Γιώτα Χουλιάρα: Ο Βιασμός της Κοκκινοσκουφίτσας

Η Σκοτεινή Όψη των Παραμυθιών


Σ' έναν κόσμο που η πραγματικότητα, διαρκώς, μεταβάλλεται και αλλάζει, άλλοτε προς το χειρότερο άλλοτε προς το καλύτερο, ο άνθρωπος μοιάζει με μια μικροσκοπική κουκκίδα μέσα σ' έναν απέραντο, τρικυμιώδη ωκεανό.
Έρμαιο της διάθεσης των κυμάτων που ζητούν να καταποντίσουν στον απύθμενο και μυστηριώδη ωκεάνιο βυθό τους, κάθε τι που πλέει στην επιφάνεια αυτής της τιτάνιας θάλασσας. Κι όμως, αιώνες τώρα, κόντρα στους ανέμους του χρόνου που λυσσομανούν και βρυχώνται, όπως ο τρομερός λέοντας μπροστά στο θήραμά του, η ανθρωπότητα συνεχίζει να επιπλέει, δαμάζοντας ενίοτε τη ροή των ορμητικών υδάτων ή πέφτοντας ηρωικά, βάζοντας τα στήθη της ασπίδα μπροστά στα στίφη των δυνάμεων της ροής.
Και κάπως έτσι η μικροσκοπική, εκείνη, νοήμων κουκκίδα, γίνεται ένας δυνατός ταξιδευτής. Η ανθρωπότητα με λάβαρο τη δύναμη της μοναδικής της θέλησης συνεχίζει να υπάρχει, φτιάχνει σκαριά με τα υλικά των ονείρων και των οραμάτων της, αρμενίζοντας στο πέλαγος της ιστορίας, ακούραστη, συναγωνιζόμενη αυτά τα αδάμαστα κύματα, γυρεύοντας, αέναα, την άπιαστη και μακρινή της Ιθάκη. Με μια φωνή απαντά στις δυνάμεις της αλλαγής, που άγονται και φέρονται, ποιος ξέρει από πού, ποιος ξέρει από τι, με τα λόγια του ποιητή "Η δύναμή σου πέλαγο, κι η θέλησή μου βράχος". Κι είναι αυτά, το χαρισματικό πείσμα της και η ικανότητά της να ονειρεύεται, που της επιτρέπουν να ζει να αναπνέει και να ελπίζει μέσα σ' ένα απολύτως εχθρικό περιβάλλον. Σ' ένα περιβάλλον που όλοι και όλα μπορούν να γίνουν την ίδια στιγμή θύματα και θύτες, που όλα συμμετέχουν σ' ένα ατέρμονο κυνήγι που εκτυλίσσεται δραματικά, σαν τελετουργικό θέατρο, στο παλκοσένικο του χρόνου, του άλλοτε εχθρού και άλλοτε φίλου. Αυτό το κοπιαστικό ταξίδι, που είναι παράλληλα κυνήγι και πολεμικός χορός, προς μία χαμένη αλλά αλησμόνητη πατρίδα αλλά και την προσπάθεια του ανθρώπινου πολιτισμού να πάει κόντρα στην ματαιότητα που φέρνει η αίσθηση του χρόνου, διείδαν πολλοί, ήδη από τα πανάρχαια χρόνια. [...] (Από τον πρόλογο της έκδοσης)

«Ένα "ταξίδι" στον κόσμο των παραμυθιών είναι το βιβλίο της κ. Γ. Χουλιάρα. Ένα ταξίδι, όμως διαφορετικό από το συνηθισμένο. Ένα ταξίδι στα φανερά και κρυμμένα σύμβολα που τα παραμύθια περιέχουν. Η λεγόμενη κλασική παιδική λογοτεχνία πέρα από το απλό «περιτύλιγμα»! Αναμφισβήτητα, μια ξεχωριστή συμβολή που πρέπει να διαβάσουν όλοι: γονείς, εκπαιδευτικοί, συγγραφείς!» (Δημήτρης Γκίκας)
«Παραμυθάδες υπάρχουν πολλοί. Άνθρωποι, όμως, που "ξεκλειδώνουν" τα παραμύθια, εξάπτοντας ακόμα περισσότερο τη φαντασία, λίγοι. Η Γιώτα Χουλιάρα είναι μία απ' αυτούς. Βουτώντας στα ανεξερεύνητα νερά της παραμυθοθάλασσας, καταφέρνει να φέρει στην επιφάνεια τους κρυμμένους θησαυρούς αγαπημένων ιστοριών και να ξεδιπλώσει στο χαρτί όλα όσα συμβόλιζαν -άλλοτε κρυφά, άλλοτε πιο φανερά- οι ήρωες που συντρόφεψαν εκατομμύρια παιδιά σ' ολόκληρο τον κόσμο, για εκατοντάδες χρόνια. Στο βιβλίο αυτό, η Γιώτα γράφει για μικρά και μεγάλα παιδιά, εισάγοντάς μας σε μια πρωτόγνωρη, εναλλακτική "«Χώρα των Θαυμάτων". Το βιβλίο είναι συναρπαστικό και άκρως αποκαλυπτικό, απευθυνόμενο σε αναγνώστες που ξέρουν να διαβάζουν "πίσω από τις γραμμές". Γιατί, όπως αποδεικνύεται, τα παραμύθια της εποχής της αθωότητάας μας δεν ήταν όλα, τελικά, και τόσο...αθώα.» (Μαρία Σ. Λυσάνδρου)

Περιεχόμενα

Πρόλογος, του Παναγιώτη Κάρδαρη
"Μια φορά κι έναν καιρό..." (αντί εισαγωγής)
-Η Κοκκινοσκουφίτσα
Το πρότυπο του Κακού Λύκου
-Η Σταχτοπούτα
Διασκευές της Σταχτοπούτας - Αιμομιξία
Από τη Ροδώπις στη Γιε Σιεν
Ο εξαγνισμός της φωτιάς και του αλατιού
-Η Χιονάτη
Το πρότυπο της κακιάς μητριάς / βασίλισσας
Το σύμβολο του καθρέφτη
Ο Συμβολισμός του Μήλου
-Η Ωραία Κοιμωμένη
Από την παλιά στη νέα θρησκεία - Οι συμβολισμοί του παραμυθιού
-Η Πεντάμορφη και το Τέρας
Ο μύθος του Έρωτα και της Ψυχής
Το πρότυπο του αποκρουστικού συζύγου
-Η Ραπουνζέλ
Το μοτίβο της φυλακισμένης κόρης
-Χάνσελ και Γκρέτελ
Ο κανιβαλισμός στα παραμύθια
The Gingerbread man
-Ο Μαγικός Αυλός
Η Σταυροφορία των Παιδιών και ο "μύθος του αυλητή"
Η θεωρία της μετανάστευσης
Ο Χορός του Θανάτου κι ο Διάβολος
-Ο Παπουτσωμένος Γάτος
Η γάτα και το κυνήγι των μαγισσών
Η κέλτικη γιορτή των Αγίων Πάντων
-Το Κοριτσάκι με τα Σπίρτα και άλλα χριστουγεννιάτικα παραμύθια
Από τον Claus του Άντερσεν στον παγανιστή Odin, τον τρομακτικό Krampus και τον Santa Nicolas
-Ιστορίες του Σκοτεινού Δάσους
Ο εκχριστιανισμός των Κελτών και οι παγανιστικές παραδόσεις
Ηλιακή και σεληνιακή λατρεία και μαγικές δυνάμεις
Ο κόσμος του μεσοκαλόκαιρου
Από τις Μοίρες στη Baba Yaga της Σλαβικής Μυθολογίας
-Και ζήσαν αυτοί καλά (αντί επιλόγου)

Παράρτημα:
1. Το Πενταήμερον του Μπαζίλ. Η πρώτη συλλογή παραμυθιών
2. Σαρλ Περρώ, ο Γάλλος λαογράφος
3. Αδερφοί Γκριμ, οι Γερμανοί "παραμυθάδες"
Ευχαριστήριο Σημείωμα
Βιογραφικό
Είπαν για το βιβλίο
Βιβλιογραφία

ISBN13 9786185253080
Εκδότης ΑΛΛΩΣΤΕ
Χρονολογία Έκδοσης Σεπτέμβριος 2017
Αριθμός σελίδων 284
Διαστάσεις 21x15
Επιμέλεια ΔΕΣΤΟΥΝΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια