Το μέτωπο του Κατάρ αυτήν τη φορά «μοιραίο» στον Ερντογάν;

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος
Ενώ η κατάσταση επιδεινώνεται όλο και περισσότερο στην περιοχή του Περσικού Κόλπου, καθώς όλο και περισσότερες χώρες συντάσσονται εναντίον του Κατάρ, στην Άγκυρα ήδη ακούγονται οι πρώτες προειδοποιητικές φωνές να μην προχωρήσει η Τουρκία σε πολεμική σύγκρουση για χάρη του Κατάρ γιατί εδώ δεν είναι Συρία και αυτή την φορά το κόστος θα είναι…ανεξέλεγκτο.

Χαρακτηριστικό είναι το σημερινό άρθρο της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας, Yeni Şafak, που μιλά για «Cinnet», δηλαδή για Παραφροσύνη, που οδηγεί σε όλεθρο την όλη περιοχή. Χαρακτηριστικό είναι επίσης και το άρθρο του αρθρογράφου της Xürriyet, Ahmet Hakan, με τον ενδεικτικό τίτλο «Katar a destek çıkmadan önce iki dakika düşünün», που σημαίνει, «Πριν προσχωρήσετε σε υποστήριξη του Κατάρ δυο λεπτά σκεφτείτε το», δηλαδή με λίγα λόγια απ’ ευθείας προειδοποίηση να μην μπλεχτούν γιατί το κόστος θα είναι πολύ ακριβό.

Εν τω μεταξύ οι ειδήσεις που έρχονται στην Άγκυρα είναι ότι οι διπλωματικοί οδοί έχουν κλίσει οριστικά, οι κυρώσεις συνεχίζονται και αυξάνοντα, ενώ στρατιωτικές δυνάμεις από το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Σαουδική Αραβία και κυρίως την Αίγυπτο, (αυτό το τελευταίο προβληματίζει έντονα την τουρκική πλευρά στην πιθανότητα να βρεθεί απ’ ευθείας αντιμέτωπη με αιγυπτιακές στρατιωτικές δυνάμεις), συγκεντρώνονται για στρατιωτική εισβολή. Παράλληλα άλλες δυο μουσουλμανικές χώρες σήμερα, η Σενεγάλη και το Τσαντ, δήλωσαν ότι συντάσσονται με την συμμαχία κατά του Κατάρ.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, ο Ερντογάν υπογράφει την εντολή να σταλεί μεγάλη στρατιωτική δύναμη 5.000 αντρών, ενώ σήμερα έγινε γνωστό στην Άγκυρα ότι και μαχητικά αεροσκάφη ξαποστέλνονται εσπευσμένα στο Κατάρ και δημιουργείται κοινή στρατιωτική διοίκηση για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης εισβολής.

Η κατάσταση αυτή έχει δημιουργήσει ένα κλίμα έντονης καχυποψίας από ορισμένους κύκλους στην Άγκυρα, που βλέπουν για άλλη μια φορά πίσω από όλες αυτές τις εξελίξεις… συνομωσία κατά του Ερντογάν, από Γκιουλενικούς, Τζιχαντιστές, Κούρδους και δεν…συμμαζεύεται!

Γεγονός είναι ότι αυτή την φορά ο Ερντογάν βρέθηκε αντιμέτωπος με μια μεγάλη συμμαχία Σουνιτών, (εκτός από το Πακιστάν), και παρά τα ψελλίσματα ότι οι Σιΐτες βρίσκονται πίσω από την όλη αναστάτωση, ενώ ο ίδιος κατήγγειλε σήμερα για ύποπτα παιχνίδια πίσω από την κρίση, τα πράγματα δεν φαίνονται καθόλου ρόδινα για την Άγκυρα και ο Ερντογάν, αν δεν υπάρξει γρήγορη εκτόνωση, θα βρεθεί ίσως στην δυσκολότερη θέση στην δεκαπενταετή του καριέρα καθώς τα… τύμπανα χτυπούν τώρα ανησυχητικά στην τουρκική πρωτεύουσα.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια