Ο φόβος Αναστασιάδη για τουρκική επίθεση με αφορμή τις έρευνες για το φυσικό αέριο

Την ευχή ότι δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε τουρκική πρόκληση σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες που να διακινδυνεύσει τα συμφέροντα των μεγάλων εταιρειών και του κυπριακού λαού και να παραβλάψει τα συμφέροντα της ίδιας της Τουρκίας,  εξέφρασε χθες το βράδυ ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάσης απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Ερωτηθείς για το πώς θα αντιδράσει η Κύπρος σε περίπτωση που υπάρχει μια τέτοια πρόκληση, ο Πρόεδρος είπε ότι «το βήμα που παρέχεται στην Κυπριακή Δημοκρατία ως εκ τους μεγέθους και της στρατιωτικής της δυνάμεως δεν είναι άλλο παρά το διεθνές βήμα, η ΕΕ και βεβαίως το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θαλάσσης».
«Θα αντιδράσουμε αναλόγως όπως επράξαμε και στο παρελθόν  με την ευχή ότι δεν θα υπάρξει η οποιαδήποτε πρόκληση που να διακινδυνεύσει τα όποια συμφέροντα είτε των μεγάλων εταιρειών είτε των συμφερόντων του κυπριακού λαού και ούτε και να παραβλάψει και τα συμφέροντα της Τουρκίας», πρόσθεσε.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «για να προχωρούσαμε στους πρωθυπουργούς θα έπρεπε πρώτα να υπάρξει συμφωνία στον τερματισμό του δικαιώματος επέμβασης και των εγγυήσεων» προσθέτοντας ότι αυτά τα δύο θα έπρεπε να είναι συνδεδεμένα και δεν μπορούσε να διαχωριστεί το ένα από το άλλο.
Ανέφερε ότι «ο κ. Τσίπρας μου είχε είπε πει ότι εάν συμφωνηθεί και ξεκαθαριστεί το θέμα της αβεβαιότητας που επικρατούσε μέχρι τη μια το πρωί ότι θα ήτο έτοιμος να έρθει στο Κραν Μοντανά. Συνεπώς το θέμα δεν είναι που θα αποδοθούν οι ευθύνες, το θέμα είναι πως θα μπορούσε να υπάρξει πραγματική πρόοδος για να έχουμε ελπίδα λύσεις του Κυπριακού προβλήματος».
Ερωτηθείς κατά πόσον αυτό αναμένει ότι θα καταγραφεί στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν είμαι σε θέση να πω. Ορθό θα ήταν να κατεγράφετο», προσθέτοντας ότι «πολλές φορές -όχι μια – ήταν που παραλείφθη η αντικειμενική παράθεση γεγονότων για λόγους είτε μη ματαίωσης των προσπαθειών για ανανέωση μιας νέας προσπάθειας ή και για σκοπιμότητες και δεν είναι ο ΓΓ είναι άλλοι που συντάσσουν την έκθεση».
Ερωτηθείς εάν κάποιοι τρίτοι θα προσπαθήσουν να επαναφέρουν τις προτάσεις του από άλλη οδό, είπε ότι «ας τις επαναφέρουν οι ίδιοι, αν πρόκειται να συζητούν για τη χώρα τους μπορούν  να συζητηθούν ότι θέλουν».
Ερωτηθείς σχετικά με την επικείμενη νέα έκθεση του ΓΓ για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν εκτιμώ ότι θα υπάρξει οποιαδήποτε διαφοροποίηση από τη μέχρι σήμερα κατάσταση».
Είπε επίσης ότι «Θα καταβάλουμε το άπαν των δυνάμεων για να κινητοποιηθεί ο διεθνής παράγοντας έτσι ώστε να πειστεί η Τουρκία να αλλάξει τις θέσεις που υιοθετεί με τις οποίες δεν βλέπω ότι θα μπορεί να υπάρξει ένα ανεξάρτητο κυρίαρχο κράτος αλλά ένα ενδεχόμενα προτεκτοράτο της Άγκυρας».
Ανέφερε ακόμη ότι   η απογοήτευση είναι φυσικό να κυριαρχεί ανάμεσα στους Ε/κ και Τ/κ για την αποτυχία αυτής της προσπάθειας  «όμως δεν είναι ευθύνη δική μας αλλά όσων διατηρούν τέτοιες θέσεις που θέλουν να επεκτείνουν την κυριαρχία τους σε ένα ανεξάρτητο κράτος μέλος της ΕΕ».
Ο Πρόεδρος είπε επίσης ότι είχε προτείνει να παραχωρήσουν μια από κοινού δημοσιογραφική διάσκεψη με τον κ. Ακιντζί για να εξαγγείλουν τις συγκλίσεις «έτσι ώστε να δώσουμε την πραγματική εικόνα εκείνων των οποίων είχαμε συμφωνήσει» και να αποφευχθούν υπαναχωρήσεις από την όποια πλευρά αλλά ταυτόχρονα και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις «έτσι ώστε να επιλυθούν οι μικρότερες και εν συνεχεία οι μεγαλύτερες διαφορές για να μπορέσουμε να καταλήξουμε στα θέματα των εσωτερικών πτυχών του κυπριακού. Δυστυχώς δεν έγινε αποδεκτή η πρόταση μου».
«Χωρίς αμφιβολία η κατάληξη του Κραν Μοντανά δεν είναι η πλέον ευχάριστη και οπωσδήποτε υπάρχει ένα κλίμα δυσπιστίας πλέον ως προς τις προθέσεις της άλλης πλευράς, όμως θα πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι και να εμμένουμε στις προσπάθειες προκειμένου να αποφύγουμε τα χειρότερα», είπε.
Ερωτηθείς για το ρόλο των Βρετανών και του κ. Έιντε ο κ. Αναστασιάδης απέφυγε να απαντήσει λέγοντας ότι «και η σιωπή πολλές φορές αποτελεί απάντηση».
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αναθεώρησης της μορφής λύσης του κυπριακού, ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε στους κινδύνους να υποβοηθήσουμε πολύ περισσότερο στους στόχους της Άγκυρας για σχέδιο Β και τη δημιουργία δύο κρατών.
Ερωτηθείς εάν έχουμε επενδύσει περισσότερο από όσο έπρεπε στον Τ/κ ηγέτη, είπε ότι «δεν είναι θέμα επενδύσεων είναι θέμα διάθεσης να διαπραγματευτείς. Δεν έχω αμφιβολία ότι ο Τ/κ ηγέτης κ. Ακκιντζί είναι περισσότερο Κύπριος παρά οτιδήποτε άλλο αλλά καταλαβαίνετε ότι τα όποια σχόλια μου ενδεχόμενα να τον οδηγήσουν σε περιπέτειες όπως και τον Μουφτή των κατεχομένων που σήμερα έχει συλληφθεί ως συνεργάτης του Γκιουλέν».
Αν παραμείνει, είπε,  ο ομφάλιος λώρος των κατεχομένων με την Τουρκία «εάν επιμένουν στα μονομερή επεμβατικά δικαιώματα αντιλαμβάνεστε ότι θα είναι ελεγχόμενοι (οι Τ/κ), όσο οι μισθοί θα καταβάλλονται από την Άγκυρα…αντιλαμβάνεστε πόσο ανεξάρτητοι μπορεί να είναι».
Καταλήγοντας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαμήνυσε σε Τ/κ και Ε/κ ότι θα πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις για να δημιουργήσουμε προοπτικές για πραγματική ανεξαρτησία και κρατική οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους – μέλους της ΕΕ, που θα διασφαλίζει τα δικαιώματα όλων.
«Αν από κοινού δημιουργήσουμε την κίνηση προς εκείνους που μπορούν να παρέμβουν και να επηρεάσουν στο βαθμό που μπορούν τη σημερινή Τουρκία τότε υπάρχει ελπίδα», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τονίζοντας πως ενόσω υπάρχουν άνθρωποι σε ένα στόχο και ένα σκοπό υπάρχει ελπίδα.
«Θα πρέπει όλοι να πολιτευτούμε με σύνεση, ενότητα και με διαβήματα που μπορεί να αποτελέσουν μοχλό πίεσης στη συγκεκριμένη χώρα», ανέφερε και προσθέτοντας ότι «δεν θα είναι εύκολο το εγχείρημα, σημείωσε πως εκείνο που έχει σημασία είναι η αποφασιστικότητα να συνεχίσουμε τις προσπάθειες ώστε να τερματιστεί η απαράδεκτη επικρατούσα κατάσταση στην Κύπρο».

Φωτο:Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Νίκος Αναστασιάδης παραχωρεί συνέντευξη Τύπου σχετικά με τη Διάσκεψη για το Κυπριακό που πραγματοποιήθηκε στο Κρανς Μοντάνα της Ελβετίας. Προεδρικό Μέγαρο, Λευκωσία. Φωτογραφία ΣΤ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ 

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια