|
Γράφει ο Γιώργος Καπόπουλος
|
Η αυτοπεποίθηση Μακρόν -που μερικές φορές έχει άρωμα αλαζονείας- του επιτρέπει ταυτόχρονα με τη μονομαχία του απέναντι στη Λεπέν να κρατά αποστάσεις, να μη δεσμεύεται τουλάχιστον δημόσια απέναντι στους Φιγιόν και Αμόν που τον στηρίζουν, αλλά και να μην επιχειρεί κάποιον έστω επικοινωνιακό ελιγμό που θα του επέτρεπε εγγυημένη διείσδυση στην εκλογική βάση του Μελανσόν.
Προφανώς ο Μακρόν θέλει να διατηρήσει ελευθερία κινήσεων για την επόμενη μέρα της δημοσκοπικά τουλάχιστον κλειδωμένης νίκης του εν όψει των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου. Είναι σαφές ότι δεν θέλει να εμφανιστεί ως ο εκπρόσωπος ενός φθαρμένου πολιτικού συστήματος, αλλά μετά την επικράτησή του επί της Λεπέν να διατηρήσει το περιθώριο να δοκιμάσει τη δυνατότητα διαμόρφωσης δικής του προεδρικής πλειοψηφίας στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου.
Από το 2002, όταν για πρώτη φορά εξελέγη πρόεδρος για πενταετή θητεία ?αντί της μέχρι τότε επταετούς?, συμπίπτουν προεδρική εκλογή και βουλευτικές εκλογές, με μέχρι στιγμής αυτόματη διασφάλιση κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας από τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο. Επί της ουσίας ένας τρίτος γύρος της προεδρικής εκλογής, τον οποίο προσδοκά ότι θα επαναληφθεί απ’ ό,τι προκύπτει από τις κινήσεις του ο Μακρόν αλλά και η ομάδα του, με την πλειοψηφία των αναλυτών να θεωρεί εντελώς απρόβλεπτο το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών.
Ετσι εκ των πραγμάτων ο Μακρόν έχει βρεθεί στον αντίποδα της Λεπέν, η οποία έχει σπεύσει να διορίσει... πρωθυπουργό τον Ντιπόν Ενιάν που προέρχεται από την γκολική Δεξιά, ένα σαφές μήνυμα ότι είναι έτοιμη να συγκατοικήσει τουλάχιστον με μια μερίδα των Ρεπουμπλικάνων. Πρόκειται για έναν τολμηρό πολιτικό ελιγμό υψηλού κινδύνου που στηρίζεται στο δημοσκοπικό προβάδισμα 20% μονάδων.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια