Το ταξίδι στο χρόνο είναι εφικτό! Μαθηματικά τουλάχιστον

Σύμφωνα με τον καθηγητή Ben Tippett, το ταξίδι στο χρόνο δεν είναι έξω από τα πεδία των δυνατοτήτων μας


Από το «Doctor Who» μέχρι το «Επιστροφή στο Μέλλον», το ταξίδι στο χρόνο είναι ένα από τα βασικά σενάρια στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας, σε βιβλία και τηλεοπτικές εκπομπές, όλα αυτά τα χρόνια. Στην πραγματικότητα όμως μπορεί να είναι δυνατό να ταξιδέψει κανείς στο παρελθόν;

«Οι άνθρωποι σκέφτονται το ταξίδι στο χρόνο ως κάτι φανταστικό», δήλωσε ο Tippett, καθηγητής μαθηματικών και φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας. «Και έχουμε την τάση να πιστεύουμε ότι δεν είναι εφικτό, διότι δεν μπορούμε να το εφαρμόσουμε. Αλλά, μαθηματικά, είναι δυνατό,» λέει ο καθηγητής, όπως διαβάζουμε στο cnet.com.

Το «κλειδί», υποστηρίζει, έγκειται στη θεωρία της γενικής σχετικότητας του Αϊνστάιν, σύμφωνα με την οποία τα τεράστια αστρικά αντικείμενα όπως τα αστέρια ή οι μαύρες τρύπες στρεβλώνουν πραγματικά το χώρο και το χρόνο.

Για να δείξει ότι το ταξίδι στο χρόνο είναι εφικτό, ο Tippett δημιούργησε μια νέα μαθηματική φόρμουλα που επικεντρώνεται στον τρόπο με τον οποίο αυτά τα τεράστια αντικείμενα προκαλούν την καμπύλη στον ιστού του διαστημικού χρόνου.


«Η χρονική κατεύθυνση της επιφάνειας του χωροχρόνου δείχνει επίσης καμπυλότητα», είπε. «Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι όσο πιο κοντά είμαστε σε μια μαύρη τρύπα, τόσο χρόνος κινείται πιο αργά».

«Το μοντέλο της μηχανής του χρόνου χρησιμοποιεί την καμπυλότητα του διαστημικού χρόνου για να «λυγίσει» το χρόνο σε έναν κύκλο για τους επιβάτες και όχι σε ευθεία γραμμή. Ο κύκλος αυτός μας φέρνει πίσω στο χρόνο.»

Ο φυσικός όμως παραδέχεται ότι αυτή η πρακτική είναι αδύνατη τώρα.

«Ενώ είναι μαθηματικά εφικτό, δεν είναι ακόμα δυνατό να κατασκευάσουμε μια τέτοια μηχανή του χρόνου επειδή χρειαζόμαστε υλικά – τα οποία ονομάζουμε εξωτική ύλη – για να «λυγίζουμε» το διαστημικό χρόνο. Αλλά δυστυχώς αυτά τα υλικά δεν έχουν ακόμη ανακαλυφθεί,» είπε ο καθηγητής.

Ηλίας Σιατούνης

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια