«Παγώνουν» οι σχέσεις Τουρκίας & ΝΑΤΟ - Ακυρώνεται η διάσκεψη της συμμαχίας στην Πόλη - Μπλοκ Γερμανίας & Γαλλίας κατά Άγκυρας

Γράφει ο Πέτρος Αναστασίου

Το ΝΑΤΟ ακυρώνει την συνεδρίαση της ετήσιας συνόδου της συμμαχίας που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί το 2018 στην Κωνσταντινούπολη λόγω της προσέγγισης Τουρκίας-Ρωσίας, αλλά και της γενικότερης συμπεριφοράς της Τουρκίας απέναντι σε χώρες όπως η Γερμανία, την οποία ουσιαστικά εκδιώκει από το Ιντσιρίκ.

Ήδη έχει δημιουργηθεί μπλοκ 18 χωρών υπό την Γερμανία και την Γαλλία που μπλοκάρουν την διεξαγωγή της.

Αυτό το μήνυμα επιθυμούν να στείλουν στην Αγκυρα τα 18 κράτη από τα 20 που πρόκειται να συμμετάσχουν στην σύνοδο μεταδίδουν τα γερμανικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή και στρατιωτικό εμπειρογνώμονας Αλέξανδρο Περετζίεφ μια διάσπαση στο ΝΑΤΟ δεν είναι καθόλου απίθανη.

Η Die Welt γράφει αναπαράγοντας πηγές του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών και πηγών του ΝΑΤΟ αναφέρει ότι «Δεν θέλουμε να ενισχυθεί η διεθνής θέση της Τουρκίας και να θεωρηθεί ότι το ΝΑΤΟ υποστηρίζει την εσωτερική πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης».

Αντί της Κωνσταντινούπολης η Γερμανία, η Γαλλία, οι Κάτω Χώρες και τη Δανία προτείνουν να γίνει η διάσκεψη στο νέο αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Η ιδέα αυτή έχει υιοθετηθεί από 18 μέλη του ΝΑΤΟ περιλαμβανομένου και του Καναδά, αλλά όχι των ΗΠΑ που θα μιλήσουν τελευταίες και φυσικά στην ουσία αυτές θα αποφασίσουν το πού θα γίνει τελικά η σύνοδος.

Σχολιάζοντας την κατάσταση, ο Αλέξανδρος Perendzhiev, αναφέρει ότι η κίνηση του ΝΑΤΟ εναντίον της Τουρκίας έχει τις ρίζες της στη συνεχιζόμενη διάσπαση εντός της συμμαχίας.

"Από την αρχή, η Τουρκία μια χώρα που δεν ταίριαζε με το προφίλ του ΝΑΤΟ. Το στρατιωτικό πραξικόπημα που έγινε το περασμένο καλοκαίρι δημιούργησε νέα ρωγμή στις σχέσεις με την συμμαχία, καθώς επιβεβαιώθηκε ότι από πίσω βρισκόντουσαν όχι μόνο οι ΗΠΑ, αλλά και άλλα μέλη του ΝΑΤΟ".

"Ως εκ τούτου", όπως σημειώνει ο Περετζίεφ, "υπάρχει μια εμφανής τάση της τουρκικής κυβέρνησης να βρει νέους εταίρους εκτός του ΝΑΤΟ, πρώτα απ 'όλα να συσφίγξει τις σχέσεις της με την Ρωσία. Η Τουρκία θέλει να συνεργαστεί με τη Ρωσία σε μια σειρά από τρέχοντα θέματα, για παράδειγμα, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Επιπλέον, η Άγκυρα θέλει να υπάρξει στρατιωτική και τεχνική συνεργασία με τη Μόσχα."

Σύμφωνα με Perendzhiev, "Ολα τα παραπάνω δείχνουν ότι η Τουρκία παρασύρεται μακριά από το ΝΑΤΟ και το ΝΑΤΟ απομακρύνεται από την Τουρκία".

"Νομίζω ότι η άρνηση του ΝΑΤΟ να φιλοξενήσει τη σύνοδο κορυφής στην Κωνσταντινούπολη θα συμβάλει περαιτέρω στην εμβάθυνση της ρήξης μεταξύ της Άγκυρας και της συμμαχίας", κατέληξε.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια