Αμερικανικά ΜΜΕ: «Ο Ρ.Τ.Ερντογάν είναι ένας νεκρός άνθρωπος που απλά περπατάει»

Ανακοίνωσαν νέο πραξικόπημα εναντίον του! – Τι αναφέρουν 


Σύμφωνα με αμερικανικό δημοσίευμα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την πρόσφατη «σύμπλευση του» με την Ρωσία «μπορεί να είναι ένας νεκρός άνθρωπος που απλά περπατάει » .

Σύμφωνα με τους  γεωπολιτικούς εμπειρογνώμονες Michael Rubin, Metin Gurcan, αλλά και πολλούς  άλλους, υπάρχουν  πολλοί «ψίθυροι» ότι ένα τρίτο πραξικόπημα είναι καθ΄οδόν στην Τουρκία.

Αυτές οι πληροφορίες εδράζονται από τον συνεχή και καθημερινό αγώνα του ΑΚΡ για τον έλεγχο του στρατού, της υπηρεσίας πληροφοριών, και της αστυνομίας.

Ο  αγώνας γίνεται μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος , των Γκιουλενιστών  και της τουρκικής μαφίας , με φόντο το συριακό πόλεμο της «διπλανής πόρτας», τα εκατομμύρια προσφύγων από τη Συρία, τον ISIS, και τον αγώνα των Κούρδων για μια θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων , αν όχι και  ανεξαρτησία.

Στις 15 Ιουλίου  2016 πραγματοποιήθηκε η πρώτη αδύναμη απόπειρα πραξικοπήματος, για το οποίο ο Ερντογάν  κατηγορεί τον πρώην σύμμαχό του, Φετουλάχ  Γκιουλέν για  τον οποίο έχει ζητήσει προσωπικά την έκδοση του από τις ΗΠΑ.

Ο αναλυτής γεωπολιτικών θεμάτων Μ. Rubin, γράφοντας για το American Enterprise Institute, τονίζει , «ο Ερντογάν είχε μάθει για το πραξικόπημα ώρες πριν αυτό εκδηλωθεί».

Στο  άρθρο του τον Σεπτέμβριο του 2016, ο  Rubin ονόμασε  το πραξικόπημα  αυτό ως « τουρκικό ισοδύναμο της πυρκαγιάς στο γερμανικό Reichstag, και κατασκευασμένη κρίση με  στόχο να επιτραπεί σε  έναν δικτάτορα να εδραιώσει την εξουσία του».

Άμεσο αποτέλεσμα ήταν η «εκπαραθύρωση» 100.000 και πλέον δημοσίων υπαλλήλων, στρατιωτικών , πρακτόρων , εκπαιδευτικών  και εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης, διότι όλοι θεωρούνται πιθανοί  εχθροί. Το  πραξικόπημα όμως αυτό και οι συνεχείς  εκκαθαρίσεις  σύμφωνα με τον  Ρούμπιν ,  θέτουν τις βάσεις για ένα τρίτο πραξικόπημα.

Ο Τούρκος ειδικός Metin GURCAN γράφοντας στην Al Monitor αναφέρει :

«Μια σκληρή πραγματικότητα είναι ότι το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), παρά τα 14 χρόνια του στην εξουσία, δεν έχει αναπτύξει έναν ανώτερο γραφειοκρατικό μηχανισμό  που να ασχολείται με την ασφάλεια και τις πληροφορίες.  Ως εκ τούτου, ο  αγώνας για την εξουσία είναι  αναπόφευκτα στα ανώτερα κλιμάκια της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών (ΜΙΤ), στην διοίκηση της  Χωροφυλακής, στο Υπουργείο Άμυνας και στις  τουρκικές ένοπλες δυνάμεις  (TSK), όπου υπάρχουν  δύο διαφορετικές σχολές σκέψης ή κλίκες που ανταγωνίζονται για να καταλάβουν  τις κενές θέσεις.

Υπάρχουν υπόνοιες σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak, ότι μια άλλη ομάδα,  η συντηρητική ισλαμική-εθνικιστική κλίκα γνωστή και ως  «αρετή Συνασπισμού», κερδίζει πολύ μεγάλη δύναμη με την «πλήρωση» των κενών θέσεων , στην αστυνομία, και στις ανώτερες βαθμίδες του στρατού και των  μυστικών υπηρεσιών .

Το πώς ο  Ερντογάν θα διαχειριστεί αυτήν την πάλη για την εξουσία στη δομή ασφάλειας πληροφοριών θα καθορίσει το μετασχηματισμό της κρατικής γραφειοκρατίας.

Ο Ερντογάν αισθάνεται την ζωτική ανάγκη να "ακουμπήσει" στον Όμιλο Perincek στον αγώνα του με τον Γκιουλέν καθώς  και για την προσωπική του ασφάλεια.

Αλλά αν η ομάδα Perincek, που επωφελείται  από την εξάρτηση του Τούρκου προέδρου , υπερεκτιμά τις εκκαθαρίσεις στη γραφειοκρατία, που θα μπορούσαν να απειλήσουν  τον στενό κύκλο του  Ερντογάν και ακόμη και το  προσωπικό  μέλλον του.

Σήμερα, όταν οι Τούρκοι αισθανθούν  ασφαλείς, θα μιλήσουν  σύντομα για ένα νέο  επερχόμενο πραξικόπημα.

Αλλά κάποιος πρέπει να τους θυμίσει ότι ο οθωμανισμός είναι γεμάτος στην ιστορία του από συνωμοσίες,  κερδοσκοπία,  κουτσομπολιό στο  παλάτι του Σουλτάνου , τα οποία  καθιστούν  δύσκολη την μακροβιότητα του νυν Τούρκου προέδρου στην εξουσία.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια