Sponsor

ATHENS WEATHER

ΙοΤ: Μια νέα τάξη πραγμάτων

Άρθρο του IoT expert της SingularLogic   


Του Κώστα Δαβαράκη
IoT expert, SingularLogic   

Η εξέλιξη της τεχνολογίας που πλέον έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε IoT, δημιουργεί μία νέα τάξη πραγμάτων στις Διεθνείς Αγορές είτε αναφερόμαστε σε συγκεκριμένους κλάδους (Ενέργεια, Μεταφορές, Εφοδιαστική Αλυσίδα, Γεωργία, Βιομηχανία), είτε σε οριζόντιες αγορές όπως της Τεχνολογίας (Τηλεπικοινωνιών, Πληροφορικής, Ημιαγωγών κλπ).
‘Έγκριτοι οργανισμοί είναι τρομερά αισιόδοξοι για την επενέργεια της αναδυόμενης Αγοράς του ΙoΤ, για παράδειγμα η Mc-Kinsey εκτιμά ότι η εγκατεστημένη βάση διασυνδεδεμένων συσκευών έως το 2020 θα κυμαίνεται μεταξύ των 26 και 30 δισεκατομμυρίων, με ετήσια ανάπτυξη (CAGR) μεταξύ 15 και 20%. Όλα αυτά μπορεί να γίνουν ακόμα πιο αισιόδοξα προχωρώντας στο 2025, όπου το IoT Global Revenue Forecast δίνει κύκλο ΙΟΤ εργασιών έως και 11,1 τρις. δολάρια.

Η SingularLogic και η SenserOne,μέλος του SingularLogic Group, κάνουν την δική τους ανάγνωση του οικοσυστήματος που μπορεί να ενεργοποιήσει επιτυχώς τις παραμέτρους ώστε να υπάρξει καταλυτική επίδραση του Παγκόσμιου ‘φαινομένου’ ΙoΤ στην ελληνική οικονομία και στην ασθενούσα ελληνική αγορά. Το οικοσύστημα χρειάζεται να περιγραφεί με τέσσερεις παραμέτρους: α) τους επιδιωκόμενους επιχειρηματικούς στόχους, διεργασίες, διαδικασίες όπου εμφανίζονται πραγματικές ανάγκες βελτίωσης, β) τους εμπλεκόμενους τελικούς χρήστες, χειριστές της ολοκληρωμένης λύσης (Διοίκηση, Εμπορικό τμήμα, Τεχνικό, Παραγωγή κ.λ.π.) γ) τις συσκευές ή σημεία-αντικείμενα εμπλοκής στον κύκλο IοT παρακολούθησης ή-και ελέγχου και τέλος δ) την υπάρχουσα υποδομή (legacy Operations and Information Technology) με την οποία επιθυμούμε να συνδεθούμε. Το προαναφερθέν οικοσύστημα χρειάζεται προσεκτική, ποιοτική και μεγάλου βαθμού τεχνολογική επάρκεια ώστε να αντιμετωπιστεί αποδοτικά, από όλους τους εμπλεκόμενους στην αναδυόμενη ελληνική αγορά ΙoΤ.
Η SingularLogic έχει την απαραίτητη υποδομή, γνώση και εμπειρία για να εφαρμόσει τις ποιοτικές εκείνες μεθόδους που αναγνωρίζουν όλες τις δυσκολίες και ισορροπίες του οικοσυστήματος. Έχει θέσει σαν προτεραιότητα να ασχοληθεί με τους παρακάτω κλάδους, πού έχουν κατηγοριοποιηθεί ως πλέον σημαντικοί και κρίσιμοι στην Ευρώπη των 28, αφού συμβάλουν δίνοντας πρόσθετο κλαδικό αποτέλεσμα ΑΕΠ (IoT’s GDP Sector Impact) και που έως το 2025 θα συμπαρασύρουν και τους υπόλοιπους τομείς και κλάδους την οικονομίας: Μεταφορές, Υγεία, Κτίρια & Τουρισμός, Βιομηχανία, Εμπόριο & Εφοδιαστική αλυσίδα, Utilities και Γεωργία-πρωτογενής τομέας.

Ειδικά στον τομέα των Κτιρίων, Utilities και του Εμπορίου η SingularLogic και η SenseOne έχουν ήδη εμπορικές λύσεις. Η SenseOne βοηθά σημαντικούς εμπορικούς κλάδους (π.χ. διατροφής, real estate, βιομηχανία και τράπεζες) στην Νότιο και Ανατολική Ευρώπη να βελτιστοποιήσουν την χρήση των πόρων υποδομής τους και των ενεργειακών τους καταναλώσεων. Η λύση πού προτείνει (BuildingSense©) βελτιστοποιεί την χρήση πόρων διαμέσου των buildings’ portfolios πού διαθέτουν μέσω: (i) επεξεργασίας δεδομένων αισθητήρων εγκατεστημένων σε κρίσιμο εξοπλισμό π.χ. φωτισμού, HVAC, ανελκυστήρων, ψυγείων, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (solar PV, wind, biomass), IT και non-IT assets, (ii) ενεργοποίησης σημάτων και ενεργειών αποφυγής άσκοπης κατανάλωσης πόρων και (iii) τροφοδότησης συστημάτων διοικητικών αναφορών με ικανή πληροφορία ενεργοποίησης έγκυρων και έγκαιρων αντιδράσεων.
Στα επόμενα χρόνια τα κτίρια θα γίνονται περισσότερο έξυπνα, οι επιχειρήσεις θα ξοδεύουν περισσότερο στο ΙoΤ, τα standards θα οριστούν καλύτερα, οι ανησυχίες για την ασφάλεια των δεδομένων θα συνεχιστούν ενώ η υπεραξία τού ΙoΤ θα έρχεται μέσα από τα Data Analytics. Οι επιχειρήσεις θα δημιουργούν προϊόντα και ολοκληρωμένες λύσεις με προϋπόθεση ότι το ΙoΤ είναι βασική υποδομή (IoT-First concept).


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια