Σε αδιέξοδο κυβέρνηση και δανειστές: Η Αχτσιόγλου αποχώρησε πριν από ολοκλήρωση τηλεδιάσκεψης

Χωρίς συμφωνία στα ανοικτά ζητήματα ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών, με τις προσπάθειες για προσέγγιση να συνεχίζονται εν όψει του κρισίμου EuroWorking Group της Δευτέρας, αναφέρει στην ιστοσελίδα του CNN Greece, ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης.

Προηγουμένως, η κυβέρνηση δέχθηκε πλήγμα και από τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος απέκλεισε μία μείωση του χρέους, αφού, όπως παρατήρησε, “δεν ζητείται ούτε από τους Έλληνες”. Από την πλευρά του, τόνισε, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα ήθελε ήδη τώρα μία ελάφρυνση του χρέους, αλλά και το ίδιο δεν ζητάει διαγραφή χρέους.
Σε χθεσινή, μακρά συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα “Ντερ Στάνταρντ”, ο κ. Ρέγκλινγκ θύμισε ότι για την Ελλάδα υπήρξε το 2012 η μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους στην ιστορία.
Στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, o υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.
Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών η συζήτηση επικεντρώθηκε στις αλλαγές που επιζητούν δανειστές και κυβέρνηση στο προσχέδιο Μνημονίου ώστε να υπάρξει προσέγγιση στα θέματα που απομένουν σε εκκρεμότητα.
Συγκεκριμένα έγινε προσπάθεια να κλείσουν ζητήματα της αξιολόγησης που άπτονται των εργασιακών και των δημοσιονομικών.
Να σημειωθεί πως η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου αποχώρησε από την τηλεδιάσκεψη πριν ολοκληρωθεί.
Σύμφωνα κύκλους του υπουργείου Εργασίας στη σημερινή τηλεδιάσκεψη ζητήθηκαν διευκρινίσεις για τον τρόπο καθορισμού του κατώτατου μισθού, τις αλλαγές στο πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων, το συνδικαλιστικό νόμο αλλά και τη διαμεσολάβηση και διαιτησία και η ουσιαστική συζήτηση μεταξύ των δύο πλευρών θα γίνει τη Δευτέρα σε συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων.
«Επί της ουσίας, η συζήτηση μετατέθηκε για τη Δευτέρα, όπου θα τεθούν όλα τα θέματα σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων», σημείωσαν σχετικά.
Να σημειωθεί πως τη Δευτέρα θα εξετασθεί η ελληνική πρόοδος στο EuroWorking Group όπου θα προετοιμαστεί το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.
Αν και ο στόχος πολιτικής συμφωνίας για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου φαντάζει δύσκολος, η ελληνική πλευρά θεωρεί πως με καλή διάθεση όλα μπορούν να γίνουν.
Στη βάση αυτή επενδύει πολλά στην επίσκεψη την ερχόμενη Δευτέρα στην Αθήνα του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί και του μέλους του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ, καθώς οι δύο αξιωματούχοι είναι «σύμμαχοι» και συμμερίζονται τις ελληνικές επιδιώξεις.
Τέλος η συνάντηση υψηλού επιπέδου που επρόκειτο να γίνει χθες μεταξύ των υπουργών Οικονομικών των μεγάλων χωρών της ευρωζώνης και των εκπροσώπων των θεσμών αλλά ακυρώθηκε, ίσως πραγματοποιηθεί τελικά τις επόμενες ημέρες – σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες φήμες – την ερχόμενη Τρίτη.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια