Τελεσίγραφο ΗΠΑ σε Ερντογάν: «Αν θες να παραλάβεις τα F-35 ξέχνα τους ρωσικούς πυραύλους S-400»

Ως τελεσίγραφο στον Ερντογάν, να σταματήσει τη διαδικασία αγοράς των ρωσικών αντιαεροπορικών-αντιβαλλιστικών συστημάτων S-400, θέτουν οι Αμερικανοί την συνέχιση της προμήθειας της Τουρκίας με αμερικανικό οπλικά συστήματα και βάζουν σε αυτά και τα μαχητικά 5ης γενιάς F-35.

Η προειδοποίηση αυτή φέρεται να έγινε σαφής στον Τούρκο πρόεδρο και κατά την επίσκεψη του στη Νέα Υόρκη για τη Συνέλευση του ΟΗΕ.

Εκτιμάται επίσης, πώς οι ΗΠΑ θα εντείνουν τη στάση τους απέναντι στην Τουρκία δεδομένου των εξελίξεων που υπάρχουν με τους Κούρδους. Η Άγκυρα σε συνεργασία με τη Ρωσία, το Ιράκ και τη Συρία επιχειρούν να ανακόψουν τα σχέδια των Κούρδων για την δημιουργία ανεξάρτητου κράτους με εδάφη από το Ιράκ, τη Συρία και την Τουρκία και μάλιστα από το βήμα του ΟΗΕ ο Ρ.Τ. Ερντογάν απείλησε ευθέως με καταστροφή τους Κούρδους αν επιμείνουν στην απόφαση τους.

Το ζήτημα ωστόσο είναι πώς δεν πρόκειται για απόφαση των Κούρδων και μόνο, αλλά για σχέδιο που προωθούν εδώ και πολλά χρόνια οι ΗΠΑ. Θέλουν ένα ανεξάρτητο κουρδικό κράτος δίπλα στο Ιράν και κοντά στη Ρωσία και για το λόγο αυτό προμηθεύουν το PKK με όπλα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Έχουν μάλιστα ξεκινήσει να φτιάχνουν και αεροπορική βάση, σε μία προσπάθεια να μετακινήσουν τις δυνάμεις τους από το Ιντσιρλίκ και όχι μόνο.

Η στάση λοιπόν του Τούρκου προέδρου, ο οποίος έχει συμμαχήσει με την Ρωσία στέκεται εμπόδια στα σχέδια της Ουάσιγκτον. Οι ΗΠΑ έσπευσαν να στείλουν το αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα πώς η απόφαση για την προμήθεια των S-400 παραβιάζει νόμους του ΝΑΤΟ και τώρα κλιμακώνουν με την απειλή μη παράδοσης των F-35.

Να σημειωθεί πώς η απόφαση για το αν μία χώρα θα προμηθευτεί το F-35, ακόμη και αν είναι συμπαραγωγός είναι καθαρά απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης και όχι της κατασκευάστριας εταιρείας όπως πολλοί νομίζουν. Μην ξεχνάμε πώς το Ισραήλ έχει ήδη παραλάβει F-35 παρά το γεγονός ότι δεν συμμετέχει στην συμπαραγωγή.

Η εντολή για το εμπάργκο αμερικανικών όπλων έχει δοθεί από τον ίδιο τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τράμπ και αυτό σε πρώτη φάση σημαίνει πώς η συμφωνία για αγορά 1,2 εκατομμυρίων όπλων από την Τουρκία για την φρουρά του Ερντογάν δεν μπορεί να προχωρήσει.

Μάλιστα σε συνέντευξή του στο Αμερικανικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο PBS ο Τ. Ερντογάν είπε ότι δεν μπορούν να πιστέψουν ότι η κυβέρνηση Τραμπ απέσυρε το νομοσχέδιο για τις πωλήσεις όπλων και αναρωτήθηκε γιατί οι ΗΠΑ δεν πωλούν όπλα στην Τουρκία, αλλά προσφέρουν δωρεάν οπλισμό σε τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως χαρακτήρισε το YPG.

Μένει λοιπόν να δούμε αν στην περίπτωση εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ προς την Τουρκία θα μπλοκαριστεί τελικώς και η στην παράδοση των F-35, καθώς οι Αμερικανοί είναι σφόδρα ενοχλημένοι με τον Ερντογάν, αφού θεωρούν ότι «τραβάει το σχοινί» αγοράζοντας S-400 από τους Ρώσους.

Σε ότι αφορά στην Ελλάδα, μία τέτοια εξέλιξη θα ήταν θετική καθώς αν υπάρξει έστω και μικρή καθυστέρηση στις παραδόσεις των F-35 στην Τουρκία, θα μας δώσει χρόνο για κινήσεις ώστε να ενδυναμωθεί το δικό μας οπλοστάσιο, αν βέβαια οι οικονομικές συνθήκες το επιτρέψουν.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ, με τον Ρ.Τ. Ερντογάν την Πέμπτη, θα είναι καθοριστική, όχι μόνο για το θέμα της πώλησης όπλων στην Άγκυρα από τις ΗΠΑ, αλλά και γενικότερα για το μέλλον των αμερικανοτουρκικών σχέσεων. Εκεί θα δούμε προθέσεις…




* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια