Ρεσιτάλ υποκρισίας στο 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

Γράφει ο Δημήτρης Ριζούλης

Ακροβασίες, τακτικισμοί, φανφάρες και ψευτομαγκιές. Πρόκειται για τις συμπεριφορές ομάδων και μεμονωμένων προσώπων του ΣΥΡΙΖΑ, που από χθες δίνουν ρεσιτάλ υποκρισίας στο δεύτερο συνέδριο του κόμματος.

Ζώντας σε ένα παράλληλο σύμπαν, οι σύνεδροι αδυνατούν να καταλάβουν αφενός μεν ότι... δεν βρέχει αφετέρου δε ότι ουδείς ασχολείται με τις εσωτερικές τους ίντριγκες και ισορροπίες. Σε τελική ανάλυση, ποιον αφορά η φιέστα που στήνει ο ΣΥΡΙΖΑ, τη στιγμή που εκ των προτέρων οι πάντες γνωρίζουν ότι ούτε η κυβερνητική πολιτική πρόκειται να αλλάξει ούτε τα βάρη που σηκώνει ο λαός θα μειωθούν.

Οι συριζαίοι, όμως, προκαλούν, αφού εξακολουθούν να υποτιμούν τη νοημοσύνη του κόσμου και να παίζουν θέατρο. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ανακοίνωση που εξέδωσε την Τετάρτη το βράδυ η κίνηση των «53». «Εάν συνεχιστούν οι εκβιασμοί και τα πραξικοπήματα από τους δανειστές, προτιμάμε να πέσουμε αντιστεκόμενοι ηρωικά από εσωτερική ή εξωτερική τρόικα και όχι ταπεινωτικά από την ίδια την κοινωνία» αναφέρουν χωρίς ντροπή! Λες και έως τώρα είχαν τολμήσει να πουν «όχι» στους δανειστές. Βλέποντας ότι στις δημοσκοπήσεις καταρρέουν, προτείνουν «ηρωική έξοδο», αλλά το κάνουν με... χρονοκαθυστέρηση. Μήπως ξέχασαν ότι η ιστορική τους κωλοτούμπα και η υποταγή τους στους ξένους έχουν συντελεστεί εδώ και 14 μήνες; Κάπως αργά δεν αποφάσισαν να αντιδράσουν; Αλλά, είπαμε, τώρα ήχησαν για τα καλά τα καμπανάκια της οργής του κόσμου που μοιάζει μη αναστρέψιμη.

Και συνεχίζουν οι «53»: «Είμαστε στην κυβέρνηση όχι πάση θυσία, αλλά όσο θεωρούμε ότι μέσα σε αυτές τις ασφυκτικές συνθήκες και στους ποικίλους εκβιασμούς μπορούμε με αριστερή οπτική να ασκήσουμε πολιτική προς όφελος των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων. Το δικό μας χρέος, ως κόμμα, είναι ακριβώς αυτό».

Είναι να απορεί κανείς ποιον προσπαθούν να πείσουν. Τι παραπάνω πρέπει να κάνει, δηλαδή, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, για να ομολογήσουν οι «53» την αλήθεια και να μην κοροϊδεύουν (τους εαυτούς τους στην πραγματικότητα). Επί των ημερών τους ξεπουλήθηκε η δημόσια περιουσία για 99 χρόνια και υπεγράφη το πιο σκληρό από όλα τα Μνημόνια. Ποια μάχη κέρδισαν από όσες έδωσαν; Ας αφήσουν, λοιπόν, τους λεονταρισμούς, για να μη γελοιοποιούνται περισσότερο.

Βεβαίως, αυτή είναι μια πάγια τακτική του κυβερνώντος κόμματος. Τα στελέχη του είτε κάνουν το άσπρο μαύρο είτε μιλούν σαν να βρίσκονται στην αντιπολίτευση. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τις ανακοινώσεις τους τον τελευταίο ενάμιση χρόνο υπέρ των... αντικυβερνητικών απεργιών ή τις δηλώσεις υπουργών για γέλια και για κλάματα (όπως η περιβόητη της Θεανώς Φωτίου για τα γεμιστά).

Αν ακόμη νομίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ ότι ο λαός πείθεται από παχιά λόγια, πλανώνται πλάνην οικτράν, διότι το παραμύθι του ΣΥΡΙΖΑ τελείωσε με την υπογραφή του τρίτου Μνημονίου. Ηταν το σημείο καμπής, αφού ακόμη και στο μυαλό των πιο ευκολόπιστων (ή υπεραισιόδοξων) κάθε ψευδαίσθηση κατέρρευσε.

Αυτές τις ημέρες στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα ακουστούν πολλά. Αλλωστε, δεν είναι εύκολο να δικαιολογηθεί η κωλοτούμπα που έγινε. Αν, όμως, πάνε πάλι να κοροϊδέψουν τον λαό, αυτήν τη φορά θα το πληρώσουν ακριβά. Πιο έντιμο είναι να παραδεχτούν τη «μετάλλαξή» τους και να αποφασίσουν πώς θα πορευτούν εντός του μνημονιακού πλαισίου. Αν αρχίσουν πάλι τις «αριστερές» μεγαλοστομίες, θα αποξενωθούν ακόμη περισσότερο από την κοινωνία. Κανείς δεν τους πιστεύει πλέον.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια