Sponsor

ATHENS WEATHER

Η Τουρκία ζήτησε από την Βρετανία να αγοράσει την ναυαρχίδα του στόλου της: Το «μίνι» αεροπλανοφόρο «HMS Ocean»!

Γράφει ο Πέτρος Αναστασίου

Με μία κίνηση που αν τελεσφορήσει, "τελειώνει" την -θεωρητική-έτσι ή αλλιώς "ισορροπία δυνάμεων" στο Αιγαίο, η Τουρκία αιτήθηκε από την Βρετανία την αγορά του LPD ή "μίνι" αεροπλανοφόρου "HMS Ocean" τη ναυαρχίδα του βρετανικού Ναυτικού, εκτοπίσματος 21.000 τόνων!

Το "μίνι" αεροπλανοφόρο θα πωληθεί σε κόστος κάτω των 100 εκατ. βρετανικών λιρών και αν καταλήξει στο τουρκικό Ναυτικό θα "γεφυρώσει" το χρονικό διάστημα μέχρι την ολοκλήρωση της ναυπήγησης και την είσοδο σε υπηρεσία του τουρκικού, εγχώριας ναυπήγησης, "μίνι" αεροπλανοφόρου TCG "Anadolu" το 2020.

Οπως γράφει και το Naval Today, σύμφωνα με ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Αμυνας το "HMS Ocean" που προγραμματίζεται να πουληθεί το 2018, θα πωληθεί σε τιμή ενδεχομένως και χαμηλότερη των 100 εκατομμυρίων στερλινών.

Υποψήφιοι αγοραστές είναι η Τουρκία και τη Βραζιλία!

Το πλοίο έχει τεράστιες δυνατότητες, είναι σχετικά πρόσφατης ναυπήγησης (το 1995 εισήλθε σε υπηρεσία), ενώ πρόσφατα ολοκλήρωσε διετές πρόγραμμα αναβάθμισης, το οποίο ξεκίνησε το 2012 και τελείωσε το 2014!

Πρακτικά πρόκειται για ένα καινούριο πλοίο με μεταφορική ικανότητα 18 ελικοπτέρων ή 12 αεροσκαφών καθέτου αποπροσγείωσης, όπως το F-35B.

Για εγγύς προστασία έχει τέσσερα 30άρια πυροβόλα, 3 Phalanx CIWS, 4 Miniguns κλπ.

Στο βρετανικό Ναυτικό έχει κατηγοριοποιηθεί ως πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων, δηλαδή μεταφέρει και τέσσερα μικρότερα αποβατικά σκάφη στο εσωτερικό του, αλλά και ενδιαίτηση 830 πεζοναυτών και 40 οχημάτων.

Το πλοίο είναι κίνδυνος-θάνατος για τα νησιά του Α.Αιγαίο και ειδικά του νοτιοανατολικού Αιγαίου, που "βλέπουν" στην ανοικτή Ανατολική Μεσόγειο.

Οπως έδειξε η παρουσία και η επιχειρησιακή αξιοποίηση των αιγυπτιακών "Mistral" στην πρόσφατη ελληνο-αιγυπτιακή άσκηση "Μέδουσα", αυτή η κατηγορία των πλοίων είναι υπερπολύτιμη σε αποστολές απαγόρευσης θαλασσίων περιοχών.

Πληροφορίες από το Λονδίνο, φέρουν το τουρκικό Ναυτικό ως το πλέον πιθανό να αποκτήσει το "HMS Ocean", δεδομένης και της στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών στην κατασκευή του τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους πέμπτης γενιάς TF-X.

Το ερώτημα είναι αν η απόκτηση του "HMS Ocean" θα οδηγήσει στην ματαίωση της ναυπήγησης του δεύτερου τουρκικού αεροπλανοφόρου που προγραμματίζεται να ναυπηγηθεί μεταξύ 2020 και 2024. Αν όχι, τότε σε περίπτωση που αγοραστεί και το "HMS Ocean", η Τουρκία θα έχει σε υπηρεσία το 2024, τρία Battle Groups!

Σε οποιαδήποτε περίπτωση αν αγοραστεί το "HMS Ocean" σε 12 μήνες από σήμερα το τουρκικό Ναυτικό θα έχει σε υπηρεσία ένα ελικοπτεροφόρο πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων (αποβάσεων) με δυνατότητα μεταφοράς και απο/προσνήωσης αεροσκαφών κάθετης αποπροσγείωσης, όπως τα F-35B και σε 30 μήνες από σήμερα το τουρκικού Ναυτικό θα έχει εντάξει και ένα δεύτερο ολοκαίνουριο πλοίο το TCG "Anadolu" αποκτώντας την δυνατότητα να απομονώσει χερσαίες νησιωτικές περιοχές, όπως το σύμπλεγμα της Μεγίστης και να το καταλάβει με συνοπτικές διαδικασίες.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση δύο τουρκικά Naval Battle Group, με δυνατότητα μεταφοράς F-35B, μέχρι το 2020, αποτελούν αυτό που λέμε "δυσεπίλυτο στρατηγικό γρίφο" για το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία και μπορούν να οδηγήσουν σε στρατηγικό "στραγγαλισμό" από τα ανατολικά αλλά και από τα δυτικά...




* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια