Κομματικά συνέδρια και κοινωνία

Γράφει ο Γιάννης Σαραντάκος

Την τύχη των κομματικών συνεδρίων των άλλων μεγάλων κομμάτων θα έχει -κατά πάσα πιθανότητα- και αυτό του ΣΥΡΙΖΑ που ξεκίνησε χθες με την ομιλία του πρωθυπουργού. Ποια θα είναι αυτή η τύχη; Ότι διεξάγονται ερήμην της κοινωνίας.

Πέραν των 3.000 συνέδρων, των μελών των οικογενειών τους και ορισμένων άλλων (λίγων) παρατηρητών, δύσκολα θα βρει κάποιος, άλλους ενδιαφερόμενους για τα τεκταινόμενα στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος. Οι ισορροπίες, οι λίστες για την ανάδειξη νέων μελών στην Κεντρική Επιτροπή, το «κομματικό χρηματιστήριο» αφήνουν παγερά αδιάφορη την κοινωνία, η οποία είναι «βουλιαγμένη» στα δικά της καθημερινά προβλήματα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έπαψε προ καιρού να είναι ένα κόμμα διαμαρτυρίας και εδώ κι έναν χρόνο έχει πάρει τη θέση του και μεταξύ των μνημονιακών κομμάτων εξουσίας. Ως εκ τούτου και σε επίπεδο παραγωγής πολιτικής δύσκολα θα υπάρξει κάποια έκπληξη. Ακόμη και να ακουστούν το τριήμερο αυτό επισημάνσεις για αλλαγή πορείας, για αριστερή ιδεολογία, για κοινωνία των πολιτών κ.λπ., οι πολίτες γνωρίζουν ότι όλα αυτά δεν μπορούν και δεν πρόκειται να εφαρμοστούν. Οπως δεν εφαρμόστηκε τίποτε από το περίφημο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης...
Είναι αλήθεια ότι ανάλογο είναι το ενδιαφέρον των πολιτών και για τα συνεδρία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Η δεκαετία του '80 δεν επιστρέφει, καθώς είναι άλλες οι εποχές και άλλες οι ανάγκες των πολιτών. Ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως, ως νέο κόμμα εξουσίας, θα μπορούσε να διδαχθεί από τα λάθη των άλλων, αλλά -δυστυχώς- δεν τα κατάφερε και δεν «έπιασε» τον σφυγμό της κοινωνίας.
Ετσι, αυτό το τριήμερο θα γίνουν οι ομιλίες, οι συζητήσεις και οι προτάσεις, αλλά το ενδιαφέρον θα εστιαστεί στους... διαδρόμους, με τα στελέχη να διαγκωνίζονται για μια καλύτερη θέση στην κομματική ιεραρχία!


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια