Νωρίς το πρωί της Κυριακής το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS) ανακοίνωσε ότι κατέγραψε μια σεισμική δόνηση 6,3 βαθμών στη Βόρεια Κορέα, σε χαμηλό εστιακό βάθος, περίπου 10 χιλιομέτρων.
Στο παρελθόν ισχυροί σεισμοί στη Βόρεια Κορέα έχουν προκληθεί από δοκιμές πυρηνικών όπλων, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.
Μάλιστα λίγη ώρα αργότερα το σεισμολογικό ινστιτούτο της Κίνας ανακοίνωσε ότι κατέγραψε και μια δεύτερη σεισμική δόνηση στη Βόρεια Κορέα μεγέθους 4,6 βαθμών, την οποία χαρακτήρισε «κατάρρευση».
Σε ανακοίνωση του ινστιτούτου που αναρτήθηκε στον ιστότοπό του αναφέρεται ότι ο δεύτερος σεισμός, που είχε και πάλι μηδενικό εστιακό βάθος, σημειώθηκε οκτώ λεπτά μετά τον πρώτο, τον οποίο είχε αποδώσει σε «έκρηξη».
Κάτοικοι της πόλης Γιαντζί, στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα, ανέφεραν ότι αισθάνθηκαν έναν σεισμό που διήρκεσε περίπου δέκα δευτερόλεπτα και ακολουθήθηκε από έναν μετασεισμό. Οι συντεταγμένες των δύο σεισμών ήταν σχεδόν ίδιες, σύμφωνα με τα στοιχεία του ινστιτούτου.
Ο Κυανός Οίκος -η προεδρία της Νότιας Κορέας- τονίζει ότι η Βόρεια Κορέα προχώρησε στην έκτη της πυρηνική δοκιμή, σύμφωνα με το νοτιοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων Yonhap το οποίο επικαλείται το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.
Η προεδρία της Νότιας Κορέας αλλά και η κυβέρνηση της Ιαπωνίας συγκαλούν τα Συμβούλια Εθνικής τους Ασφαλείας για να συζητήσουν σχετικά με τον ισχυρό σεισμό που καταγράφηκε στη Βόρεια Κορέα λίγη ώρα νωρίτερα.
Το Yonhap, επικαλούμενο την μετεωρολογική υπηρεσία της Νότιας Κορέας, μεταδίδει ακόμη ότι ο σεισμός σημειώθηκε στην περιοχή Κίλτζου, όπου βρίσκεται ένα πεδίο δοκιμών πυρηνικών όπλων.
Νωρίτερα σήμερα το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Βορείου Κορέας, το KCNA, ανακοίνωσε ότι το Πυρηνικό Ινστιτούτο Όπλων της χώρας δημιούργησε ένα πιο«αναπτυγμένο πυρηνικό όπλο» το οποίο μπορεί να προσαρμοσθεί σ’ έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (Intercontinental Ballistic Missile - ICBM) υπογραμμίζοντας την επιτυχή δοκιμή μιας βόμβας υδρογόνου σ' έναν ICBM.
Ο ηγέτης της χώρας επιθεώρησε το νέο αυτό όπλο κατά την διάρκεια επίσκεψής του στις εγκαταστάσεις.
Όπως αναφέρει η έκθεση του KCNA «οι επιστήμονες ανέπτυξαν περαιτέρω τις επιδόσεις σ’ ένα υπερσύγχρονο επίπεδο με βάση τις προηγούμενες επιτυχίες που είχαν πραγματοποιηθεί κατά την πρώτη δοκιμή της βόμβας υδρογόνου (H-bomb)» εκθειάζοντας την πρόοδο του εγχώριου εξοπλιστικού προγράμματος.
«Το καύσιμο υδρογόνου μας, το οποίο μπορεί να ρυθμιστεί από δεκάδες έως εκατοντάδες κιλοτόνους ανάλογα με τον στόχο της πυρηνικής επίθεσης, όχι μόνο έχει καταστροφική δύναμη αλλά μπορεί να εκραγεί σε μεγάλο υψόμετρο δημιουργώντας ένα εξαιρετικά ισχυρό EMP (electromagnetic pulse) σε μια τεράστια περιοχή» τονίζει.
«Είναι μια πολυλειτουργική θερμοπυρηνική μονάδα» λέει το KCNA προσθέτοντας ότι όλα τα στοιχεία είναι 100% εγχώρια και όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για την παραγωγή πυρηνικών όπλων βασίστηκαν στο (σ.σ. επίσημο βορειοκορεατικό δόγμα) Τσουτσέ, κάτι που σημαίνει ότι η χώρα είναι σε θέση να παράγει όσα ισχυρά πυρηνικά όπλα χρειάζεται κατά βούληση.
Το Τσουτσέ είναι το δόγμα περί της αυτάρκειας της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κορέας, ένα κράμα μαρξισμού και εθνικισμού έμπνευσης του Κιμ Ιλ Σουνγκ, του ιδρυτή του κράτους και παππού του σημερινού ηγέτη του. Η Βόρεια Κορέα λέει ότι τα εξοπλιστικά προγράμματά της είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση της αμερικανικής επιθετικότητας.
Τα φωτογραφικά στιγμιότυπα που μετέδωσε το πρακτορείο εικονίζουν τον Κιμ να επιθεωρεί μια ασημί πυρηνική κεφαλή σχήματος κλεψύδρας, περιστοιχισμένος από επιστήμονες, με ένα διάγραμμα του πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς Hwasong-14 κρεμασμένο σε έναν τοίχο.
Ο Λι Τσουν-γκέουν, ερευνητής του Ινστιτούτου Πολιτικής για την Επιστήμη και την Τεχνολογία της Νότιας Κορέας (Science and Technology Policy Institute, STEPI), επισήμανε ότι το σχήμα της νέας βόμβας είναι πολύ διαφορετικό από εκείνα που έδειχναν φωτογραφίες που είχαν δημοσιευθεί πέρσι τον Μάρτιο, όταν παρουσιάζονταν βόμβες σφαιρικού σχήματος. Αυτό μοιάζει να υποδεικνύει ότι πρόκειται για ένα θερμοπυρηνικό όπλο δύο σταδίων ή μια βόμβα υδρογόνου, πρόσθεσε.
Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της Νοτίου Κορέας είχε προειδοποιήσει την Δευτέρα ότι η γειτονική χώρα μπορεί να προετοιμάζει την έκτη της πυρηνική δοκιμή όπλων από τον σταθμό πυρηνικών δοκιμών στο Punggye-ri.
Οι πύραυλοι που δοκιμάστηκαν μπορούν να διανύσουν απόσταση 10.000 χιλιομέτρων, κάτι που σημαίνει ότι μεγάλο μέρος της ενδοχώρας των ΗΠΑ βρίσκεται εντός του δραστικού βεληνεκούς τους.
Επί των ημερών του Κιμ Γιονγκ Ουν, η Βόρεια Κορέα επιδιώκει πολύ ενεργά την κατασκευή πυρηνικών κεφαλών αρκετά μικρών και ελαφρών ώστε να μπορούν να προσαρμόζονται σε βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, χωρίς να μειώνεται η ακτίνα δράσης τους ή να αποκλείεται η επιτυχής επανείσοδός τους στην ατμόσφαιρα της Γης.
Η Βόρεια Κορέα έχει ήδη πραγματοποιήσει πέντε πυρηνικές δοκιμές - το 2006, το 2009, το 2013 και τον Ιανουάριο και το Σεπτέμβριο του 2016.
Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δοκιμής, ο Βορράς ισχυρίστηκε ότι είχε πυροδοτήσει με επιτυχία μια μικρή πυρηνική κεφαλή.
Εξοπλισμός της Σεούλ με ισχυρότερους βαλλιστικούς πυραύλους από τον Ντ. Τραμπ
Αυτή η πυρηνική δοκιμή της Βορείου Κορέας έρχεται ως απάντηση στην χθεσινή ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ για εξοπλισμό της Σεούλ με ισχυρότερους βαλλιστικούς πυραύλους.
Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο ο Αμερικανός Πρόεδρος «έδωσε την αρχική έγκρισή του για τις σχεδιαζόμενες αγορές από τη Νότια Κορέα αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού (αξίας) δισεκατομμυρίων δολαρίων».
Προηγήθηκε η τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου των ΗΠΑ με τον ομόλογό του της Νότιας Κορέας, Μουν Τζε-ιν, στην οποία οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν να ασκούν σθεναρές διπλωματικές και οικονομικές πιέσεις στη Βόρεια Κορέα.
Παράλληλα από τη Σεούλ έγινε γνωστό ότι Τραμπ και Τζε-ιν συμφώνησαν να αναθεωρηθεί μια διμερής συμφωνία η οποία θέτει περιορισμούς στην ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων από τη Σεούλ.
Η συμφωνία του 1979, η οποία αναθεωρήθηκε για τελευταία φορά το 2012, ορίζει ότι οι βαλλιστικοί πύραυλοι που αναπτύσσει η Νότια Κορέα θα έχουν βεληνεκές που δεν θα υπερβαίνει τα 800 χιλιόμετρα, ενώ η γόμωσή τους δεν θα ξεπερνά τα 500 κιλά.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της νοτιοκορεατικής προεδρίας, την οποία υπογράφει ο εκπρόσωπός της Παρκ Σου-χιούν, οι δύο ηγέτες «κατέληξαν σε μια επί της αρχής συμφωνία για να αναθεωρηθεί η "οδηγία για τους πυραύλους"».
Στην ανακοίνωση, την οποία μετέδωσε ρεπορτάζ το νοτιοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, ο Παρκ ανέφερε ότι ο Τραμπ συμφώνησε να διπλασιαστεί το μέγεθος της γόμωσης —των εκρηκτικών υλών που φέρουν οι νοτιοκορεατικοί πύραυλοι— όπως επιδίωκε η Σεούλ.
Βλ. Πούτιν: «Βρισκόμαστε στα πρόθυρα γενικευμένου πολέμου στην Κορέα!»
Ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε την ανησυχία του για την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας, καλώντας σε αυτοσυγκράτηση και διάλογο προκειμένου, όπως τόνισε, να αποφευχθεί «μια ευρεία σύγκρουση» στη χερσόνησο.
«Τα προβλήματα της περιοχής δεν θα πρέπει να διευθετηθούν παρά μέσω του άμεσου διαλόγου μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, χωρίς κανέναν όρο», ανέφερε ο Πούτιν σε ανακοίνωσή του ενόψει της συνόδου των BRICS από τις 3 έως τις 5 Σεπτεμβρίου στην Κίνα.
«Οι προκλήσεις, η πίεση και η στρατιωτική και προσβλητική ρητορική αποτελούν αδιέξοδο», συνέχισε ο Ρώσος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι η ελπίδα πως «μόνο η άσκηση πίεσης θα σταματήσει το πυρηνικό και βαλλιστικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ είναι μάταιη και λανθασμένη».
Ο Πούτιν εκτίμησε επίσης ότι η κορεατική χερσόνησος βρίσκεται αυτή την περίοδο «στα πρόθυρα μιας ευρείας σύγκρουσης», ενώ ζήτησε για μια ακόμη φορά να υποστηριχθεί ο οδικός χάρτης που έχουν προτείνει η Ρωσία και η Κίνα για την αποκλιμάκωση της έντασης.
Μόσχα και Πεκίνο έχουν προτείνει πολλές φορές την επιβολή διπλού «μορατόριουμ»: την ταυτόχρονη αναστολή των πυρηνικών και βαλλιστικών δοκιμών από τη Βόρεια Κορέα από τη μία πλευρά και των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας από την άλλη.
Μετά την απειλή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να εξαπολύσει «πυρ και οργή» εναντίον της Βόρειας Κορέας και την εκτόξευση την Τρίτη ενός νέου βαλλιστικού πυραύλου από την Πιονγκγιάνγκ, ο οποίος πέρασε πάνω από την Ιαπωνία, η ένταση έχει κλιμακωθεί ξανά στην κορεατική χερσόνησο.
Στο μεταξύ ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις τόνισε χθες ότι ακολουθεί την ίδια γραμμή με τον πρόεδρο Τραμπ στο θέμα της Βόρειας Κορέας.
Ο Μάτις είχε επισημάνει την Τετάρτη ότι μια διπλωματική λύση είναι ακόμη πιθανή, αφού ο Τραμπ είχε δηλώσει ότι οι συζητήσεις με τη Βόρεια Κορέα «δεν είναι λύση», αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι δύο άνδρες έχουν διαφορετική προσέγγιση στο θέμα.
«”Διπλωματική” μπορεί να σημαίνει οικονομικές κυρώσεις, κυρώσεις του ΟΗΕ, δεν είναι μόνο συνομιλίες. Δεν αντέκρουσα τον πρόεδρο. Δεν μιλάμε με τους Βορειοκορεάτες προς το παρόν», εξήγησε ο Μάτις.
Από την πλευρά της Γαλλίας, ο υπουργός Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν εκτίμησε σήμερα ότι η Πιονγκγιάνγκ μπορεί να έχει «σε μερικούς μήνες την ικανότητα να πλήξει με πυρηνικά όπλα τις ΗΠΑ, ακόμη και την Ευρώπη».
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL, ο Λε Ντριάν τόνισε ότι πρέπει να ανησυχούμε για τη Βόρεια Κορέα, καθώς «η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή».
«Βλέπουμε ότι η Βόρεια Κορέα έχει θέσει ως στόχο της να αποκτήσει αύριο πυραύλους που θα μπορούν να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα. Σε μερικούς μήνες αυτό θα είναι πραγματικότητα και εκείνη τη στιγμή, όταν θα έχει τα μέσα για να πλήξει με πυρηνικά όπλα τις ΗΠΑ, ή ακόμη και την Ευρώπη, και τουλάχιστον την Ιαπωνία και την Κίνα, η κατάσταση θα είναι εκρηκτική», γι’ αυτό πρέπει να προετοιμαστούμε, υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
Στο παρελθόν ισχυροί σεισμοί στη Βόρεια Κορέα έχουν προκληθεί από δοκιμές πυρηνικών όπλων, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.
Μάλιστα λίγη ώρα αργότερα το σεισμολογικό ινστιτούτο της Κίνας ανακοίνωσε ότι κατέγραψε και μια δεύτερη σεισμική δόνηση στη Βόρεια Κορέα μεγέθους 4,6 βαθμών, την οποία χαρακτήρισε «κατάρρευση».
Σε ανακοίνωση του ινστιτούτου που αναρτήθηκε στον ιστότοπό του αναφέρεται ότι ο δεύτερος σεισμός, που είχε και πάλι μηδενικό εστιακό βάθος, σημειώθηκε οκτώ λεπτά μετά τον πρώτο, τον οποίο είχε αποδώσει σε «έκρηξη».
Κάτοικοι της πόλης Γιαντζί, στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα, ανέφεραν ότι αισθάνθηκαν έναν σεισμό που διήρκεσε περίπου δέκα δευτερόλεπτα και ακολουθήθηκε από έναν μετασεισμό. Οι συντεταγμένες των δύο σεισμών ήταν σχεδόν ίδιες, σύμφωνα με τα στοιχεία του ινστιτούτου.
Ο Κυανός Οίκος -η προεδρία της Νότιας Κορέας- τονίζει ότι η Βόρεια Κορέα προχώρησε στην έκτη της πυρηνική δοκιμή, σύμφωνα με το νοτιοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων Yonhap το οποίο επικαλείται το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.
Η προεδρία της Νότιας Κορέας αλλά και η κυβέρνηση της Ιαπωνίας συγκαλούν τα Συμβούλια Εθνικής τους Ασφαλείας για να συζητήσουν σχετικά με τον ισχυρό σεισμό που καταγράφηκε στη Βόρεια Κορέα λίγη ώρα νωρίτερα.
Το Yonhap, επικαλούμενο την μετεωρολογική υπηρεσία της Νότιας Κορέας, μεταδίδει ακόμη ότι ο σεισμός σημειώθηκε στην περιοχή Κίλτζου, όπου βρίσκεται ένα πεδίο δοκιμών πυρηνικών όπλων.
Νωρίτερα σήμερα το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Βορείου Κορέας, το KCNA, ανακοίνωσε ότι το Πυρηνικό Ινστιτούτο Όπλων της χώρας δημιούργησε ένα πιο«αναπτυγμένο πυρηνικό όπλο» το οποίο μπορεί να προσαρμοσθεί σ’ έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (Intercontinental Ballistic Missile - ICBM) υπογραμμίζοντας την επιτυχή δοκιμή μιας βόμβας υδρογόνου σ' έναν ICBM.
Ο ηγέτης της χώρας επιθεώρησε το νέο αυτό όπλο κατά την διάρκεια επίσκεψής του στις εγκαταστάσεις.
Όπως αναφέρει η έκθεση του KCNA «οι επιστήμονες ανέπτυξαν περαιτέρω τις επιδόσεις σ’ ένα υπερσύγχρονο επίπεδο με βάση τις προηγούμενες επιτυχίες που είχαν πραγματοποιηθεί κατά την πρώτη δοκιμή της βόμβας υδρογόνου (H-bomb)» εκθειάζοντας την πρόοδο του εγχώριου εξοπλιστικού προγράμματος.
«Το καύσιμο υδρογόνου μας, το οποίο μπορεί να ρυθμιστεί από δεκάδες έως εκατοντάδες κιλοτόνους ανάλογα με τον στόχο της πυρηνικής επίθεσης, όχι μόνο έχει καταστροφική δύναμη αλλά μπορεί να εκραγεί σε μεγάλο υψόμετρο δημιουργώντας ένα εξαιρετικά ισχυρό EMP (electromagnetic pulse) σε μια τεράστια περιοχή» τονίζει.
«Είναι μια πολυλειτουργική θερμοπυρηνική μονάδα» λέει το KCNA προσθέτοντας ότι όλα τα στοιχεία είναι 100% εγχώρια και όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για την παραγωγή πυρηνικών όπλων βασίστηκαν στο (σ.σ. επίσημο βορειοκορεατικό δόγμα) Τσουτσέ, κάτι που σημαίνει ότι η χώρα είναι σε θέση να παράγει όσα ισχυρά πυρηνικά όπλα χρειάζεται κατά βούληση.
Το Τσουτσέ είναι το δόγμα περί της αυτάρκειας της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κορέας, ένα κράμα μαρξισμού και εθνικισμού έμπνευσης του Κιμ Ιλ Σουνγκ, του ιδρυτή του κράτους και παππού του σημερινού ηγέτη του. Η Βόρεια Κορέα λέει ότι τα εξοπλιστικά προγράμματά της είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση της αμερικανικής επιθετικότητας.
Τα φωτογραφικά στιγμιότυπα που μετέδωσε το πρακτορείο εικονίζουν τον Κιμ να επιθεωρεί μια ασημί πυρηνική κεφαλή σχήματος κλεψύδρας, περιστοιχισμένος από επιστήμονες, με ένα διάγραμμα του πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς Hwasong-14 κρεμασμένο σε έναν τοίχο.
Ο Λι Τσουν-γκέουν, ερευνητής του Ινστιτούτου Πολιτικής για την Επιστήμη και την Τεχνολογία της Νότιας Κορέας (Science and Technology Policy Institute, STEPI), επισήμανε ότι το σχήμα της νέας βόμβας είναι πολύ διαφορετικό από εκείνα που έδειχναν φωτογραφίες που είχαν δημοσιευθεί πέρσι τον Μάρτιο, όταν παρουσιάζονταν βόμβες σφαιρικού σχήματος. Αυτό μοιάζει να υποδεικνύει ότι πρόκειται για ένα θερμοπυρηνικό όπλο δύο σταδίων ή μια βόμβα υδρογόνου, πρόσθεσε.
Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της Νοτίου Κορέας είχε προειδοποιήσει την Δευτέρα ότι η γειτονική χώρα μπορεί να προετοιμάζει την έκτη της πυρηνική δοκιμή όπλων από τον σταθμό πυρηνικών δοκιμών στο Punggye-ri.
Οι πύραυλοι που δοκιμάστηκαν μπορούν να διανύσουν απόσταση 10.000 χιλιομέτρων, κάτι που σημαίνει ότι μεγάλο μέρος της ενδοχώρας των ΗΠΑ βρίσκεται εντός του δραστικού βεληνεκούς τους.
Επί των ημερών του Κιμ Γιονγκ Ουν, η Βόρεια Κορέα επιδιώκει πολύ ενεργά την κατασκευή πυρηνικών κεφαλών αρκετά μικρών και ελαφρών ώστε να μπορούν να προσαρμόζονται σε βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, χωρίς να μειώνεται η ακτίνα δράσης τους ή να αποκλείεται η επιτυχής επανείσοδός τους στην ατμόσφαιρα της Γης.
Η Βόρεια Κορέα έχει ήδη πραγματοποιήσει πέντε πυρηνικές δοκιμές - το 2006, το 2009, το 2013 και τον Ιανουάριο και το Σεπτέμβριο του 2016.
Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δοκιμής, ο Βορράς ισχυρίστηκε ότι είχε πυροδοτήσει με επιτυχία μια μικρή πυρηνική κεφαλή.
Εξοπλισμός της Σεούλ με ισχυρότερους βαλλιστικούς πυραύλους από τον Ντ. Τραμπ
Αυτή η πυρηνική δοκιμή της Βορείου Κορέας έρχεται ως απάντηση στην χθεσινή ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ για εξοπλισμό της Σεούλ με ισχυρότερους βαλλιστικούς πυραύλους.
Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο ο Αμερικανός Πρόεδρος «έδωσε την αρχική έγκρισή του για τις σχεδιαζόμενες αγορές από τη Νότια Κορέα αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού (αξίας) δισεκατομμυρίων δολαρίων».
Προηγήθηκε η τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου των ΗΠΑ με τον ομόλογό του της Νότιας Κορέας, Μουν Τζε-ιν, στην οποία οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν να ασκούν σθεναρές διπλωματικές και οικονομικές πιέσεις στη Βόρεια Κορέα.
Παράλληλα από τη Σεούλ έγινε γνωστό ότι Τραμπ και Τζε-ιν συμφώνησαν να αναθεωρηθεί μια διμερής συμφωνία η οποία θέτει περιορισμούς στην ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων από τη Σεούλ.
Η συμφωνία του 1979, η οποία αναθεωρήθηκε για τελευταία φορά το 2012, ορίζει ότι οι βαλλιστικοί πύραυλοι που αναπτύσσει η Νότια Κορέα θα έχουν βεληνεκές που δεν θα υπερβαίνει τα 800 χιλιόμετρα, ενώ η γόμωσή τους δεν θα ξεπερνά τα 500 κιλά.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της νοτιοκορεατικής προεδρίας, την οποία υπογράφει ο εκπρόσωπός της Παρκ Σου-χιούν, οι δύο ηγέτες «κατέληξαν σε μια επί της αρχής συμφωνία για να αναθεωρηθεί η "οδηγία για τους πυραύλους"».
Στην ανακοίνωση, την οποία μετέδωσε ρεπορτάζ το νοτιοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, ο Παρκ ανέφερε ότι ο Τραμπ συμφώνησε να διπλασιαστεί το μέγεθος της γόμωσης —των εκρηκτικών υλών που φέρουν οι νοτιοκορεατικοί πύραυλοι— όπως επιδίωκε η Σεούλ.
Βλ. Πούτιν: «Βρισκόμαστε στα πρόθυρα γενικευμένου πολέμου στην Κορέα!»
Ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε την ανησυχία του για την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας, καλώντας σε αυτοσυγκράτηση και διάλογο προκειμένου, όπως τόνισε, να αποφευχθεί «μια ευρεία σύγκρουση» στη χερσόνησο.
«Τα προβλήματα της περιοχής δεν θα πρέπει να διευθετηθούν παρά μέσω του άμεσου διαλόγου μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, χωρίς κανέναν όρο», ανέφερε ο Πούτιν σε ανακοίνωσή του ενόψει της συνόδου των BRICS από τις 3 έως τις 5 Σεπτεμβρίου στην Κίνα.
«Οι προκλήσεις, η πίεση και η στρατιωτική και προσβλητική ρητορική αποτελούν αδιέξοδο», συνέχισε ο Ρώσος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι η ελπίδα πως «μόνο η άσκηση πίεσης θα σταματήσει το πυρηνικό και βαλλιστικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ είναι μάταιη και λανθασμένη».
Ο Πούτιν εκτίμησε επίσης ότι η κορεατική χερσόνησος βρίσκεται αυτή την περίοδο «στα πρόθυρα μιας ευρείας σύγκρουσης», ενώ ζήτησε για μια ακόμη φορά να υποστηριχθεί ο οδικός χάρτης που έχουν προτείνει η Ρωσία και η Κίνα για την αποκλιμάκωση της έντασης.
Μόσχα και Πεκίνο έχουν προτείνει πολλές φορές την επιβολή διπλού «μορατόριουμ»: την ταυτόχρονη αναστολή των πυρηνικών και βαλλιστικών δοκιμών από τη Βόρεια Κορέα από τη μία πλευρά και των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας από την άλλη.
Μετά την απειλή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να εξαπολύσει «πυρ και οργή» εναντίον της Βόρειας Κορέας και την εκτόξευση την Τρίτη ενός νέου βαλλιστικού πυραύλου από την Πιονγκγιάνγκ, ο οποίος πέρασε πάνω από την Ιαπωνία, η ένταση έχει κλιμακωθεί ξανά στην κορεατική χερσόνησο.
Στο μεταξύ ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις τόνισε χθες ότι ακολουθεί την ίδια γραμμή με τον πρόεδρο Τραμπ στο θέμα της Βόρειας Κορέας.
Ο Μάτις είχε επισημάνει την Τετάρτη ότι μια διπλωματική λύση είναι ακόμη πιθανή, αφού ο Τραμπ είχε δηλώσει ότι οι συζητήσεις με τη Βόρεια Κορέα «δεν είναι λύση», αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι δύο άνδρες έχουν διαφορετική προσέγγιση στο θέμα.
«”Διπλωματική” μπορεί να σημαίνει οικονομικές κυρώσεις, κυρώσεις του ΟΗΕ, δεν είναι μόνο συνομιλίες. Δεν αντέκρουσα τον πρόεδρο. Δεν μιλάμε με τους Βορειοκορεάτες προς το παρόν», εξήγησε ο Μάτις.
Από την πλευρά της Γαλλίας, ο υπουργός Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν εκτίμησε σήμερα ότι η Πιονγκγιάνγκ μπορεί να έχει «σε μερικούς μήνες την ικανότητα να πλήξει με πυρηνικά όπλα τις ΗΠΑ, ακόμη και την Ευρώπη».
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL, ο Λε Ντριάν τόνισε ότι πρέπει να ανησυχούμε για τη Βόρεια Κορέα, καθώς «η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή».
«Βλέπουμε ότι η Βόρεια Κορέα έχει θέσει ως στόχο της να αποκτήσει αύριο πυραύλους που θα μπορούν να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα. Σε μερικούς μήνες αυτό θα είναι πραγματικότητα και εκείνη τη στιγμή, όταν θα έχει τα μέσα για να πλήξει με πυρηνικά όπλα τις ΗΠΑ, ή ακόμη και την Ευρώπη, και τουλάχιστον την Ιαπωνία και την Κίνα, η κατάσταση θα είναι εκρηκτική», γι’ αυτό πρέπει να προετοιμαστούμε, υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια