Αποκαλυπτήρια του νέου εκπαιδευτικού μαχητικού T-X από Boeing και Saab | Βίντεο

Η Boeing και η Saab AB αποκάλυψαν την Τρίτη το νέο εκπαιδευτικό μαχητικό – καρπό της συνεργασίας τους, Τ-Χ, το οποίο προορίζεται, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, να «δείξει στην πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ, τις επιδόσεις, τον οικονομικό χαρακτήρα και τα πλεονεκτήματα σε ό,τι αφορά τη συντήρηση που παρέχει η προσέγγισή τους».

Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκαν δύο αεροσκάφη του τύπου Boeing T-X: Είναι ένα εντελώς νέο αεροσκάφος, που έχει σχεδιαστεί ειδικά για τους εκπαιδευτικούς σκοπούς της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας και, σύμφωνα με την ανακοίνωση, αξιοποιεί τελευταίες τεχνολογίες, εργαλεία και τεχνικές κατασκευής. «Πρόκειται για ένα προηγμένο αεροσκάφος σχεδιασμένο να εξελίσσεται καθώς οι τεχνολογίες, οι αποστολές και οι εκπαιδευτικές ανάγκες αλλάζουν» υποστηρίζουν οι κατασκευαστές του, αναφέροντας ότι πρόκειται για ένα σχέδιο πιο οικονομικό και ευέλικτο σε σχέση με παλαιότερα, ήδη υπάρχοντα αεροσκάφη.
Το Boeing T-X είναι μονοκινητήριο, διθέσιο, με δύο ουρές και διαθέτει πιλοτήριο ειδικά σχεδιασμένο για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Σκοπός του είναι να αντικαταστήσει τον παλαιό στόλο εκπαιδευτικών αεροσκαφών Τ-38 της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας και έναρξη της χρήσης του προορίζεται για το 2024.
Όπως αναφέρει το New Atlas, το αεροσκάφος προορίζεται για την εκπαίδευση πιλότων μαχητικών πέμπτης γενεάς, όπως το F-22 Raptor και το F-35 Lightning II. Τα δύο αεροσκάφη που έχουν κατασκευαστεί ήδη θα ακολουθήσουν άλλα τρία, για περαιτέρω επίδειξη των δυνατοτήτων του τύπου απέναντι σε αεροσκάφη ανταγωνιστών. Το πρόγραμμα προβλέπει ελάχιστη παραγγελία 350 αεροσκαφών, κάτι που συνεπάγεται συμβόλαιο ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, εάν τελικά το Τ-Χ επιλεγεί από την αμερικανική πολεμική αεροπορία για την αντικατάσταση των 400 Τ-38, που χρησιμοποιούνται εδώ και περίπου 50 χρόνια.



* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια