Γράφει ο Μιχάλης Ιγνατίου
|
Συντονιστής είναι ο αμφιλεγόμενος δημοσιογράφος Ρίτσαρντ Γκεστ και ομιλητές η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας Γι Κανγκ και ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνι.
Μερικοί αναμένουν «πόλεμο» της κ. Λαγκάρντ με τον κ. Σόιμπλε για την Ελλάδα. Η αλήθεια είναι ότι διατηρούν γνήσια φιλική σχέση, και παρά τις έντονες διαφωνίες τους για τη χώρα μας δεν θα επιτρέψουν στους εαυτούς τους να τις δημοσιοποιήσουν σε χιλιάδες ανθρώπους που παρακολουθούν το «ντιμπέιτ» από το CNN. Οι υποψιασμένοι έχουν τα βλέμματά τους καρφωμένα στον Σόιμπλε, ο οποίος έδειχνε ότι «έψαχνε» για καβγά?
Υπάρχει πάντα ένας δισταγμός όταν αναφερόμαστε στον κ. Σόιμπλε, και ένας φόβος ότι θα παρεξηγηθεί η κριτική μας, λόγω της κατάστασης της υγείας του. Ακόμα και η ευγενική κριτική, χωρίς καμία αναφορά στα προβλήματά του, θεωρείται ότι δεν είναι πολιτικά ορθή. Είναι λάθος. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, που ΔΕΝ εκμεταλλεύεται το πρόβλημά του για να τον λυπηθούν, πρέπει να αντιμετωπίζεται ως αυτός που είναι. Ως ο υπουργός Οικονομικών της γερμανικής υπερδύναμης μέσα στην ΕΕ, από τον οποίο εξαρτάται η τύχη της Ελλάδας και το μέλλον του ελληνικού λαού. Άρα δεν πρέπει να σταματά την κριτική μας η κατάσταση της υγείας του.
Στο μυαλό του είναι πάντα η Ελλάδα
Θυμάμαι ένα περιστατικό στην έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όταν ο Σόιμπλε έβγαζε αναμνηστική φωτογραφία με τα μέλη της αποστολής που τον συνόδευαν και μερικούς συμπατριώτες του δημοσιογράφους. Όταν ο φωτογράφος τούς ζήτησε να πουν την λέξη «cheese» για να χαμογελάσουν ντε και καλά, ο κ. Σόιμπλε ακούστηκε να φωνάζει δυνατά «Ελλάδα». Προσέξτε. Ακόμα και σε μια «ελαφριά» στιγμή όπως είναι μια φωτογράφηση, το μυαλό του το έχει στην Ελλάδα. Και αυτή ακριβώς η διαπίστωση με προβλημάτισε και με θύμωσε. Διότι εξελίσσεται σε επικίνδυνη εμμονή.
Στο «ντιμπέιτ» του CNN υποβλήθηκε μια απλή ερώτηση στον Γερμανό υπουργό: Τι ακριβώς επιθυμεί να δει η Γερμανία πριν υπογράψει μια συμφωνία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Ο κ. Σόιμπλε δεν απώλεσε την ευκαιρία για να εκφράσει τα πραγματικά «αισθήματά» του για την Ελλάδα, αλλά και να αποδομήσει το «αφήγημα» της ελληνικής κυβέρνησης για την ελάφρυνση του χρέους. Δεν είμαι οπαδός του Γερμανού υπουργού -πώς να είμαι άλλωστε, όταν είναι ο πρωτεργάτης αυτής της άκρατης λιτότητας που βύθισε την Ελλάδα στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Αλλά υποστηρίζει κάποια πράγματα για τα οποία έχει δίκιο, έστω κι αν φωνάζουμε και (ναι, αυτή είναι η αλήθεια) τον βρίζουμε. Και του έδωσαν οι πολιτικοί μας την ευκαιρία να έχει δίκιο, αρνούμενοι να υλοποιήσουν τις πιο απλές υποχρεώσεις τους, για να μην ενοχληθούν οι ίδιοι και ο πολιτικός «παράδεισος» που δημιούργησαν.
Δεν είναι καιρός για θαύματα
Όχι, τα πράγματα για την ελάφρυνση του χρέους δεν είναι καθόλου καλά, και όποιος πιστεύει σε θαύματα καλά κάνει να ξυπνήσει από τον βαθύ ύπνο. Ο κ. Σόιμπλε, που αποφασίζει για την Ευρώπη, μας προειδοποίησε ότι για τα επόμενα δέκα χρόνια το χρέος δεν είναι το πραγματικό πρόβλημα της Ελλάδας. Άρα, με πολύ απλά λόγια, δεν πρόκειται να το συζητήσει...
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια