Ο λιγοστός ύπνος και η πολλή δουλειά καταπονούν την καρδιά μας

Τα δυτικά πρότυπα ζωής, δηλαδή πολύ δουλειά και λίγος ύπνος είναι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ένας από τους σοβαρούς επιβαρυντικούς παράγοντες για τη λειτουργία της καρδιάς μας.

Ιάπωνες ερευνητές ανέλυσαν τον τρόπο που ζουν και εργάζονται οι άνθρωποι σήμερα και κατά πόσο αυτό συνδέεται με την υγεία της καρδιάς και τα αποτελέσματα της μελέτης ήταν άκρως απογοητευτικά.
Συγκεκριμένα, μελέτησαν 260 άνδρες μεταξύ 40 και 79 ετών, οι οποίοι στο πρόσφατο παρελθόν είχαν υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου. Στη συνέχεια συνέκριναν τα δεδομένα αυτά με μια άλλη ομάδα 445 ανδρών ηλικίας 40-79 ετών επίσης, οι οποίοι όμως δεν είχαν υποστεί καρδιακό επεισόδιο.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, όσοι από τους άνδρες εργάζονταν 61 ή και περισσότερες εβδομαδιαίως είχαν διπλάσιο κίνδυνο να πάθουν κάποιο έμφραγμα σε σύγκριση με τους άνδρες που εργάζονταν 40 ή και λιγότερες ώρες την εβδομάδα.
Επίσης, διαπίστωσαν ότι οι άνδρες που κοιμόντουσαν 5 ή και λιγότερες από 5 ώρες καθημερινά είχαν διπλάσιο κίνδυνο να υποστούν καρδιακό επεισόδιο σε σύγκριση με αυτούς που κοιμόντουσαν πάνω από 5 ώρες.
Τέλος, παρατήρησαν ότι τα άτομα που είχαν πάθει έμφραγμα είχαν κοιμηθεί ελάχιστα την εβδομάδα που προηγήθηκε του επεισοδίου ή δεν είχαν ξεκουραστεί τουλάχιστον 2 ή και περισσότερες ημέρες καθόλο το μήνα που προηγήθηκε του εμφράγματος.
Όλη αυτή η συμπεριφορά, σύμφωνα με τους επιστήμονες, δημιούργησε υψηλότερο κίνδυνο για έμφραγμα. Αυτό το εύρημα τεκμηριώνει το ότι η υπερκόπωση δημιουργεί όχι μόνο μακροπρόθεσμους κινδύνους αλλά και βραχυπρόθεσμους.
Οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι και προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι οι πολλές ώρες εργασίας και η έλλειψη ύπνου προκαλούν στον οργανισμό χρόνια κόπωση, με αποτέλεσμα να αυξάνεται επικίνδυνα ο καρδιακός ρυθμός και η αρτηριακή πίεση. Για τον λόγο αυτό, συνέστησαν οι εργαζόμενοι να είναι προσεκτικοί με τους ρυθμούς που ακολουθούν, ειδικά μετά την ηλικία των 40 ετών.
Όπως είπαν χαρακτηριστικά, οι διαπιστώσεις αυτές καλό θα είναι να μας προβληματίσουν σοβαρά ως προς την ποιότητα ζωής μας.



* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια