Η άγνοια των ανδρών για τις επιπτώσεις της παχυσαρκίας είναι επικίνδυνη

Μελέτη που εκπονήθηκε από τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Michigan σε 1.500 ενήλικες άνδρες και γυναίκες διαπίστωσε ότι οι γυναίκες παρόλο που έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής από τους άντρες ανησυχούν πολύ για την υγεία τους ενώ, αντίθετα οι άντρες εμφανίζονται αδιάφοροι.

Όπως διαπιστώθηκε από τα αποτελέσματα της μελέτης, στην οποία συμμετείχαν 1500 ενήλικες, οι γυναίκες αξιολογούν τον εαυτό τους ως λιγότερο υγιείς, παρόλο που τείνουν να ζουν περισσότερο, ενώ οι άνδρες θεωρούν τους εαυτούς τους ως εξαιρετικά υγιείς, ενδεχομένως γιατί δεν θέλουν να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια.
Όπως ανέφερε ο ερευνητής ψυχιατρικής Shervin Assari, της Σχολής Δημόσιας Υγείας, οι άνδρες αντιλαμβάνονται τους πιθανούς κινδύνους αναφορικά με θέματα υγείας με εντελώς διαφορετικό τρόπο απ' ό,τι οι γυναίκες, και ο λόγος είναι ότι ο εγκέφαλος είναι σχεδιασμένος με τρόπο που να προστατεύει τους άνδρες από την αντίληψη του κινδύνου.
Αναφορικά με το θέμα της παχυσαρκίας, οι γυναίκες, όπως έδειξε η μελέτη, είναι πιο ευαισθητοποιημένες για τις επιπτώσεις της νόσου σε σχέση με τους άνδρες, και γι’ αυτό παίρνουν πολλές φορές σκληρές αποφάσεις για να την αντιμετωπίσουν, όπως το να υποβληθούν σ μια βαριατρική επέμβαση.
Επίσης σε μετα-ανάλυση που έγινε από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια - Σαν Ντιέγκο και δημοσιεύθηκε στο Journal of Laparoendoscopic & Advanced Surgical Techniques, σε 190.705 παχύσαρκους αμερικανούς πολίτες, εκ των οποίων το 93% είχε υποβληθεί σε γαστρική παράκαμψη και το 7%  σε γαστρικό μανίκι, από το 1998 έως το 2010, διερευνήθηκαν οι βιολογικοί παράγοντες στους οποίους μπορεί να οφείλεται το μικρότερο ποσοστό των ανδρών που αναζητήσουν τη χειρουργική επιλογή για τη μείωση του βάρους τους.
 Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια προσπάθησαν μέσω αυτής της μετα-ανάλυσης να κατανοήσουν το λόγο που  το 80% των ασθενών που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους είναι γυναίκες, παρά το γεγονός ότι τα ποσοστά παχυσαρκίας είναι μεγαλύτερα στους άνδρες.
Όπως διαπιστώθηκε στη μετα-ανάλυση οι γυναίκες είναι πολύ πιο επιμελείς από τους άνδρες σε θέματα που αφορούν την υγείας τους, καθώς επίσης και για την υγεία της οικογένειας τους. Όπως λένε οι ειδικοί αυτό είναι μάλλον στη «φύση» της γυναίκας, γι αυτό και είμαι πιο ενημερωμένες για το θέμα της παχυσαρκίας. Ενώ, σύμφωνα με τους επιστήμονες σ’ αυτό συμβάλλουν και τα πρότυπα της ομορφιάς στα οποία οι γυναίκες δίνουν πολύ μεγάλη σημασία.
Μάλιστα, ο συντάκτης της μελέτης, καθηγητής χειρουργικής Santiago Horgan, MD  και επικεφαλής του τμήματος Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής, ανέφερε ότι οι γυναίκες φαίνεται να είναι πιο ενημερωμένες και πολύ πιο πρόθυμες να εξετάσουν την πιθανότητα να δοκιμάσουν τη χειρουργική απώλειας βάρους σε νεώτερες ηλικίες από τους άνδρες, οι οποίοι αντίθετα έχουν την τάση να σκέπτονται αυτό το ενδεχόμενο αφού έχει κλονιστεί η υγεία τους από νοσήματα που συνοδεύουν την παχυσαρκία.
Στους παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την παρατηρημένη ανισότητα υποβολής των δύο φύλων σε τέτοιου είδους επεμβάσεις περιλαμβάνονται η χειρουργική καταλληλότητα, η ηλικία, η ασφαλιστική κάλυψη, η ευαισθητοποίηση για την υγεία και η αντίληψη της εικόνας του σώματος.
Αναλύοντας τα ευρήματα των μελετών ο γενικός χειρουργός Δρ. Γ. Σπηλιόπουλος επισημαίνει ότι οι άνδρες έχουν λανθασμένη εικόνα για την υγεία τους. Αυτό διαφάνηκε άλλωστε και στη μελέτη του Πανεπιστημίου του Κάνσας, όπου διαφάνηκε καθαρά ότι οι παχύσαρκοι άνδρες σε έχουν συνειδητοποιήσει την ανάγκη για έλεγχο του βάρους τους. Ενώ, όπως αποκάλυψε η μετα-ανάλυση που έγινε από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνα, ένας άλλος πιθανός λόγος για το υψηλότερο ποσοστό των γυναικών που υποβάλλονται σε βαριατρική χειρουργική είναι η μεγαλύτερη καταλληλότητα, καθώς όπως διαπίστωσε η μελέτη οι γυναίκες ήταν σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό πιο κατάλληλες στο να υποβληθούν σε μια βαριατρική επέμβαση.
Όπως και να έχει λένε, οι ερευνητές, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο, οι γυναίκες είναι πιο προσεκτικές με το θέμα της παχυσαρκίας και ότι αυτή συνεπάγεται για το μέλλον, ενώ η άγνοια των ανδρών μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για την υγεία τους συνολικότερα.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια