Το εισόδημα επηρεάζει τον κίνδυνο δεύτερου καρδιαγγειακού επεισοδίου

Καθώς και η οικογενειακή κατάσταση


Ο κίνδυνος για ένα δεύτερο έμφραγμα ή εγκεφαλικό, μετά το πρώτο, είναι σημαντικά μεγαλύτερος στους ανθρώπους χαμηλότερου εισοδήματος, σε σχέση με τους πιο ευκατάστατους, σύμφωνα με  σουηδική μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, στη Ρώμη.

Επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Καρολίνσκα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, με επικεφαλής τον Δρ Τζόελ Ομ, έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση σχεδόν 30.000 ασθενείς που είχαν υποστεί έμφραγμα. Τα 2.400 (8%) άτομα υπέστησαν δεύτερο έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο σε διάστημα τεσσάρων ετών από το πρώτο.

Η έρευνα έδειξε ότι όσο μεγαλύτερο ήταν το εισόδημα κάποιου, τόσο απομακρυνόταν ο κίνδυνος για ένα δεύτερο επεισόδιο, ενώ αντίθετα ο κίνδυνος μεγάλωνε, όσο πιο φτωχός ήταν κάποιος. Επίσης, τα άτομα υψηλού μορφωτικού επιπέδου κινδύνευαν λιγότερο από εκείνα με χαμηλή μόρφωση.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι, η πιθανότητα ενός δεύτερου καρδιαγγειακού επεισοδίου ήταν 36% μικρότερη μεταξύ του πλουσιότερου 20% του δείγματος, σε σχέση με το φτωχότερο 20%.

Επίσης, στους διαζευγμένους ο κίνδυνος δεύτερου εγκεφαλικού επεισοδίου ή εμφράγματος ήταν αυξημένος κατά 14% σε σχέση με τους έγγαμους.

Οι ειδικοί επισήμαναν ότι πλέον το διαθέσιμο εισόδημα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη από τους καρδιολόγους ως παράγοντας κινδύνου και ως προγνωστικός δείκτης καρδιαγγειακής υγείας.

Να σημειωθεί ότι, και προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι επιβίωσαν από έμφραγμα, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο για δεύτερο καρδιαγγειακό επεισόδιο, άσχετα από άλλους παράγοντες κινδύνου.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
Πηγή: health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια