FeaturedPost Slider Top

Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου 2017

Κλιμάκωση στην κορεατική χερσόνησο: Προβλέπουν 20.000 νεκρούς ημερησίως - Ποιος θα πατήσει το «κουμπί»;

Γράφει o Θεόφραστος Ανδρεόπουλος

Όλες οι στρατιωτικές επιλογές στην κορεατική χερσόνησο φαίνεται πως είναι έτοιμες να χρησιμοποιηθούν και από τις δύο πλευρές. Το ζήτημα είναι, ποιος τελικά θα πατήσει το «κουμπί»;

Πάντως απόστρατος Αμερικανός στρατηγός δήλωσε πως σενάριο πολέμου του Πενταγώνου δείχνει πως ένας συμβατικός πόλεμος με τη Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα τον θάνατο περίπου 20.000 ανθρώπων ημερησίως στη Νότια Κορέα, σύμφωνα με τους Los Angeles Times

Εν τω μεταξύ, απόστρατος ναύαρχος του αμερικανικού Ναυτικού δίνει 50-50 πιθανότητες για έναν συμβατικό πόλεμο με τη Βόρεια Κορέα, αλλά πολύ μικρότερες πιθανότητες ενός πυρηνικού πολέμου, μεταδίδει το CNBC.

Ο ναύαρχος εν αποστρατεία Τζέιμς Σταυρίδης δίνει 10% πιθανότητα πυρηνικού πολέμου με τη Βόρεια Κορέα, αλλά 50% για συμβατικό πόλεμο, σύμφωνα με τους Times.

Όπως αναφέρει το euro2day είπε πως ένας πόλεμος θα μπορούσε δυνητικά να ξεκινήσει αν η Βόρεια Κορέα εκτοξεύσει πύραυλο που θα πλήξει το Γκουάμ ή θα πέσει κοντά στο αμερικανικό έδαφος. Θα μπορούσε δυνητικά να έχει ως αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να αντεπιτεθούν στη Βόρεια Κορέα με πυραύλους cruise Tomahawk, όπως έγινε και στη Συρία μετά την χημική επίθεση του Απριλίου. Και ενώ η Συρία απλά δέχθηκε το πλήγμα, ο Κιμ Γιονγκ Ουν μπορεί να απαντήσει πιο βίαια, προκειμένου να μην φανεί αδύναμος, βάλλοντας ενδεχομένως κατά αμερικανικών στρατιωτικών σταθμών στη Νότια Κορέα.

Επίσης, οι Times ανέφεραν πως υπάρχει πιθανότητα ο Κιμ να καταφύγει σε πιο δραστικές ενέργειες, ακόμα και να στείλει λαθραία πυρηνικό όπλο μέσω πλοίου σε τοποθεσία που θα μπορούσε να προκαλέσει τεράστιο αριθμό θυμάτων. Θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιήσει το όπλο μέσω αέρος.

«Βρισκόμαστε πιο κοντά σε πυρηνική ανταλλαγή απ’ ότι οποιαδήποτε στιγμή στην παγκόσμια ιστορία με μοναδική εξαίρεση την πυραυλική κρίση της Κούβας», δήλωσε ο κ. Σταυρίδης στους Times.

Κατά την εφημερίδα, πόλεμος θα μπορούσε να ξεκινήσει ακόμα και από ένα σχετικά ήσσονος σημασίας περιστατικό στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, ή από προβοκάτσια που θα εξελιχθεί σε συμβατικό πόλεμο και στη συνέχεια θα κλιμακωθεί.

Ωστόσο, ορισμένοι πιστεύουν πως η ένταση κατά το παρελθόν μετά από τέτοια περιστατικά δεν οδήγησε σε ξεκάθαρο πόλεμο. «Η κατάσταση οπωσδήποτε είναι πολύ τεταμένη», σχολίασε ο Dean Cheng, ειδήμων σε θέματα άμυνας στο Heritage Foundation. «Η Βόρεια Κορέα του τώρα οπωσδήποτε θεωρείται πραγματική απειλή, με τρόπο που ακόμα και το 2010 δεν βλέπαμε».

Σύμφωνα με ειδήμονες, μεγάλο μέρος των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Βόρειας Κορέας είναι όπλα που βασίζονται στους βαλλιστικούς πυραύλους, ενώ θεωρείται πως, πέραν των πυρηνικών όπλων, η Πιονγκγιάνγκ έχει και μεγάλο απόθεμα χημικών όπλων.

Ιδιαίτερα ανησυχητική θεωρείται η απειλή της Βόρειας Κορέας για τη Νότια Κορέα και κυρίως τους κατοίκους της Σεούλ, καθώς η πόλη βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα.

Η χρήση πυρηνικών όπλων προφανώς θα αύξανε τον κίνδυνο θυμάτων, όμως ακόμα και χωρίς αυτά, η απώλεια ζωών θα ήταν σημαντική.

Πολεμικό σενάριο του Πενταγώνου εκτιμά σχεδόν 20.000 θύματα στη Νότια Κορέα ημερησίως σε περίπτωση συμβατικού πολέμου, σύμφωνα με τους Times, που επικαλούνται τον Ρομπ Γκίβενς, απόστρατο της Αεροπορίας των ΗΠΑ, ο οποίος είχε υπηρετήσει και στην Κορέα.

«Πολλοί νομίζουν πως θα ήταν σαν την επέμβαση στο Ιράκ ή το Αφγανιστάν, ή σαν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη ή τη Συρία, όμως θα απέχει πολύ από αυτό», σχολίασε. «Υπάρχει μόνον ένας τρόπος με τον οποίον θα λήξει αυτός ο πόλεμος, με την ήττα της Βόρειας Κορέας –όμως με τι κόστος;».

Ο Γουίλιαμς είπε πως η εκτίμηση για 20.000 θανάτους την ημέρα φαίνεται μια ρεαλιστική εκτίμηση, ιδιαίτερα «στη αρχή του πολέμου, ιδιαίτερα αν δεν υπάρχει αρκετή προετοιμασία ή προειδοποίηση».

Άλλοι ειδήμονες υποστηρίζουν πως η χρήση χημικών ή βιολογικών όπλων από την Πιονγκγιάνγκ θα μπορούσε να αυξήσει ακόμα περισσότερο τα θύματα στη Νότια Κορέα.

Κλιμακώνεται η κρίση στην κορεατική χερσόνησο καθώς το Πεντάγωνο απάντησε στις χθεσινές απειλές της Βόρειας Κορέας περί κατάρριψης των αμερικανικών αεροσκαφών ακόμα και εκτός του εναέριου χώρου της, ανακοινώνοντας ότι θα παράσχει τις απαιτούμενες επιλογές στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για να αντιμετωπίσει την Πιονγιάνγκ αν συνεχιστούν οι προκλήσεις.

"Εάν η Βόρεια Κορέα δεν σταματήσει τις προκλητικές της ενέργειες, θα φροντίσουμε να παράσχουμε στον Πρόεδρο επιλογές για να αντιμετωπίσει τη Βόρεια Κορέα", ανάφερε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου συνταγματάρχης Robert Manning.

Επί της ουσίας αναφέρεται σε σρατιωτικές επιλογές
Η ανακοίνωση ακολουθεί μετά τη δήλωση Βορειοκορεάτη διπλωμάτη στον ΟΗΕ τη Δευτέρα ότι το tweet του Trump πως ο Kim Jong-un "δεν θα είναι εδώ για πολύ ακόμη" συνιστά κήρυξη πολέμου από τις ΗΠΑ.

"Όλος ο κόσμος πρέπει να θυμάται ξεκάθαρα πως ήταν οι ΗΠΑ αυτές που πρώτες κήρυξαν πόλεμο εναντίον της χώρας μας", φέρεται να δήλωσε σύμφωνα με το Reuters. "Η Πιονγιάνγκ έχει κάθε δικαίωμα να λάβει αντίμετρα κατά της επιθετικότητας των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της κατάρριψης αμερικανικών βομβαρδιστικών αεροσκαφών, ακόμη κι αν αυτά δεν βρίσκονται εντός του εναέριο χώρου της Βόρειας Κορέας", πρόσθεσε.

Η Βόρεια Κορέα απείλησε ότι θα καταρρίψει αμερικανικά στρατηγικά βομβαρδιστικά, όχι μόνο στην περίπτωση που θα παραβιάσουν τον εναέριο χώρο της άλλα και όταν θα πετούν εκτός.

Τι όπλα όμως διαθέτει για να υλοποιήσει αυτή την απειλή της.

Η βορειοκορεατική Αεράμυνα αποτελείται κυρίως από συστήματα S-200 με 75 βλήματα, S-125 Neva/Pechora με 300 βλήματα κατά προσέγγιση και S-75 Dvina με 1950 βλήματα κατά προσέγγιση.

Παράλληλα έχει σε υπηρεσία και αδιευκρίνιστο αριθμό συστημάτων ΚΝ-06 τα οποία θεωρούνται ως αντίγραφα των ρωσικών S-300.

Σε ότι αφορά τις επιδόσεις τους το S-200 θεωρητικά έχει εμβέλεια 300 χλμ. μπορεί να βάλει κατά στόχου που πετά σε ύψος έως 40 χλμ. και είναι ημιενεργού κατεύθυνσης.

Το σύστημα S-125 Neva/Pechora έχει πολύ μικρότερη εμβέλεια στα 35 χλμ. μέγιστο ύψος εμπλοκής 18 χλμ. και κατευθύνεται στο στόχο μέσω ραδιοεντολών από το έδαφος.

Το S-75 Dvina μπορεί να πλήξει στόχο σε απόσταση έως και 45 χλμ. και σε ύψος έως 25 χλμ. ενώ κατευθύνεται προς το στόχο με ραδιοεντολές.

Τελος το ΚΝ-06 έχει εμβέλεια 150+ χλμ. και κατευθύνεται προς το στόχο μέρσω ζεύξης δεδομένων.

Θεωρητικά πάντα το ΚΝ-06 είναι το πλέον σύγχρονο σύστημα της βορειοκορεατικής Αεράμυνας και μαζί με το S-200 τουλάχιστον, θα μπορούσαν να καταρρίψουν κάποιο αμερικανικό αεροσκάφος, αλλά σε περιβάλλον ηλεκτρονικού πολέμου και αντιμέτρων η απόδοση των συστημάτων αυτών είναι συζητήσιμη.

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δεν υπάρχουν σχόλια :