Αφήστε τον Αλέξανδρο Βέλλιο να αναπαυθεί… Ντροπή και προσβολή το σενάριο εκταφής

Γράφει ο Γιώργος Χαρβαλιάς
Τον Αλέξανδρο Βέλλιο τον ήξερα λίγο. Δεν είχαμε γράψει πολλές ώρες επαγγελματικής ή κοινωνικής συναναστροφής. Παρόλα αυτά στις σπάνιες περιστάσεις που βρεθήκαμε παρέα, θεωρώ ότι αναπτύξαμε ένα αίσθημα αμοιβαίας εκτίμησης και συναντίληψης σε πολλά θέματα, κυρίως εθνικά.
Ήταν χωρίς αμφιβολία ένας από τους τελευταίους τζέντλεμεν της ελληνικής δημοσιογραφίας.

Η δημοσιοποίηση του βαρύτατου προβλήματος υγείας από τον ίδιο και η θέληση του να προκαθορίσει τις συνθήκες και το «τάιμιγκ» του επικείμενου θανάτου του, ασφαλώς με συγκλόνισαν. Ήταν δείγμα τεράστιας γενναιότητας, αξιοπρέπειας και αντισυμβατικότητας από αυτήν που πάντα διέκρινε τον Αλέξανδρο.

Ήταν ταυτόχρονα και μια γροθιά στο φόβο και τη μοιρολατρία. Μία ύστατη πράξη ανθρώπινης βούλησης ενάντια στο «προδιαγεγραμμένο», στο πεπρωμένο ή όπως αλλιώς θέλετε να το πείτε. Και φυσικά δεν επρόκειτο για μια πρωτοβουλία «εν θερμώ». Ήταν μια απόφαση που πάρθηκε με πλήρη συνείδηση, οργανώθηκε μεθοδικά και εκτελέστηκε λυτρωτικά χωρίς κανένα ίχνος δισταγμού.

Για αυτό λοιπόν μου κάνει τεράστια εντύπωση που οι «αρχές», αστυνομικές και εισαγγελικές ψάχνουν εκ των υστέρων τις ακριβείς συνθήκες του θανάτου του, εξετάζοντας ακόμη(άκουσον-άκουσον!)και την πιθανότητα εκταφής της σωρού του. Για να διαπιστώσουν, λέει, αν επρόκειτο περί μη υποβοηθούμενης ευθανασίας ή περί υποβοηθούμενης αυτοκτονίας. Και στην δεύτερη περίπτωση να αποδώσουν τυχόν ποινικές ευθύνες σε αυτούς που «υποβοήθησαν».

Διερωτώμαι λοιπόν: Στην πεντακάθαρη περίπτωση Βέλλιου πρέπει οι αρμόδιοι να εξαντλήσουν το γράμμα του νόμου; Δεν έχουν κάτι σοβαρότερο να ασχοληθούν οι διωκτικές και δικαστικές υπηρεσίες σε αυτό τον τόπο; Τα έχει λύσει η πατρίδα μας όλα της τα προβλήματα για να ψειρίζουν τη μαιμού, μπας και βρουν κανένα γιατρό να τρέχουν στα δικαστήρια; Μετά από όλο αυτό το σάλο, τις δημόσιες εμφανίσεις, το βιβλίο και τις επιστολές, υπάρχει κανείς σε αυτή τη χώρα που να πιστεύει ότι κάποιος «παρέσυρε» τον Αλέξανδρο στην αυτοκτονία; Η πρέπει σώνει και καλά να βρει τον μπελά του αυτός ο οποίος ενδεχομένως δημιούργησε προυποθέσεις για ένα περισσότερο ανεκτό περιβάλλον λύτρωσης, υποβοηθώντας την προειλημμένη, σταθερή και αμετακίνητη απόφαση του ετοιμοθάνατου;

Αποτελεί ντροπή και προσβολή στον πολιτισμό η συζήτηση έστω για το σενάριο εκταφής. Ελεος πια! Αφήστε τον Αλέξανδρο να αναπαυθεί και καταπιαστείτε με τίποτα πραγματικά προβλήματα αυτής της πατρίδας, όπως και ο ίδιος θα επιθυμούσε…

Πηγή: mignatiou.com

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια