Υλικά συνταγής
Για τη γέμιση
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- περίπου 3½ φλιτζ. τσαγιού κυβάκια από ψίχα κολοκύθας (θα χρειαστούμε περίπου 700 γρ. ακαθάριστη κολοκύθα, από την οποία παίρνουμε γύρω στα 450 γρ., που θα χρησιμοποιήσουμε στη συνταγή)
- 1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό, ελαφρά χτυπημένο
- 100 γρ. κοπανιστή, προτιμότερο Μυκόνου
- 100 γρ. ανθότυρο, λιωμένο με το πιρούνι
- 2 κουτ. σούπας δυόσμος, ψιλοκομμένος, ή 2 κοφτά κουτ. γλυκού ξερός δυόσμος (ή ξερή μαντζουράνα)
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Μερίδες για 1 ταψί 22 - 24 εκ., Προετοιμασία 45΄ , Ψήσιμο 20΄
Εκτέλεση συνταγής
Γέμιση: Σε μια ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε τα κυβάκια κολοκύθας και λίγο αλατοπίπερο. Σοτάρουμε για περίπου 7 λεπτά, μέχρι η κολοκύθα να μαλακώσει και να αρχίσει να ροδίζει. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει. Στη συνέχεια προσθέτουμε το αυγό, την κοπανιστή, το ανθότυρο και τον δυόσμο (ή τη μαντζουράνα). Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
Πίτα
Αλείφουμε το ταψάκι με ελαιόλαδο. Στη συνέχεια αλείφουμε με ελαιόλαδο το πρώτο φύλλο κρούστας και το απλώνουμε στο ταψάκι, τσαλακωμένο, με τη λαδωμένη πλευρά του προς τα κάτω. Οσο κι αν το τσαλακώσουμε, φροντίζουμε να εξέχει από τα τοιχώματα του ταψιού κατά 2 εκ. περίπου. Επαναλαμβάνουμε με τα 3 επόμενα φύλλα. Αδειάζουμε τη γέμιση στο ταψάκι, πάνω στα τσαλακωμένα φύλλα και ισιώνουμε την επιφάνεια.
Λαδώνουμε τα 2 τελευταία φύλλα και τα απλώνουμε τσαλακωμένα πάνω στη γέμιση, αλλά αυτή τη φορά με τη λαδωμένη πλευρά προς τα πάνω. Μαζεύουμε προς τα μέσα τις άκρες των φύλλων και τις στριμώχνουμε στο εσωτερικό του ταψιού. Ραντίζουμε την επιφάνεια της πίτας με λίγο ακόμη λάδι και την πασπαλίζουμε με τα δύο είδη σουσαμιού. Ραντίζουμε την πίτα με λίγο νερό, τη χαράζουμε σε καρεδάκια και την ψήνουμε για περίπου 20 - 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια