Εντολή Ομπάμα οι ΗΠΑ να προετοιμαστούν για «διαστημικά καιρικά φαινόμενα»

Η ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου εξέδωσε Διάταγμα για το συντονισμό των προσπαθειών και την προετοιμασία του Έθνους από «διαστημικά καιρικά φαινόμενα».

Executive Order — Coordinating Efforts to Prepare the Nation for Space Weather Events

Το διάταγμα που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου εξηγεί πώς η κυβέρνηση θα πρέπει να ανταποκριθεί σε γεγονότα, όπως ηλιακές εκλάμψεις, ηλιακά ενεργητικά σωματίδια, και γεωμαγνητικές διαταραχές, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν την υγεία και την ασφάλεια «ολόκληρων ηπείρων».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έχει διατάξει τη λήψη μιας σειράς μέτρων για την προετοιμασία του έθνους για διαστημικά καιρικά φαινόμενα.
Το προεδρικό διάταγμα δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου την Πέμπτη, εξηγεί πώς οι διάφορες αρχές των ΗΠΑ θα πρέπει να συντονίσουν τις προσπάθειές τους για να προετοιμάσουν και να απαντήσουν σε «διαστημικά καιρικά φαινόμενα», όπως οι ηλιακές εκρήξεις που συμβαίνουν τακτικά και μερικές από αυτές έχουν «σοβαρές επιπτώσεις σε κρίσιμα συστήματα υποδομών και τεχνολογίες».

Το διάταγμα προειδοποιεί ότι «ακραία διαστημικά καιρικά φαινόμενα» μπορεί να απενεργοποιήσουν ένα μεγάλο μέρος του δικτύου ηλεκτροδότησης, με αποτέλεσμα, να δημιουργηθούν μια σειρά προβλημάτων «που θα επηρεάσουν βασικές υπηρεσίες, όπως η ύδρευση, η υγεία και οι μεταφορές», καθώς και στην «ασφάλεια ολόκληρων ηπείρων», έτσι «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα πρέπει να είναι σε θέση να προβλέπει και να ανιχνεύει τέτοιες εκδηλώσεις και να ανταποκρίνεται σ’ αυτά και να περιορίσει τις επιπτώσεις τους».

Καθήκοντα για διάφορες υπηρεσίες

Για το σκοπό αυτό, προσδιορίζονται τα καθήκοντα διαφόρων υπηρεσιών και τομέων. Μεταξύ άλλων μέτρων, δίνεται προθεσμία «120 ημερών» για όλους τους πυρηνικούς αντιδραστήρες στη χώρα να υπάρχουν έτοιμα τα πρωτόκολλα διακοπής λειτουργίας έκτακτης ανάγκης.

Με τη σειρά του, το Πεντάγωνο θα πρέπει «να διασφαλίσει την έγκαιρη παροχή παρατηρήσεων διαστημικών-κλιματικών συνθηκών, ανάλυση (και) προβλέψεις» και να προειδοποιεί για «φαινόμενα που μπορούν να επηρεάσουν οπλικά συστήματα, στρατιωτικές επιχειρήσεις ή συστήματα άμυνας των ΗΠΑ».

Το υπουργείο εσωτερικών εντέλλεται να μελετήσει «τις αλλαγές στο μαγνητικό πεδίο της Γης που σχετίζονται με τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ του Ήλιου και της Γης», ενώ το Υπουργείο Ενέργειας αναλαμβάνει την προστασία και την αποκατάσταση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας «επί εκτάκτου ανάγκης στο δίκτυο, που υποδεικνύεται από τον πρόεδρο και σχετίζεται με γεωμαγνητικές διαταραχές».


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια