Ακανόνιστος ύπνος και παράλειψη πρωινού συντελούν στην παιδική παχυσαρκία

Τα παιδιά που δεν έχουν ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου και παραλείπουν το πρωινό γεύμα, έχουν περισσότερες πιθανότητες να καταλήξουν παχύσαρκα, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics.

Η μελέτη θέτει υπό αμφισβήτηση την πεποίθηση ότι η παχυσαρκία είναι μόνο θέμα φαγητού και σωματικής αδράνειας, αλλά δείχνει ότι υπεισέρχονται και άλλοι παράγοντες, οι οποίοι μάλιστα παίζουν σημαντικό ρόλο.

Οι ερευνητές του Τμήματος Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (UCL), με επικεφαλής την καθηγήτρια Ιβόν Κέλι, ανέλυσαν στοιχεία για παιδιά που γεννήθηκαν από 19.244 οικογένειες και διαπίστωσαν ότι, όταν το παιδί δεν έχει σταθερό πρόγραμμα ύπνου και παραλείπει να φάει πρωινό γεύμα, τότε τείνει να τρώει περισσότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς επίσης και να επιλέγει τρόφιμα και ροφήματα με πολλές θερμίδες.

Επίσης, παρατήρησαν ότι αν ένα παιδί γεννιέται από μητέρα που καπνίζει, αυξάνει η πιθανότητα να εξελιχθεί σε υπέρβαρο ή παχύσαρκο. Το ίδιο, επίσης, συμβαίνει αν γεννήθηκε από υπέρβαρη ή παχύσαρκη μητέρα, οπότε το παιδί τείνει να αποκτά περιττά κιλά και το ίδιο.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
Πηγή: health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια