Το μεγάλο πολιτικό γεγονός που έχασε την αίγλη του
Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης
|
Για να έχουν την ευκαιρία οι δημοσιογράφοι να ρωτούν τον πρωθυπουργό αφιλτράριστα για όλα τα εκκρεμή θέματα.
Στα χρόνια της ανεξαρτησίας και όχι του Μνημονίου και της κηδεμονίας, η Εκθεση ήταν μεγάλο πολιτικό γεγονός. Και για τον πρωθυπουργό και για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πρώτον, διότι οι εξαγγελίες τους, οι οποίες δεν τελούσαν υπό την αίρεση των δανειστών, είχαν νέα. Καλά νέα, κακά νέα, πάντως νέα. Τώρα τα νέα έρχονται τη μια από το Βερολίνο, την άλλη από τις Βρυξέλλες κ.ο.κ. Δεύτερον, ήταν γεγονός γιατί δοκιμαζόταν η πειστικότητα του εκάστοτε Τσίπρα και του εκάστοτε Μητσοτάκη στις κατά κανόνα αιχμηρές ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Από τη μέρα όμως που οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι άρχισαν να ορίζουν τη σειρά των ερωτήσεων με τρόπο τέτοιο ώστε οι ενοχλητικοί να ρωτάνε αργά, όταν έχει αρχίσει να πέφτει η τηλεθέαση, ο θεσμός της συνέντευξης πήγε περίπατο.
Από γεγονός κατέστη παράσταση για έναν. Ανδρέας Παπανδρέου, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και Κώστας Καραμανλής είναι οι μόνοι πρωθυπουργοί που απολάμβαναν αυτή τη δοκιμασία. Τούτων δοθέντων η Εκθεση άρχισε να χάνει σταδιακά την αίγλη της ως πολιτικό γεγονός. Τίθεται το ερώτημα: Μπορεί να ξαναγίνει αυτό που ήταν; Η απάντηση είναι «ναι», αλλά υπό προυποθέσεις. Είναι λάθος καταρχάς να αναζητείται κάθε χρόνο «αφήγημα» -τι άθλια πασοκική λέξη- προκειμένου να το αναπτύξει στο φιλοθεάμον κοινό ο εκάστοτε πρωθυπουργός ή αρχηγός της αντιπολίτευσης. Η πολιτική δεν είναι παραμύθι για να είναι αφήγημα, διήγημα, μυθιστόρημα ή δεν ξέρω τι άλλο. Η πολιτική είναι πράξη και περιεχόμενο. Πολιτική, πάλι, δεν είναι μόνο οι αριθμοί, αλλά οι άνθρωποι. Οι λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά και όχι οι γενικότητες.
Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έπεσε 16 θέσεις στην κατάταξη των διεθνών πανεπιστημίων. Εχει κανείς απάντηση γιατί και το κυριότερο πώς θα επανέλθει στον θρόνο του; Οι διαμάχες των καναλαρχών τινάζουν στον αέρα το οικονομικό κλίμα και ματαιώνουν πολλές φορές επενδύσεις. Εχει κανείς απάντηση γι’ αυτό, πέρα από το να ταυτίζεται περιστασιακά με τον έναν ή με τον άλλον; Ολόκληρες περιοχές της χώρας είναι γκρίζα ζώνη, οι κουκουλοφόροι που εμφανίζονται σε περιόδους αποσταθεροποίησης κάνουν ό,τι θέλουν, καίνε λεωφορεία, μπουκάρουν σε εκκλησίες, χτυπούν ανώτατους αξιωματικούς. Εχει κανείς απάντηση γιατί και πώς μπορεί να αλλάξει η εικόνα;
Η αγοραστική δύναμη του κόσμου έχει πέσει τόσο ώστε να αναγκάζεται να ρίχνει το βιοτικό του επίπεδο και να αγοράζει φθηνά προϊόντα χαμηλής διατροφικής αξίας - ποιος, ο Ελληνας! Γι’ αυτά απαντήσεις υπάρχουν; Αν ναι, τότε η ΔΕΘ θα είναι καλό βήμα και για τον Αλέξη και για τον Κυριάκο. Αν όχι, θα είναι άλμα εις το κενό. Κόκκινο χαλί για την έκρηξη των άκρων.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια