Ο Ερντογάν καλεί εσπευσμένα τον Τραμπ στην Άγκυρα

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος
Δεν πρόλαβε να εκλεγεί ο 45ος νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ και ο Ερντογάν σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε μαζί του τον κάλεσε να έρθει στην Άγκυρα το δυνατόν συντομότερο, για να συζητήσουν πολλά και «καυτά» θέματα.

Όπως αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ, ο Τούρκος πρόεδρος μέσα στο κλίμα ευφορίας που έχει επικρατήσει στην Άγκυρα μετά την εκλογή του Τραμπ, καθώς τον θεωρούν μεγάλο φίλο της Τουρκίας, προχώρησε σε επίσημη πρόκληση προς τον νικητή των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ να έρθει στην τουρκική πρωτεύουσα, τονίζοντας πως το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό πρέπει να είναι στην Τουρκία.

Η Άγκυρα επιδιώκει να έχει άμεση επαφή με τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου προτάσσοντας στην ημερήσια διάταξη τα θέματα της Συρίας, το κουρδικό και το ζήτημα της έκδοσης του Φετουλάχ Γκιουλέν, για τα οποία ελπίζει στην στήριξη του Τραμπ. Δηλαδή τα καυτά θέματα που απασχολούν την Τουρκία ενώ για το Αιγαίο, το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές διαφορές δεν αναφέρεται τίποτα, αν και σίγουρα οι Τούρκοι δεν θα χάσουν την ευκαιρία να τα θίξουν.

Βέβαια το ζήτημα είναι το πώς θα παιχτεί το παιχνίδι των ισορροπιών με την Μόσχα, καθώς εκκρεμεί το πολύπλοκο ζήτημα των συμμαχιών και των αντιπαλοτήτων μεταξύ των υπερδυνάμεων, την ίδια ώρα που το ΝΑΤΟ προωθείται επιθετικά στα σύνορα με την Ρωσία. Ερώτημα εδώ αποτελεί και η στάση του Τραμπ σε αυτή την νατοϊκή επιθετικότητα, αλλά καλυτέρα να μη τρέφουμε αυταπάτες…

Εμείς πάντως θα… χαιρόμαστε με την επίσκεψη του Ομπάμα στην Αθήνα!


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια