Μετά τους S-400 και Εθνικό Α/Α Σύστημα θα κατασκευάσει η Τουρκία

Σε μια κίνηση τακτικής προχωράει η Τουρκία για να αμβλύνει την οργή των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ που όμως πέραν του επικοινωνιακού χαρακτήρα της έχει και ουσία αφού η γείτονα καταλήγει μετά τους S-400 να αποκτάει ένα ακόμα ισχυρό Α/Α το οποίο και αυτό θα συμπαραχθεί και θα στηρίζεται στο σύστημα SAMP-T που αξιοποιεί επιχειρησιακά πυραύλους αναχαίτισης τύπου Aster!

Έτσι οι τουρκικές, γαλλικές και ιταλικές εταιρείες σε αυτήν την επιχειρηματική ένωση θα εργασθούν για να καθορίσουν το σύστημα, σύμφωνα με τις ανάγκες των τριών χωρών!

Το πιθανότερο βέβαια είναι ότι οι Τούρκοι θα αγοράσουν και το ίδιο το SAMP-T Aster 30 καθώς ο χρόνος που απαιτείται για την κατασκευή «εθνικού συστήματος» είναι μεγάλος, οι τουρκικές απαιτήσεις πολλές και η οργή του ΝΑΤΟ για τους S-400 μεγάλη.

Η ουσία σε όλα αυτά είναι ότι ακόμα και με παραπλανητική κίνηση τουρκικής «γαλειφιάς» ο Ρ.Τ.Ερντογάν επιχειρεί να αποκτήσει και τα δύο συστήματα.

Εν γένει ακολουθεί μια τακτική «συλλέκτη και παραγωγού» προηγμένων οπλικών συστημάτων

Για την ιστορία να πουμε ότι η στροφή στο γαλλο-ιταλικό αντιαεροπορικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς SAMP-T Aster 30 Mamba έγινε πριν δύο χρόνια σε μία προσπάθεια να αξιοποιήσει διαπραγματευτικά την αρχική επιλογή του κινεζικού συστήματος FD-2000 (HQ-9), η οποία ματαιώθηκε υπό τις αντιδράσεις του ΝΑΤΟ, για να πετύχει μια καλύτερη τιμή και να αποκτήσει ένα σύστημα α/α το οποίο απουσιάζει από το οπλοστάσιο της.

Το γαλλικό αντιαεροπορικό σύστημα θα καλύπτει ένα μεγάλο μέρος του Αιγαίου με το βεληνεκές του να φθάνει τα 100 χιλιόμετρα και θα μπορεί να εγκλωβίζει τα ελληνικά μαχητικά.

Την ανακοίνωση έκανε ο ίδιος ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Φικρί Ισίκ, μιλώντας σε δεξίωση που διοργάνωσε η γαλλική πρεσβεία στην Άγκυρα για την «Ημέρα της Βαστίλης». λέγοντας ότι τουρκικές εταιρίες θα συνεργαστούν με την κοινοπραξία Eurosam, η οποία προωθεί το σύστημα στις διεθνείς αγορές.

Ο Ισίκ μάλιστα περιέγραψε τη συμφωνία ως εκ των σημαντικότερων που έχει συνομολογηθεί σε επίπεδο αμυντικής βιομηχανίας.

Το ευρωπαικό σύστημα SAMP/T Aster 30 Mamb aβρίσκεται σε υπηρεσία στις γαλλικές και ιταλικές Ένοπλες Δυνάμεις και μπορεί εύκολα να διασυνδεθεί και να ολοκληρωθεί με το ΝΑΤΟικό σύστημα αεράμυνας.

Το σύστημα αποτελείται από το ραντάρ επιτήρησης Master M3R ThalesRaytheonSystems, το ραντάρ Ελέγχου Πυρός 3D Arabel FCU της εταιρείας Thales, το Κέντρο Ελέγχου Πυρός (BC2) και 6 εκτοξευτές επί τροχοφόρων οχημάτων με 8 εγκιβωτισμένα κάθετα εκτοξευόμενα βλήματα Aster 30 Block 1 έκαστο. Η εμβέλεια του βλήματος Aster 30 για την αναχαίτιση αεροσκαφών φτάνει τα 100 χλμ, και για την αναχαίτιση βλημάτων cruise τα 25 χλμ.

Το μέγιστο επιχειρησιακό ύψος του βλήματος είναι τα 20 χλμ, η μέγιστη ταχύτητα που μπορεί να επιτύχει φτάνει τα 4,12 Mach, ενώ το βλήμα μπορεί να αντέξει επιτάχυνση μέχρι 60g. Το μήκος του βλήματος είναι 4,9 μέτρα, το βάρος του φτάνει τα 510 κιλά, ενώ η διάμετρος του είναι 18 εκατοστά. Το βλήμα προωθείται από ένα πυραυλοκινητήρα δύο σταδίων στερεών καυσίμων.

Το ραντάρ μπορεί να παρακολουθεί άνω των 100 στόχων την ίδια στιγμή, ενώ η μέγιστη εμβέλεια εντοπισμού στόχων και ιχνηλάτησης είναι 80-100 χλμ. Το ραντάρ Arabel μπορεί να αντιμετωπίζει ταυτοχρόνως 10 στόχους, καθοδηγώντας προς αυτούς μέχρι και 16 βλήματα Aster 30 Block 1, ενώ μία πλήρη πυροβολαρχία SAMP/T Aster 30 Mamba (6 εκτοξευτές εξοπλισμένοι με 48 βλήματα) μπορεί να εκτοξεύσει 8 βλήματα μέσα σε 10 δευτερόλεπτα.

To Κέντρο Ελέγχου Πυρός (BC2) μίας πυροβολαρχίας SAMP/T Aster 30 Mamba αποτελείται από ένα κλωβό, ο οποίος φέρεται επί ενός φορτηγού και διαθέτει δύο σταθμούς εργασίας. Οι λειτουργίες του Κέντρου Ελέγχου είναι αναγνώριση ίχνους, αξιολόγηση απειλής, παρουσίαση στοιχείων βολής, κατανομή των στόχων στα επιμέρους βλήματα και πυροδότηση.

Νωρίτερα, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζέιμς Ματίς σχολίασε αρνητικά την αγορά από την Τουρκία των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400.

«Τα συστήματα δεν μπορούν να ολοκληρωθούν στην υπάρχουσα υποδομή του ΝΑΤΟ» σημείωσε ακόμη ο Μάτις προειδοποιώντας παράλληλα την Τουρκία ότι οι ΗΠΑ είναι εναντίον αυτής της αγοράς, γιατί τα ρωσικά πυραυλικά συστήματα που θα αγοράσει δεν θα μπορέσουν να συνδεθούν με την αντιαεροπορική Άμυνα του ΝΑΤΟ.
«Το πρόβλημα είναι ότι τα δύο συστήματα δεν θα διασυνδεθούν ποτέ και το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας θα πρέπει να εξετάσει πως θα διευθετήσει την εξέλιξη αυτή», είπε.

Σχετικά με το εάν οι ΗΠΑ έχουν εγκρίνει αυτήν την αγορά, ο Ματίς απάντησε:

«Είναι μια απόφαση της ίδιας της Άγκυρας».




* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια