Ο Στουρνάρας παραδέχεται τα οικονομικά πραξικοπήματα της ΕΚΤ

globinfo freexchange

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ο οποίος ουσιαστικά επιβλήθηκε στη νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ από τον Ντράγκι και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με τη βοήθεια φυσικά της προηγούμενης κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, επιβεβαίωσε πλήρως τα οικονομικά πραξικοπήματα της ΕΚΤ κατά της Ελλάδας, κατά τη διάρκεια της εξέτασής του στην επιτροπή της βουλής.

Σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Χριστόφορου Παπαδόπουλου, η κουβέντα πήγε στην περίοδο που ο Ντάγκι και η ΕΚΤ προκάλεσαν οικονομική ασφυξία στη χώρα, δηλαδή οικονομικό πραξικόπημα, το οποίο ουσιαστικά παραδέχθηκε ο Στουρνάρας. Φυσικά, ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας, που υποτίθεται ότι είναι με το μέρος της και υπερασπίζεται τα συμφέροντά της, έριξε το φταίξιμο στο γνωστό αποδιοπομπαίο τράγο, Γιάνη Βαρουφάκη.

Η απάντηση Στουρνάρα έχει ενδιαφέρον, όχι μόνο γιατί αποδεικνύει ότι είναι αμετανόητα ευθυγραμμισμένος με τα συμφέροντα των δανειστών, όχι μόνο επειδή επιβεβαιώνεται ότι είναι ο αχυράνθρωπος της ΕΚΤ και του Βερολίνου, όπως και πολλοί άλλοι κεντρικοί τραπεζίτες στην ευρωζώνη, αλλά και γιατί βρίθει από αντιφάσεις και έωλα επιχειρήματα, τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις εκθέτουν και τον ίδιο!

Ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος έκανε ερώτηση για τη περίοδο της μαζικής φυγής κεφαλαίων, την οποία ενθάρρυναν στελέχη τραπεζών και για ποιο λόγο η Τράπεζα της Ελλάδος δεν έλαβε μέτρα για τον περιορισμό τους. Ο Στουρνάρας έριξε το φταίξιμο σε ποιον άλλο; Στο γνωστό αποδιοπομπαίο τράγο, Γιάνη Βαρουφάκη και ουσιαστικά παραδέχθηκε ότι ο Νταγκι και η ΕΚΤ απείλησαν με οικονομικό θάνατο τη χώρα.

Η απάντηση Στουρνάρα ήταν ότι το "πάλεψε". Όπως είπε, "μίλησα με στελέχη της κυβέρνησης, είπα μαζέψτε τον", εννοώντας τον Βαρουφάκη και ότι έστελνε επιστολές εδώ και κει. Αυτές ήταν οι ενέργειες του κεντρικού τραπεζίτη για να περιορίσει τη φυγή κεφαλαίων. Αυτό ήταν το "σοβαρό" του επιχείρημα.

Φυσικά, ούτε στα στελέχη τραπεζών επέρριψε οποιαδήποτε ευθύνη για την κατάσταση λέγοντας "μη μου λέτε όμως ότι φταίνε τα στελέχη τραπεζών, όταν ο υπουργός οικονομικών πρώτος ...". Παρόλα αυτά, λίγο παρακάτω, του ξέφυγε ότι οι διοικητές των τραπεζών είχαν μάλιστα και ποινικές ευθύνες όσον αφορά την μη αποδοχή των Ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ. Τελικά, μάλλον δεν φταίει για όλα ο Βαρουφάκης.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κεντρικός τραπεζίτης “Ξέρετε πότε το waver, πότε η εξαίρεση των ομολόγων έγινε, πότε μας κατάργησε η ΕΚΤ την αποδοχή των Ευρωπαϊκών ομολόγων; Την ημέρα που τους επισκέφτηκε ο κύριος Βαρουφάκης ...” Με λίγα λόγια, ο Στουρνάρας παραδέχθηκε ευθέως ότι υπήρχε εκβιασμός στην ενδιάμεση διαπραγμάτευση, επειδή ο υπουργός οικονομικών μιας χρεοκοπημένης χώρας είπε το αυτονόητο: ότι χρειάζεται γενναίο κούρεμα χρέους. Ο Στουρνάρας όμως, με έντονο ύφος (σαν να ζητάει και τα ρέστα από τον Παπαδόπουλο), θεωρεί απόλυτα υπεύθυνο τον Βαρουφάκη και όχι την πραξικοπηματική συμπεριφορά της ΕΚΤ και των δανειστών! Έτσι υπερασπίζονταν το συμφέρον της χώρας.

Το σόου Στουρνάρα είχε όμως και συνέχεια, όταν ο Παπαδόπουλος τον ρώτησε για το περίφημο waver. Αν θεωρεί αυτή την κίνηση νόμιμη, ηθική, θεμιτή, αν είναι μέσα στα Ευρωπαϊκά πλαίσια. Ο Στουρνάρας απάντησε ότι “οι κεντρικές τράπεζες δίνουν έκτακτη ρευστότητα υπό δύο προϋποθέσεις. Όταν οι τράπεζες είναι βιώσιμες και όταν υπάρχει επαρκής εξασφάλιση. Με αυτά που γινόντουσαν, η επαρκής εξασφάλιση είχε φτάσει κοντά στο μηδέν.” Δηλαδή οι Ελληνικές τράπεζες ήταν βιώσιμες; Τότε γιατί τις κρατούσε ο Ντράγκι στην εντατική μέσω ELA και ρύθμιζε τη ροή της ρευστότητας για να εκβιάζει την κυβέρνηση όπως έκανε στο δημοψήφισμα;

Συνέχεια στο σόου Στουρνάρα: “Πήγε ο Βαρουφάκης και τους είπε ότι είναι υπουργός οικονομικών μιας χρεοκοπημένης χώρας ... Τι θα κάνει ο διοικητής της ΕΚΤ μετά από αυτό;” Δηλαδή δικαιώνει πλήρως και θεωρεί φυσιολογική την ενέργεια Ντράγκι να κόψει τα Ελληνικά ομόλογα. Ο υπουργός οικονομικών ενός υποτίθεται ισότιμου κράτους-μέλους μιας νομισματικής ένωσης πηγαίνει και λέει τα πράγματα όπως έχουν, δηλαδή ότι η χώρα του έχει ουσιαστικά χρεοκοπήσει και ότι χρειάζεται να γίνει συζήτηση για το πως θα βρεθεί λύση στο πρόβλημα και τι κάνει ο επικεφαλής της ΕΚΤ; Προκαλεί περισσότερη ασφυξία στο τραπεζικό σύστημα! Και ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας θεωρεί αυτή την ενέργεια φυσιολογική, ρίχνοντας όλο το φταίξιμο στον υπουργό οικονομικών! Περαιτέρω σχόλια είναι περιττά.

Αλλά το πράγμα γίνεται ακόμα χειρότερο καθώς ο Στουρνάρας δηλώνει ευθαρσώς ότι "του είπα εγώ τότε" εννοεί τον Ντράγκι, "μην τον ακούς" εννοεί τον Βαρουφάκη. Δηλαδή, ο κεντρικός τραπεζίτης παραδέχεται χωρίς περιστροφές ότι ήταν απέναντι από τον υπουργό οικονομικών της ίδιας του της χώρας, ενώ την ίδια στιγμή, παραδέχεται λίγο παρακάτω, ότι η χώρα δεσμεύεται μόνο από τον υπουργό οικονομικών και από κανέναν άλλο, όσον αφορά τα οικονομικά ζητήματα!

Ο Στουρνάρας επανέλαβε ότι το waver, δηλαδή η εξαίρεση των Ελληνικών ομολόγων έγινε στις 4 Φεβρουαρίου του 2015. Τότε ο Παπαδόπουλος του είπε το αυτονόητο, ότι δηλαδή ουσιαστικά δεν μπορούσε να γίνει ελεύθερη διαπραγμάτευση στις 20 Φεβρουαρίου μέσω αυτού του οικονομικού εκβιασμού. Δηλαδή, επιβεβαιώθηκε το μίνι πραξικόπημα του Ντράγκι τον Φεβρουάριο του 2015, προκειμένου η κυβέρνηση να εκβιαστεί στη "διαπραγμάτευση", πριν από τελικό μεγάλο πραξικόπημα του Ιουλίου, όταν η δικτατορία της ΕΚΤ απείλησε την Ελληνική οικονομία με ξαφνικό θάνατο επειδή ο Τσίπρας είχε το "θράσος" να κάνει δημοψήφισμα.

Στην εύλογη διαπίστωση του Παπαδόπουλου, η απάντηση του Στουρνάρα, που είχε ξεμείνει από έστω και υποτυπώδη επιχειρήματα, ήταν “γιατί γυρνάτε σε γεγονότα τα οποία έχουνε κριθεί”.

Το απόσπασμα της συνομιλίας:


Θα ήταν όμως χρήσιμο, να παραθέσουμε και την απάντηση Βαρουφάκη για το ζήτημα. Από imerisia.gr :

“Ως υπουργός οικονομικών επιχειρηματολογούσα ότι το δημόσιο χρέος μας ήταν μη βιώσιμο δηλαδή ότι το κράτος είχε πτωχεύσει και έπρεπε να κουρευτεί”, δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης στην εφημερίδα Realnews.

Υποστηρίζει επίσης ότι ως υπουργός Οικονομικών ενός πτωχευμένου κράτους ταξίδευε σε οικονομική θέση για την Φραγκφούρτη με σκοπό να πείσει τον πρόεδρο της ΕΚΤ ότι προαπαιτούμενο ανάκαμψης ήταν η απομείωση του δημόσιου χρέους.

Ο κ. Βαρουφάκης επιτίθεται επίσης στον κ. Στουρνάρα με το επιχείρημα ότι ως διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος είχε υποχρέωση να συστρατεύεται στην προσπάθεια της κυβέρνησης για ελάφρυνση του χρέους, τη στιγμή που με τις δηλώσεις του στη Βουλή φαίνεται ότι έλεγε στον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι να μην ακούει τον υπουργό Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ.

Έτσι λοιπόν, ο ίδιος ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας επιβεβαιώνει πλήρως τα οικονομικά πραξικοπήματα κατά της Ελλάδας από την ΕΚΤ. Μια πρακτική, η οποία όπως αποκαλύπτει το νέο ντοκιμαντέρ του Άρη Χατζηστεφάνου This is not a coup, έχει εφαρμοστεί και σε άλλα κράτη-μέλη της ευρωζώνης και ουσιαστικά είναι ο τρόπος που λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Χρηματοπιστωτική Δικτατορία.

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια