Η CIA στα χνάρια του Μεγάλου Αλεξάνδρου: Η επιχείρηση «Corona» και η ανακάλυψη της στρατηγικής σημασίας σήμερα Ερμπίλ που πρώτος αντιλήφθηκε ο Μακεδόνας στρατηλάτης

Η πόλη Ερμπίλ, η πρωτεύουσα του σημερινού ιρακινού Κουρδιστάν και οι γύρω περιοχές αναδείχθηκαν ως στρατηγικής σημασίας από τους Αμερικανούς όταν η CIA άρχισε να μελετάει τις κινήσεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου και τις μάχες που έδωσε στα Γαυγάμηλα για να εδραιώσει την κυριαρχία του στην περιοχή.

Μία περιοχή «κλειδί» για τις εξελίξεις στην Τουρκία, το Ιράκ, τη Συρία και το Ιράν.

Φαίνεται άλλωστε πιο καθαρά από ποτέ σήμερα που οι Κούρδοι διεκδικούν την ανεξαρτησία τους στην περιοχή αυτή, η οποία είναι πλούσια σε πετρέλαιο και όλοι οι «γείτονες» θέλουν να τους εξολοθρεύσουν προκειμένου να μην υπάρξει μελλοντικά απειλή γι’ αυτούς. Και μιλάμε για την Τουρκία, το Ιράν και το Ιράκ, αλλά και τη Συρία.

Πριν λίγο καιρό ήρθε στο φως μια μεγάλη ανακάλυψη. Οι αρχαιολόγοι από το Ιράκ και τη Μεγάλη Βρετανία έφεραν στο φως μια πόλη-κλειδί στην πορεία των κατακτήσεων του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Πρόκειται μάλιστα για μια πόλη που χτίστηκε είτε για την προετοιμασία της μεγάλης μάχης στα Γαυγάμηλα, είτε μετά από αυτή για την εδραίωση της κυριαρχίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην περιοχή. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια πόλη του 331 π. Χ. Η οποία φαίνεται ότι έπαιξε σημαντικότατο ρόλο στην ιστορία.

Οι αρχαιολόγοι γνώριζαν από παλιά τη θέση Νταρμπάντι Ράνια, στην τεχνητή λίμνη Ντουκάν στον ποταμό μικρό Ζάμπ. Πρόκειται για μια θέση κοντά στο χωριό Γαυγάμηλα, όπου έγινε η ιστορική μάχη που έδωσε στον Μέγα Αλέξανδρο το θρόνο της Περσικής Αυτοκρατορίας και λίγα μόλις χιλιόμετρα από τα Άρβυλα τη σημερινή Ερμπίλ, την πρωτεύουσα του ιρακινού Κουρδιστάν.

Ιστορικά η θέση δεν είχε καμία σημασία για τη CIA. Οι Αμερικανοί ωστόσο ήθελαν να γνωρίζουν τα πάντα για την περιοχή που βρίσκεται σε ένα σημείο κλειδί ανάμεσα σε Τουρκία, Ιράκ, Ιράν και Συρία και έτσι από τη δεκαετία του 1960 είχαν βάλει μπροστά την επιχείρηση Corona για την πλήρη χαρτογράφησή της.

Έτσι κατασκοπευτικοί δορυφόροι μπήκαν μπροστά και κατέγραψαν τα πάντα. Στις εικόνες από το στρατηγικής σημασίας σημείο φαίνεται ολοκάθαρα ότι στο πέρασμα Καλάτγκα Νταρμπάντ υπάρχουν ενδείξεις αρχαίας πόλης.

Άλλωστε η ονομασία Καλάτγκα Νταρμπάντ σημαίνει στην κουρδική γλώσσα κάστρο στο ορεινό πέρασμα. Οι δεκαετίες πέρασαν και τα στοιχεία της CIA αποχαρακτηρίστηκαν. Έφτασαν ως τα χέρια των ειδικών του Βρετανικού Μουσείου οι οποίοι γνώριζαν την σημασία της περιοχής την περίοδο των ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων.

Όταν είδαν τις εικόνες πάρθηκε η απόφαση για έρευνα. Η έρευνα άργησε σχεδόν 20 χρόνια από την περίοδο του αποχαρακτηρισμού των δορυφορικών εικόνων της CIA, ωστόσο είχε αποτελέσματα.

Οι αρχαιολόγοι χρησιμοποίησαν μάλιστα drones για να οριοθετήσουν την περιοχή μέσα στην οποία θα έκαναν την έρευνά τους. Έτσι προέκυψαν τα αποτελέσματα που οδήγησαν στην αποκάλυψη της αρχαίας πόλης που έχτισε ο Μέγας Αλέξανδρος.

Στο σχεδιάγραμμα των ειδικών φαίνεται ξεκάθαρα ότι έχει εντοπιστεί το εξωτερικό τείχος, αλλά και η ακρόπολη, όπως επίσης και εγκαταστάσεις για την παραγωγή κρασιού, αλλά και ναοί.

Είναι μία ακόμη απόδειξη του που είχε φτάσει ο Μέγας Αλέξανδρος και τι είχε καταφέρει.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια