Ο Τραμπ στη γωνία

Γράφει ο Γιώργος Καπόπουλος
Η πίεση στον Τραμπ από τους θεσμούς και το σύστημα της Ουάσιγκτον κορυφώνεται επικίνδυνα, σε σημείο που να θυμίζει την πορεία του σκανδάλου Γουότεργκεϊτ που εξανάγκασε στα μέσα του 1974 τον Νίξον σε παραίτηση.

Μέχρι πριν από λίγο η εντύπωση που κυριαρχούσε είναι ότι ο Τραμπ είχε πάρει το μήνυμα και προσπαθούσε να πείσει το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, το Κογκρέσο, τις υπηρεσίες πληροφοριών, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο ότι δεν είναι απρόβλεπτος και ότι η όποια αλλαγή και ανατροπή σε μείζονα θέματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας θα γινόταν αφού είχε διασφαλιστεί η σύμφωνη γνώμη των αρμόδιων θεσμών, μηχανισμών και υπηρεσιών.
Στη λογική αυτή, ο Τραμπ θυσίασε τον σύμβουλo Εθνικής Ασφάλειας Φλιν και διέταξε την πυραυλική επίθεση κατά του Ασαντ τον περασμένο μήνα. Οι νέες εξελίξεις, η αποπομπή του επικεφαλής του FBI αλλά και οι διαρροές απόρρητων πληροφοριών από τον Τραμπ στον Λαβρόφ στον Λευκό Οίκο δείχνουν αλλαγή του μηνύματος.
Το σύστημα δεν θέτει πλέον τους όρους και το πλαίσιο στο οποίο θα πρέπει να κινηθεί ο πρόεδρος, αλλά διαμηνύει δημόσια ότι ο ένοικος του Λευκού Οίκου είναι υπό προθεσμία, ένα μήνυμα με δύο κατά κύριο λόγο αποδέκτες:
• Τον κύκλο της ομάδας συνεργατών Τραμπ συν τους θεσμικούς παράγοντες που καλόπιστα συνεργάζονται μαζί του, να αποστασιοποιηθούν ή ακόμη και να απομακρυνθούν για να μην τους καταλογιστεί η οποιαδήποτε ευθύνη ή συνενοχή.
• Τους συνομιλητές του Τραμπ στη διεθνή σκηνή, να μη χάσουν τον καιρό τους συνάπτοντας συμφωνίες με έναν ηγέτη που είτε μπορεί να εξαναγκαστεί σε παραίτηση όπως ο Νίξον, είτε να καθαιρεθεί από τη Γερουσία.
Το πεδίο στο οποίο μεταφέρεται η αντιπαράθεση είναι το χειρότερο δυνατό για τον Τραμπ: Το ζητούμενο δεν είναι πλέον αν η εκλογή του στηρίχθηκε η όχι από το Κρεμλίνο, αλλά η απόπειρα παρεμπόδισης της έρευνας που διεξήγαγε το FBI για τις επαφές Φλιν με Ρώσους αξιωματούχους.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια