Ηγέτες με ημερομηνία λήξης

Υπό αποχώρηση από την πολιτική σκηνή είναι ο Ομπάμα, ο Ρέντσι, ο Ολάντ και ο Ραχόι. Παρούσα-απούσα η Μέι


Γράφει ο Γιώργος Καπόπουλος
H χθεσινή μίνι Διατλαντική Σύνοδος Κορυφής στο Βερολίνο είχε ως κοινό παρονομαστή πέραν της ανησυχίας για την πολιτική που θα χαράξει ο Τραμπ, το ότι οι συμμετέχοντες είναι ηγέτες με ημερομηνία λήξης:

• Πρώτος ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ρέντσι, ο οποίος με προεξοφλημένη την ήττα του στις δημοσκοπήσεις θα παραιτηθεί την επομένη του δημοψηφίσματος της 5.12.2016.
• Δεύτερος ο Ομπάμα, που παραδίδει τη σκυτάλη στον Τραμπ στις 21.1.2017.
• Τρίτος ο Ολάντ εξαερωμένος δημοσκοπικά και πολιτικά, καθώς όχι μόνο δεν περνά στον δεύτερο γύρο της προεδρικής εκλογής, αλλά δεν μπορεί να διασφαλίσει ούτε το χρίσμα των Σοσιαλιστών. Παραδίδει τέλη Μαΐου στον διάδοχό του.
• Τέταρτος ο Ραχόι, επικεφαλής κυβέρνησης μειοψηφίας που μπορεί να ανατραπεί όποτε οι Σοσιαλιστές που τον στήριξαν με αποχή το θελήσουν ή ως παράπλευρη απώλεια μιας γενικευμένης ευρωπαϊκής αποσταθεροποίησης.
• Πέμπτη η Μέι, που μπορεί να μην είναι υπό προθεσμία, αλλά θα είναι παρούσα - απούσα στους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς με δεδομένο ότι ούτε το Λονδίνο ούτε οι Βρυξέλλες μπορούν να διαμορφώσουν θέσεις και να αρχίσουν διαπραγμάτευση για την υλοποίηση του Brexit πριν τερματιστεί με τις γερμανικές εκλογές του προσεχούς φθινοπώρου η δεκάμηνη περίοδος εκλογικής δοκιμασίας στην ΕΕ - Ευρωζώνη. Αβέβαιο όμως είναι και το μέλλον της Μέρκελ, με μόνη βεβαιότητα ότι αύριο Κυριακή αναμένεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά της για τέταρτη θητεία στην καγκελαρία.
Η στήριξη του Ομπάμα, που δήλωσε ότι θα ψήφιζε τη Μέρκελ, έχει βαρύτητα εσωκομματική και ενδοπαραταξιακή, καθώς εκμηδενίζει την ήδη συρρικνωμένη αντιπολίτευση απέναντι στην καγκελάριο από τη Χριστιανοδημοκρατική Ενωση CDU και τη Βαυαρική Χριστιανοσοσιαλιστική Ενωση CSU.
Ομως η επόμενη ομοσπονδιακή Βουλή στη Γερμανία θα αναδείξει ένα θρυμματισμένο πολυκομματικό τοπίο, με την Εναλλακτική να εισέρχεται για πρώτη φορά και τους Φιλελεύθερους να επιστρέφουν δύο αμφισβητήσεις από τα δεξιά στη CDU-CSU, τους Σοσιαλιστές να αγωνίζονται να μη χάσουν τη δεύτερη θέση προς όφελος των Πρασίνων, με ταυτόχρονες απώλειες προς τα αριστερά προς όφελος της Die Linke.
Μια μίνι Σύνοδος Κορυφής αποχωρούντων, με μόνη ίσως εξαίρεση την καγκελάριο, αποτυπώνει απλά και μόνο την ένταση και το βάθος της κρίσης σε ΗΠΑ και Ευρώπη.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια