνομα η δε δεύτερη αποκάλεσε υποδεχόμενη τον Ζόραν Ζάεφ «Μακεδόνα πρωθυπουργό».

Μιλώντας προχθές σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ στο Βερολίνο, η Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε την άποψη πως η κατάσταση στην πΓΔΜ «έχει ηρεμήσει σε μεγάλο βαθμό και ότι η χώρα έχει εισέλθει σε μια φάση σταθεροποίησης».

Η καγκελάριος πιστοποίησε στον κ. Ζάεφ ότι ακολουθεί ένα «απαιτητικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα» και ότι από τη συνομιλία μαζί του απέκτησε την εντύπωση «πως καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για την υλοποίησή του», ενώ την ίδια στιγμή στην Ευρώπη τα Σκόπια εμφανίζονται ως πολύφερνη «νύφη».

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψη του στη Γερμανία ο κ. Ζάεφ ρωτήθηκε σχετικά με το ενδιαφέρον που δείχνουν για την πΓΔΜ και την ευρύτερη περιοχή μεγάλες δυνάμεις. Παραδέχθηκε ότι η Ρωσία, η Κίνα και η Τουρκία διατηρούν έντονο ενδιαφέρον, διευκρίνισε ωστόσο ότι τα Σκόπια ψηφίζουν δαγκωτό Ευρώπη.

«Δεν υπάρχει εναλλακτική από την Ευρωπαϊκή Ένωση» κι αυτό «όχι επειδή βρισκόμαστε σε ευρωπαϊκό έδαφος, αλλά επειδή μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες».

Οι επαφές της ΠΓΔΜ δεν τελειώνουν εκεί. Την Κυριακή θα την επισκεφτούν ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλόντ Γιούνκερ, ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν και η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι.

Παρά το γεγονός ότι δεν έχει επιλυθεί ακόμα το ζήτημα με την ονομασία της ΠΓΔΜ, δεν λείπουν τα σχόλια για το ευρωπαϊκό μέλλον της γείτονας χώρας. Ο  Γιοχάνες Χαν, εκτίμησε ότι πολύ σύντομα η Κομισιόν θα συστήσει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη γειτονική χώρα.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πολύ σύντομα, πολύ πιθανόν μέχρι το καλοκαίρι, θα συστήσει την έναρξη διαπραγματεύσεων με τις δύο χώρες (Σκόπια, Αλβανία). Νομίζουμε ότι στο παρελθόν έχουν κάνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις και έτσι διαθέτουν τις προϋποθέσεις γι’αυτό το βήμα. Οι κάτοικοι αξίζουν μια ευρωπαϊκή προοπτική. Τελικά μόνο τα κράτη μέλη θα πρέπει να αποφασίσουν πότε θα ξεκινήσουν οι σχετικές διαπραγματεύσεις».

Την ίδια στιγμή, μετά την μετονομασία του αεροδρομίου έχει ξεκινήσει και η διαδικασία απομάκρυνσης αγαλμάτων που είχαν τοποθετηθεί επί πρωθυπουργίας Νίκολα Γκρούεφσκι στο πλαίσιο ενός σχεδίου αλυτρωτισμού που υλοποιούσε. Στις τρεις τα ξημερώματα γερανοί του Δήμου κατέβασαν από την είσοδο του κτιρίου του Ανωτάτου Δικαστηρίου και μετέφεραν στον χώρο εγκαταλειμμένου εργοστασίου το άγαλμα του Αντον Γιανεφ ή «Κιόσετο», όπως ήταν γνωστός, στελέχους του VMRO τον 19o αιώνα.

Ενώ οι εξελίξεις στο Σκοπιανό είναι καταιγιστικές, ο Νίκος Κοτζιάς επικαλέστηκε το βεβαρημένο πρόγραμμά του για την καθυστέρηση του ταξιδιού του στα Σκόπια. Αν και η ΠΓΔΜ είχε λάβει οδηγίες να περιμένει τον υπουργό την Πέμπτη που μας πέρασε, τελικά η επίσκεψή του ακυρώθηκε και αναμένεται να πραγματοποιηθεί τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα έχει μαζί του… μία χούφτα δημοσιογράφους. Ένας από τους λόγους της καθυστέρησης είναι και η σημερινή παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της Άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκεί θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει μεταξύ άλλων για το ονοματολογικό με την Άνγκελα Μέρκελ.

Την ελληνική κυβέρνηση πάντως προβληματίζει ιδιαίτερα η βιασύνη των Ευρωπαίων να κλείσει το θέμα, αλλά και η νέα έκρηξη του Πάνου Καμμένου μετά από μία μεγάλη περίοδο σιωπής. Η δημόσια διαφοροποίησή του από το βήμα της Βουλής, πυροδοτεί νέα σενάρια για τις σχέσεις των δύο εταίρων.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια