Sponsor

ATHENS WEATHER

Πολιτική και ηθική καταβαράθρωση

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Προσπαθούν αμφότεροι να το κρύψουν, όσο μπορούν, κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία, αλλά οι παροικούντες το επιβεβαιώνουν:  Ο  Κυριάκος Μητσοτάκης και η Φώφη Γεννηματά μετρούν το βάθος των πληγών που άφησε στα κόμματά τους η  συζήτηση στη Βουλή για τη Novartis,
εξ αιτίας των εμφανίσεων που έκαναν  ο Αντώνης Σαμαράς και ο Άδωνις Γεωργιάδης -εκ μέρους της ΝΔ- και ο Βαγγέλης Βενιζέλος με τον Ανδρέα Λοβέρδο -από το ΠΑΣΟΚ.

Στην πράξη και οι δυο πολιτικοί αρχηγοί σύρθηκαν στην υπεράσπιση των στελεχών τους αντιστοίχως,  έχοντας κατά νου ν΄αφήσουν και  οδούς  διαφυγής για τον εαυτό τους. Ωστόσο στη διάρκεια της συζήτησης τα πράγματα τους ξεπέρασαν. Συνεργάτες τους που παρακολουθούσαν  τις ομιλίες διαπίστωσαν ότι οι τέσσερις συμπλέουν μεταξύ τους και έχουν γραμμή όξυνσης και ακραίων αντιδράσεων  που δεν εξυπηρετούν ούτε την αξιωματική αντιπολίτευση, ούτε το νέο κόμμα που αναμένεται να ιδρυθεί στη θέση του ΠΑΣΟΚ.

Εν τω μεταξύ δεν βρίσκει σύμφωνους πολλούς μέσα στα δυο κόμματα η απόλυτη ταύτιση με τους ερευνώμενους από τη Βουλή πλέον, καθώς καιροφυλακτεί εκτός από την πολιτική και η ηθική καταβαράθρωση. Π.χ. στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αισθάνονται ενόχληση με την, ασύδοτη, παρουσία των Λοβέρδου -Γεωργιάδη που ξεπερνούν τα όρια και υποκαθιστούν τον πολιτικό λόγο με πεζοδρομιακή  συμπεριφορά.

Στο ΠΑΣΟΚ λένε ότι ο Βαγγέλης Βενιζέλος εμφανίσθηκε στη Βουλή ως  «εκπεσών ημίθεος που επιδιώξει ανάσταση». Με  τον βερμπαλισμό του -ανάμεσα σε κοινοτοπίες και ακρότητες -τους στιγμάτισε, χωρίς καν να μετέχει στις διεργασίες του κόμματος. Ειδικότερα τους απασχολεί η εμφανής προσπάθειά του να εμφανιστεί ως εκπρόσωπος και των δέκα παραπεμφθέντων.

Ρώτησα κάποια στιγμή τον αγαπητό μου φίλο Τσάρλς Νταλάρα για το πώς αντιλαμβάνεται το DSA, αν το αντιλαμβάνεται ως κάτι τεχνικά άψογο, μου είπε ότι «φυσικά είναι κάτι μεταξύ επιστήμης και τέχνης, διότι έχει μέσα μια σειρά από διαισθητικά στοιχεία, από υποθέσεις οι οποίες τακτοποιούν μαθηματικά το σχήμα, αλλά όχι οικονομικά». Και έτσι επήλθε η συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.Ο προσωπικός τόνος της παρουσίας του και η εμφάνιση της υπεράσπισής του ως πολιτικής πλατφόρμας, κάνει ορισμένους να υποψιάζονται ότι θα χρησιμοποιήσει αυτή την υπόθεση για να αναβιώσει το ενδεχόμενο να ηγηθεί δικού του κόμματος. Με  μέτωπο αποκλειστικά στον Αλέξη Τσίπρα και σε συμπληρωματικό ρόλο με τον Αντώνη Σαρμά με τον οποίο εμφανίζονται συνασπισμένοι σε όλα. Αυτές οι επιλογές αντιστρέφονται τις προσπάθειες για συγκρότηση του νέου κόμματος και πολλοί θεωρούν ότι δεν πρέπει να επιτραπεί στον πρώην πρόεδρο να το συμπαρασύρει στην τύχη του.

Ακόμη μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα για την ΝΔ με την εμφάνιση Σαμαρά που αυτοπροβλήθηκε ως κεντρικός εκφραστής του κόμματος, αλλά με εθνικιστική και ακροδεξιά ρητορεία.  Στο περιβάλλον Μητσοτάκη ορισμένοι το αντιμετωπίζουν αψήφιστα. Αλλά οι πιο διορατικοί  προβληματίζονται με την απόπειρα να δώσει στον εαυτό του χαρακτηριστικά εκπροσώπου του αστικού καθεστώτος που δήθεν κινδυνεύει από τους… κομμουνιστές που θέλουν να καταλύσουν τη Δημοκρατία.

Οι απειλές  ότι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα λογοδοτήσουν σε Ειδικά Δικαστήρια και άλλες ρεβανσιστικές διαδικασίες,  οι αναφορές  σε  «λαθρομετανάστες», η επιμονή στην πολιτική του για το Σκοπιανό και η αυτοαναγόρευση του σε κεντρικό αντίπαλο του  Πρωθυπουργού, λέγοντας  «ο Τσίπρας με φοβάται και με αντιπαθεί», συν το ύφος  κουτσαβάκη και οι κραυγές «αρκετά σας έχουμε ανεχτεί», κάνουν στελέχη του κόμματος αφ’ ενός να ανατριχιάζουν και αφ’ ετέρου να προβλέπουν απόπειρα παραγκωνισμού του Μητσοτάκη εκ μέρους του πρώην Πρωθυπουργού.

Πεπειραμένα στελέχη και των δυο κομμάτων σημειώνουν ότι εκτός από τα εσωκομματικά προβλήματα -που αρχίζουν με την εμφάνιση των  Σαμαρά- Γεωργιάδη και Βενιζέλου -Λοβέρδου αντιστοίχως- κινδυνεύουν συνολικά οι δυο  χώροι με πολιτικό αποπροσανατολισμό και ηθική απαξίωση. Σε μια περίοδο που υπάρχουν ανοιχτά εθνικά θέματα και προέχει η έξοδος από τη μνημόνιο με τους καλύτερους δυνατούς όρους -που επιδιώκει να καρπωθεί μόνη της η κυβέρνηση- τόσο η ΝΔ, όσο και το  ΠΑΣΟΚ, εμφανίζονται  δεσμευμένα σε μια στρατηγική αναμέτρησης   υπέρ στελεχών τους που ερευνά η Δικαιοσύνη για θέματα ηθικής τάξης.

Ακόμη και στην περίπτωση που -όπως πιστεύουν- δεν θα στοιχειοθετηθούν κατηγορίες σε βάρος των τεσσάρων από την προανάκριση, στο διάστημα λειτουργίας της αντίστοιχης επιτροπής της Βουλής θα αναδειχθούν θέματα -που θα συμπαρασύρουν και άλλα στελέχη και τελικά τα δυο κόμματα συνολικά.

Ήδη οι πρώτες αντιδράσεις στις ομιλίες του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Φώφης Γεννηματά στη Βουλή είναι ανησυχητικές. Όχι μόνο στην κοινή γνώμη, αλλά και στο εσωτερικό των κομμάτων τους.  Στη ΝΔ όχι μόνο οι Καραμανλικοί αλλά και ουδέτεροι παράγοντες δεν αντιλαμβάνονται για ποιο λόγο ο πρόεδρος του κόμματος ακολουθεί  την πολιτική, αλλά και την τύχη, των Σαμαρά-Γεωργιάδη. Σ’ αυτόν τον κύκλο ανήκει και η Ντόρα Μπακογιάννη.

Στο ευρύτερο χώρο που ονομάζεται «Κίνημα Αλλαγής» , ο Βενιζέλος και Λοβέρδος  δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς. Στο προσωρινό Πολιτικό Συμβούλιο κανείς δεν είναι μαζί τους, ενώ στον  κομματικό  ιστό του ΠΑΣΟΚ οι αντιπάθειες προς τον Βενιζέλο και η απαξίωση του Λοβέρδου διευρύνονται. Από αυτή την άποψη η Φώφη Γεννηματά  μπορεί να χρησιμοποιήσει τις εξελίξεις για εσωκομματική της ενίσχυση, έχοντας και την υποστήριξη του Γ. Παπανδρέου -που δεν αισθάνεται ιδιαίτερα δυστυχής για τις περιπέτειες του Βενιζέλου.

Εντελώς άνισα για τον Μητσοτάκη είναι τα πράγματα στη ΝΔ αφού  κινδυνεύει από τη μια να χάσει το τμήμα της κοινής γνώμης που τον παρακολουθεί και  από την άλλη να συμπαρασυρθεί πλήρως στην πλευρά που ελέγχει το δίδυμο -Σαμαρά – Γεωργιάδη και να χάσει τους μετριοπαθείς οπαδούς της ΝΔ.

Η αποδυνάμωση του προέδρου της ΝΔ είναι ήδη εμφανής καθώς η κεντρική πολιτική γραμμή του κόμματος -στο Μακεδονικό και στο διερευνώμενο σκάνδαλο-δεν  προέρχεται πλέον από τον ίδιο, αλλά διαμορφώθηκε από τον προκάτοχό και τον αντιπρόεδρό του.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια